header
Korzystaj z jedzenia tak, jak chciała tego natura PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:26

 

Korzystaj z jedzenia tak, jak chciała tego natura

 

Autor: Kim Evans

piątek, 20 sierpnia 2010

 

(NaturalNews) Nie bez powodu diety oparte na surowym pożywieniu stają się coraz bardziej popularne. Jedzenie w surowym stanie jest takie, jak zaprojektowała je natura i jest ono najbardziej biokompatybilne z naszym organizmem. Ciekawostkę stanowi fakt, że ugotowany ziemniak ma 420 związków więcej niż surowy odpowiednik. Te nowe związki powstają podczas procesu gotowania, ale problem stanowi fakt, że nasz organizm nie zawsze jest w stanie przetworzyć nowe związki, nawet jeśli powstały w kuchni i są smaczne.

Nasz organizm posiada określone enzymy trawienne działające jak zamek i klucz. Gdy zmieniamy zamki, klucze nie zawsze pasują. W rezultacie tego gotowane pożywienie nie zawsze jest dobrze trawione i zamiast wykorzystania go jako paliwo, część pożywienia jest przechowywana w naszych ciałach jako toksyczny osad.

 

Co ciekawie badania pokazały, że gotowane jedzenie zwiększa aktywność naszych białych krwinek. Oznacza to, że nasz organizm postrzega gotowane jedzenie jak najeźdźcę i zaczyna bronić się przed nim. Surowe jedzenie nie wykazuje takiego efektu.

 

Kolejnym powodem dlaczego diety oparte na surowym jedzeniu stają się coraz popularniejsze jest fakt, że surowe jedzenie zawiera enzymy. Przetworzone jedzenie jest pozbawione enzymów, ponieważ wysoka temperatura niszczy je. Enzymy są istotnymi czynnikami wpływającymi na nasze zdrowie ? często są nazywane naszą siła życiową. Enzymy katalizują każdą funkcję organizmu, w tym mruganie i oddychanie. Kiedy kończą się nam enzymy, umieramy.

 

Trawienie wymaga enzymów. Jedząc surowe pokarmy, w małym stopniu uszczuplamy naszą rezerwę enzymów. Natomiast gotowane jedzenie wymaga od ciała oddania części enzymów na trawienie. W ten sposób gotowane jedzenie dosłownie przyśpiesza naszą śmierć i wszystkie towarzyszące jej procesy, w tym starzenie się i chorowanie.

 

Niestety większość kultur i społeczeństw nie jest nastawiona na surowe jedzenie. Wiele osób nie rozumie korzyści diet opartych na surowym pożywieniu i myśli, że gotowane jedzenie powoduje problemy. Wiele osób uważa również, że surowe jedzenie jest nudne i trudne do przygotowania. W rzeczywistości nie musi tak być.

 

Dodanie surowych potraw do Twojej diety

 

Dodanie płatków lub tostów do śniadania i jedzenie owoców jest łatwym sposobem na zwiększenie spożywania surowego jedzenia. Ludzie często mówią, że będą głodni po czymś takim, ale rozwiązaniem jest częstsze jedzenie. Ananas lub pół arbuza stanowi pyszne śniadanie. Możesz również zastąpić kandyzowane lub przetworzone przekąski swoimi ulubionymi owocami.

 

Możesz również zwiększyć ilość spożywanego surowego jedzenia jedząc więcej sałatek i zwiększając ich objętość w miarę upływu czasu. Sałatka nie musi składać się tylko z sałaty i połówki pomidora. Sałatki mogą obejść się bez sałaty i składać się z ćwiartki kapusty, dwóch pomidorów, awokado i, na przykład, połowy ogórka. Dzięki wspaniałemu sosowi, sałatka będzie pyszna a większość osób się ją naje. Więc zapomnij o zwyczajnych sałatkach i dodaj mnóstwo swoich ulubionych jarzynek.

 

Surowe jedzenie może być również dodane do gotowanych potraw po zakończeniu gotowania. Na przykład poszatkowana kapusta, świeży tymianek i pokrojony pomidor mogą być dodane do ugotowanych ziemniaków, aby stworzyć wspaniałą pół-surową ziemniaczaną sałatkę. Po prostu dodaj oleju kokosowego i morskiej soli.

 

Jeżeli nie jesteś gotowy na 100% surową dietę, możesz dodać więcej surowego jedzenia do swojego pożywienia. Wielu ekspertów zajmujących się żywieniem zaleca dietę składająca się w 70% z surowego jedzenia, co oznacza dwa posiłki dziennie plus przekąski. Jednak w rzeczywistości im więcej dodajesz, tym lepiej się czujesz.

 

Więcej informacji:

Genefit Nutrition, Roman Devivo i Antje Spors

http://www.healingdaily.com/detoxif...

http://www.shirleys-wellness-cafe.c...

O autorce:

 

Kim Evans jest pisarką zajmującą się tematem naturalnego zdrowia oraz autorką Cleaning Up! The Ultimate Body Cleanse. Głębokie oczyszczenie pomogło jej wyeliminować kilkanaście problemów z organizmem, w tym kilka, na które, według lekarzy, nie było innego rozwiązania niż długoterminowe przyjmowanie lekarstw.

Cleaning Up! przedstawia ogromne możliwości łatwego do wykonaniu oczyszczenia ciała. Jest to łatwy domowy sposób na oczyszczanie, które obejmuje m.in. oczyszczanie okrężnicy, oczyszczanie wątroby, oczyszczanie z drożdżakowców candida. Proces jest opracowany, aby działał na czynniki powodujące większości chorób i umożliwia głębokie oczyszczanie, które usunie więcej toksyn niż wydaje się większości osobom możliwe? Dowiedz się więcej na www.cleaningupcleanse.com

Kim ostatnio rozpoczęła również fotograficzny projekt dotyczący naturalnego zdrowia. Został stworzony, aby umożliwić łatwe dzielenie się wiadomościami o zdrowiu i zrozumieniu tego zagadnienia na całym świecie. Odwiedź stronę.

 

Źródlo:

http://www.NaturalNews.com/027858_raw_food_nutrition.html

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:38