Komitet Narodowej Rady Badań Naukowych (National Research Council) wierzy, że substancje rakotwórcze w gotowanym mięsie pojawiają się ?naturalnie?

 

Komitet Narodowej Rady Badań Naukowych (National Research Council) wierzy, że substancje rakotwórcze w gotowanym mięsie pojawiają się "naturalnie"!

 

Tłumaczenie: Karolina Abramowicz

 

Najważniejsze media przebyły długą drogę w ciągu ostatnich kilku lat aby dostarczyć dokładne sprawozdania na temat długo zatajanych informacji o zdrowiu i substancjach odżywczych. Prace badawcze na terenach, które niegdyś były uważane za zbyt kontrowersyjne, wychodzą na światło dzienne. Temat wegetarianizmu, który był uprzednio postrzegany jako radykalny i zakazany przez redaktorów gazet i ich medycznych doradców, obecnie przedstawiany jest przez pryzmat jego zalet. Pozytywna siłą w tym nurcie był Phisicians? Committe for Responsible Medicine prowadzony przez Neal?a Bernard, renomowanego specjalistę chorób serca, który udokumentował ostateczny sukces odwrócenia chorób serca na skutek zmiany diety na niskotłuszczową dietę wegetariańską.

Podczas gdy dokładne informacje na temat zdrowia zaczynają stopniowo trafiać na łamy gazet, nadal istnieje droga, która należy podążać aby uzyskać klarowne informacje na temat mechanizmu zdrowia od badaczy danych instytucji.

W lutym 1996 roku w Newsday ukazał się artykuł donoszący, że ?komitet ekspertów? Narodowej Rady Badań Naukowych (NRC) do spraw nauki o życiu, ujawnił raport ?Substancje rakotwórcze i antykancerogenne w pożywieniu?(1996), uwzględniając, że związki chemiczne w gotowanym jedzeniu z dużą zawartością tłuszczu, szczególnie w mięsie, prawdopodobnie powodują większe ryzyko zachorowań na raka niż substancje rakotwórcze wytworzone przez człowieka. To jest godna pochwały informacja, której musi być świadome nasze wybawione od raka społeczeństwo. Jednakże ,czy nie jest to odrobinę zadziwiające, że naukowcy potrzebowali ery komputerów aby dowiedzieć się tego, co już dawno temu wiedzieli Plato, Jezus i Leonardo da Vinci :że jedzenie gotowanego mięsa zwierzęcego jest wyjątkowo niezdrowe?

Artykuł ukazuje także, że ?komitet ekspertów? określił czynnik powodujący raka (nazywany aminami heterocyklicznymi, które są wytwarzane podczas gotowania mięsa w wysokiej temperaturze) jako ?substancje rakotwórcze naturalnie pojawiające się w żywności?.

Czy ten opis nie powoduje, że musisz się zatrzymać i pomyśleć: dlaczego ci ?eksperci? wiążą czynniki powodujące raka w ludzkiej diecie z wyrazem ?naturalny?? Czy pojęcie substancji rakotwórczych pojawiających się naturalnie w naszej diecie brzmi sensownie? Jeżeli produkujemy substancje rakotwórcze kiedy gotujemy mięso, czy jest to rozsądne aby je nazywać gotowanym mięsem? W wyniku powiązania gotowania mięsa z ?naturalnie pojawiającymi się w żywności substancjami rakotwórczymi?, można by twierdzić, że gotowanie mięsa jest działaniem natury. Ale nie jest! Żadne zwierzę nie gotuje swojego jedzenia, i pierwsze 99% ludzkości w ciągu ewolucji również tego nie robiło.

?Eksperci? NRC może są biegli w dostrzeganiu substancji rakotwórczych w pożywieniu ,ale musimy wiedzieć, że nie są oni odpowiednio szkoleni w naukach o życiu. Ich zadaniem jest szukanie przyczyny i lekarstwa na medyczne schorzenia; musieli by się uczyć dużo więcej gdyby szukali przyczyn (sposobów) na osiągnięcie zdrowia. Z ich brakiem podstawowego zrozumienia natury i zdrowego odżywiania oraz naszej psychologii, ci, oraz wiele innych badaczy często dochodzi do błędnych wniosków, które niestety później przedstawiane są nieświadomej publice. Publika o wiele więcej czerpałaby z badania diety, stylu życia i warunków psychologicznych długo żyjących pełnych energii ludzi.

Pracowania badawcza jest niewłaściwym miejscem aby zaczynać poszukiwanie prawdy o substancjach odżywczych i zdrowym odżywianiu. Wyprawa na wolnym powietrzu, poza pracownią ,na tereny pokryte dziką roślinnością, pokazałaby ,że tam, na łonie natury nie ma ani grilla, ani piekarników do pieczenia mięsa. Kiedy spożywamy gotowane mięso albo jakikolwiek inny tłuszcz ,wraz z nim spożywamy toksyny i narażamy siebie na zachorowanie na raka i cierpienie, a to z pewnością nie jest naturalny sposób odżywiania się czy życia.


Additional information