RECENZJA KSIĄŻKI: ŻYCIE WRAZ Z ?GREEN POWER?

 

RECENZJA KSIĄŻKI: ŻYCIE WRAZ Z "GREEN POWER"

LIVING WITH GREEN POWER

A Gourmet Collection of Living Food Recipes

Autorka: Elysa Markowitz

 

Niniejszy artykuł obublikowano w http://rawfoods.com

za zgodą Vegetarians in Paradise http://www.vegparadise.com

Recenzja: Zel i Reuben Allen?owie

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

 

Dla tych z państwa, którzy posiadają sokownik/food procesor ?Green Power?, urządzenie pozwalające na zrobienie nie tylko soku, ale również zup, ciasta do witariańskich sucharków (krakersów), witariańskich ciast nadziewanych (ang. pates), witariańskich bułeczek nadziewanych (ang. pie, a liczba mnoga pies) to niniejsza książka jest brylancikiem. Począwszy od pierwszego rozdziału t.j. ?Getting Ready to Prepare the Food? do ostatniego rozdziału t.j. ?Food Resources? Elysa prowadzi nas do samego końca. Jeżeli ostatnio zakupiłe/a/-ś to urządzenie to ta książka jest jak znalazł. Autorka prezentuje własne doświadczenia, oferuje nam instrukcje krok za krokiem jak używać tego sprzętu. Pokazuje w jaki sposób można cieszyć się wszechstronnością w przygotowywaniu dań używając tylko jednego urządzenia.

 

Rozdział ?Juicy Juices? zawiera 46 przepisów począwszy od ?Bunnies Will Stay Juice? zrobiony z marchewki, kale (kapustne - ang. kale) ogórka, jabłka, pietruszki i anyżu a skończywszy na ?Sweet Popeye Blend? zrobiony ze szpinaku, Rokkiety siewnej (Eruca vesicaria), marchewek, oraz anyżu.

 

Rozdział IV ?Frubet? zawiera kombinacje suszonych, świeżych oraz mrożonych owoców w postaci podobnych do sosów, humusów owocowych itp. Niestety sami nie posiadamy tego urządzenia i nie możemy przygotować ww. nęcących kombinacji.

Kreatywność autorki nie kończy się na umiejętności robienia zaledwie soków. W jej książce znajduje się wiele zachęcających orginalnych przepisów dla przykładu apetyczne przystawki. ?Co za wspaniały chleb z włoskich orzechów? (ang. Whata Walnut Loaf) bułeczki kiełkowe z nori (ang. Sprouted Nori Rolls), słoneczne nadziewane ciasto brokułowo-marchewkowe (ang. Sunny Broccoli-Carrot Pate),

Jej przepisy na desery są również eleganckie np. pokrzepiająca nadziewana bułeczka z orzechami pecan (ang. Picky Pecan Pie), miętowo-karobowa nadziewana bułeczka (ang. Carob Mint Pie), gęsty budyń limonowy (ang. Key Lime Parfait).

To co nas zafascynowało to niesamowita kreatywnść autorki; Elysa zaadoptowała to urządzenie, aby wykorzystać jego walory do przygotowywania każdego dania śniadaniowego, dania południowego (ang. lunch) oraz obiadowego (ang. dinner) jeżeli jest to wymagane.

Przeglądając strony ww. książki byliśmy olśnieni wspaniałymi fotografiami, stroną graficzną oraz stylem podawania dań, to jest widoczne na każdej niemal stronie. Wiele z ww. fotografii to zbliżenia przedstawiające owoce i warzywa większe niż w rzeczywistości. Kolory są doskonałe, a podanie dania to perfekcja. Jedyną naszą uwagą do tej książki jest brak standardowych indeksów, tak potrzebnych do szybkiego znalezienia danego przepisu wg. nazwy dania. ?Living With Green Power? to znakomita książka, która powinna towarzyszyć urządzeniu Green Power.

 

 

Uwagi redakcji:

 

Urządzenie Green Power zostało ulepszone i w tej ulepszonej wersji nosi nazwę Green Life Juicer.

 

 

Od tłumacza:

Ostatnio pojawiły się na rynku inne food procesory (sokownik/gniotownik) m. in. ?twin health? (zobacz w wyszukiwarce). Bardzo dobry do soków, mielenia kiełków nasion itp. Miazgę kiełkową dodaję wraz z niewielką ilością wody do blendera / miksera następnie odcecenie na sitku i otrzymuje się mleczko kiełkowe. Aby polepszyć smak mleczka kiełkowego do nieszaniny kełków dodaję moczone nasiona komosy ryżowej, zobacz artykuł (mniej znana żywność) Andyjska komosa.

 

 

Additional information