header
Świeże wiśnie mogą pomóc chorym na artretyzm. PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:19

 

 

Świeże wiśnie mogą pomóc chorym na artretyzm.

Autor: Marcia Wood, Agricultural Research Serwice Information Staff

Pątek, 06 sierpnia 2010

Tłumaczyła Justyna Romanowska

 

Wstępne badania naukowców z ARS oraz ich uniwersyteckich kolegów, dowodzą, że w wiśniach Bing znajdują się składniki, mogące redukować bolesne stany zapalne spowodowane przez artretyzm.

Jedzenie wiśni może także zmniejszyć dotkliwość innych stanów zapalnych w organizmie takich jak, choroby układu krążenia czy rak.

Wiśnie już dawno znane są ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Co jest więc nowego w badaniach ARS?

"Jako jedni z pierwszych testujemy przeciwzapalne właściwości wiśni na kontrolnej grupie zdrowych ochotników" mówił chemik Robert A. Jacob, który prowadził badania.  Obecnie Jacob jest już emerytowanym pracownikiem ARS Wastern Human Nutrition Research Center w Davis w Kalifornii.

W poprzednich badaniach w innych laboratoriach naukowcy analizowali ekstrakty ze słodkich lub kwaśnych wiśni in vitro, aby dowiedzieć się więcej na temat ich prozdrowotnych właściwości.

Badania kalifornijskie są jednak pierwszymi w których bada się przeciwzapalne właściwości wiśni pobierając próbki krwi od zdrowych ochotników, którym pobierano precyzyjnie odmierzone ilości wiśni Bing.

Kalifornijskie badania z 2003 r. opisane w Journal of Nutrition pomogły przeprowadzić badania w Davis.

Wyobraź sobie, że jesteś poproszony o zjedzenie na śniadanie miski wypełnionej 45 świeżymi wiśniami Bing. !0 zdrowych kobiet pomiędzy 22 a 40 rokiem życia zgodziło się to robić dla kalifornijskich naukowców.

Zabroniono im jedzenia truskawek czy innych owoców i warzyw a także picia herbaty i czerwonego wina 2 dni przed wiśniowym śniadaniem.

"Wymienione pokarmy zawierają antyoksydanty i mogłyby zaburzać badania" wyjaśnia Jacob.

Głównym przedmiotem naszych badań była dna moczanowa, wyjątkowo uciążliwa forma artretyzmu, mówi koordynator Darshan S.Kelley z centrum odżywiania. W czasie dny moczanowej kryształy naturalnie pojawiającego kwasu moczowego akumulują w się w stawach - zazwyczaj palców u nóg - i powodują ból. Kwas moczowy w plazmie krwi jest prekursorem kryształów kwasu moczowego, a więc my dokładnie mierzyliśmy ilość kwasu moczowego we krwi ochotników.

"Zmierzyliśmy również poziom kwasu moczowego usuwany z ciała drogami moczowymi. Pobraliśmy próbki krwi i moczu zanim ochotnicy spożyli wiśniowe śniadanie a potem w interwałach 1, 1/2, 3 i 5 godzin po śniadaniu."

Poziom moczanów w plazmie krwi znacząco spadał w ciągu 5 godzin po spożyciu wiśni. Poziom moczanów w moczu rósł w ciągu tych 5 godzin.

Nasze badania  jasno dowodzą, że jedzenie wiśni może zmniejszyć dolegliwości dny moczanowej. Na to samo wskazują badania innych naukowców. Znaczące zmiany w poziomie markerów pokazują, że system immunologiczny jest zdrowy, działa atakując stany zapalne.

Monitorowane markery zawierały C- reaktywne białko, tlenek azotu i wywołujący martwicę faktor alfa.

Poziom C- reaktywnego białka produkowanego przez nerki rośnie szybko podczas stanu zapalnego, takiego jak np. atak dny moczanowej. W zdrowym ciele poziom C-reaktywnego białka we krwi jest niezwykle niski.

Kolejnym znakiem stanu zapalnego w ciele jest szybko rosnący poziom tlenku azotu. Uważa się, że to on odpowiada za artretyczne uszkodzenie stawów. Trzeci marker martwicowy faktor alfa jest utajniony w wielkich ilościach, kiedy to ciało próbuje zwalczać raka, indukując stan zapalny. Tak, jak zdrowy organizm, który nie zwalcza żadnych stanów zapalnych ma bardzo niski poziom C -reaktywnego białka. Po 3 godzinach badań interwałowych poziom C -reaktywnego białka i tlenku azotu był niższy niż na początku badania.

"Nawet jeśli nie były to znaczące zmiany, poziom ulegał zmniejszeniu, a więc szliśmy w dobrym kierunku" odnotował  Kelley.

Nieoczekiwanie naukowcy nie odnotowali żadnych zmian, jeśli chodzi o martwicowy poziom faktora alfa. Pozostaje to w sprzeczności z wcześniejszymi badaniami, w których udowodniono, że naturalne składniki warzyw i owoców zmniejszały poziom rakotwórczych markerów. Jeżeli chodzi o znaczniki pozostałych markerów badania wypadały zawsze tak samo.

Jacob i Kelley współpracowali z chemikami Giovanną M. Spinozzi i Vicky A.Simon z Centrum Odżywiania oraz z chemikiem Ronaldem M.Priorem z ARS w Little Rock, Arkansas a także naukowcami Betty Hess-Perce i profesor Adel A.Kader z Universytetu California w Davis.

Miesiąc na świeżych wiśniach.

W badaniach przeprowadzonych w 2003 r. uczestniczyło więcej ochotników jedzących więcej wiśni oraz więcej markerów odpowiedzialnych za stany zapalne.

18 kobiet i 2 mężczyzn w wieku 22 -40 brało udział w tym trwającym  64 dni badaniu.

Wielu ochotników miało początkowo wyższy poziom C - reaktywnego białka. " W ten sposób było łatwiej odkryć ewentualny spadek C - reaktywnego białka, w miarę, jak postępowały badania" - mówi Kelley.

Jesteśmy szczególnie zainteresowani tym białkiem , ponieważ, jak pokazują ostatnie badania, jest ono bardziej reprezentatywne niż cholesterol jako zapowiedź choroby układu krążenia.

"Obecna grupa jadła taką samą ilość wiśni, jak wcześniejsi ochotnicy. Jednak poprosiliśmy aby jedli je oni przez cały dzień nie tylko na śniadanie." Ochotnicy postępowali tak przez 28 dni. Teraz naukowcy analizują wyniki badań.

California Cherry Advisory Board pomógł  w sfinansowaniu badań. Końcowe wyniki powinny być dostępne jeszcze w tym roku. Wtedy dowiemy się więcej na temat zdrowotnych korzyści tej słodkiej przekąski.

Marcia Wood. Agricultural Research Service Information Staff.

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:39