header
PRAWDZIWE ŻYCIE: DZIEWCZYNY NA SUROWYM PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:33

 

PRAWDZIWE ŻYCIE: DZIEWCZYNY NA SUROWYM

Autor: Aoife Barry

Poniedziałek, 9 Sierpień 2010

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Mówi się, że jesteśmy tym co jemy, i jedna mała, oddana sprawie, grupa ludzi rozpowszechnia ten styl, poprzez spożywanie surowej, ożywionej żywności, która całkowicie odmienia nasze zdrowie.

 

Masz dość gotowania? Chcesz podreperować swoje zdrowie? Zatem, warto spróbować diety surowej żywności, diety która jest popularna w Stanach, gdzie witariańskie restauracje są na porządku dziennym i coraz bardziej się rozwijają. Dieta witariańska lub inaczej, dieta surowej żywności, sprowadza się do spożywania, surowych, świeżych i lokalnych produktów, jak sama nazwa sugeruje, opiera się na surowych owocach i warzywach. Dodatkowo, wszystko nie może być podgrzewane powyżej 46 st. C, a zatem jest to żywność nadal ożywiona. To zapewnia, że cenne enzymy, nie zostały zniszczone, a enzymy w nienaruszonym stanie, zapewniają nam, optymalne dożywianie naszego organizmu. Dieta witariańska jest ogólnie ujmując, dietą wegańską, co oznacza, że jest bez produktów pochodzenia zwierzęcego, do których zalicza się wszelkie mięso, wyroby mleczne, jajka oraz miód. Odwadnianie w temperaturze poniżej 45 st. C jest popularne, a cały ten proces, pozwala na otrzymanie potraw witariańskich o teksturze i smaku, podobnych do termicznie przygotowywanych zamienników. Odwadniacze powoli podgrzewają żywność, usuwając z niej wilgoć, zatem witariańskie chipsy warzywne, krakersy oraz pieczywo, można w nich z powodzeniem robić.

Optimum

Deirdre McCafferty właścicielka restauracji Cornucopia, która została przez nią otworzona, wraz z mężem Neilem, w Dublinie, przy ulicy Wicklow St. Ona jest również jedną z założycielek stowarzyszenia Alive, Irlandzkie Stowarzyszenie Witariańskie (the Irish Living Foods Association), założone w 2003 roku.

Wróćmy do lat 1980-tych, Deirdre pracowała w Klinice zdrowotnej im. Hipokratesa ( Hippocrates Health Institute) w Bostonie, gdzie koncepcja surowej żywności, powstała już w 1968 roku. Filozofia opiera się na założeniu: ?wegańska, witariańska dieta, bogata w enzymy, jest integralną częścią, utrzymania naszego zdrowia, w stanie optymalnym?.

Pacjenci w klinice Hipokratesa, są na diecie witariańskiej, włącznie z sokami z zieleniny, po to aby usunąć z organizmu, trucizny i przyśpieszyć proces regeneracji komórek. Wielu pacjentów to doceniło, znacząco podreperowali sobie zdrowie.

W restauracji Cornucopia, oferowane są trzy rodzaje witariańskich sałatek: z podkiełkowanych nasion motylkowych, podkiełkowanych nasion zbożowych oraz zielenina. Po raz pierwszy, sałatkę kiełkową wprowadzono tam w 2002 roku, w miarę zapotrzebowania, coraz więcej tego rodzaju sałatek, zaczęto tam podawać.

Deirdre powiedziała: ? Po spożyciu tego rodzaju sałatek, ludzie czują się wyśmienicie. Stają się bardziej świadomi, a dla wielu z nich, to wręcz leczenie, ponieważ byli chorzy?. Doceniam internet, który pomaga w rozprzestrzenianiu informacji. Powiedziała: ?Tutaj dzieje się rewolucja?.

W niedalekiej przyszłości, są plany powiększenia Cornucopia, zwiększenia liczby przygotowywanych tam witariańskich posiłków.

Kafejka Cafe Fresh w Powerscourt, Townhouse Centre, w Dublinie, również sprzedaje witariańskie posiłki. Istnieje Irlandzka stronka z forum internetowym, na temat witarianizmu, oraz stowarzyszenie Alive, organizujące comiesięczne seminaria i pokazy.

Servants of Love, jest społecznością religijną, z siedzibą w Quarantine Hill, w Co Wicklow. Oni również prowadzą witariańską kafejkę w Irlandii, pod nazwą Healthy Habits (zdrowe nawyki).

Gabrielle Kirby, członek tej społeczności, jest witarianką od 1998 roku. Opowiada: ?Miałam torbielowatość śródmiąższową. Próbowałam medycyny konwencjonalnej, ale było jeszcze gorzej, zatem próbowałam innych rzeczy. Pojechałam do Kalifornii, przeprowadziłam tam głodówki, aby zobaczyć czy to pomaga, i pomogło. Przeprowadziłam siedem głodówek, w ciągu pięciu lat. Poprzez które, odkryłam w końcu, dietę surowej żywności?.

Zainteresowanie

Kafejka używa ekologiczne warzywa, pochodzące z pobliskich gospodarstw. ?Ludzie przybywają tutaj ze wszystkich stron - Cork, Roscommon, Sligo, Galway. Wielu ludzi było lub jest chorych, zatem udali się do kliniki Hipokratesa, i będąc tam polecają naszą kafejkę?.

Gabrielle mówi, że w ostatnich latach, znacząco wzrosło zainteresowanie surowym odżywianiem. ?Obecnie nastąpiła eksplozja, jest mnóstwo osób, które są tym zainteresowane. Na początku nie było aż tylu?.

Dlaczego uważasz, że jest to tak, dla nas korzystne?

?Dieta surowej żywności dostarcza mnóstwo składników odżywczych, produkty przetworzone, nie są w stanie ich dostarczyć. Daje przyjemne poczucie lekkości; nie czujemy się po witariańskim posiłku ospali. Bogata w substancje odżywcze, zatem nie trzeba aż tak dużo tego spożywać. W niektóre dni jadamy wiele surowizny, może to być też kromka witariańskiego chleba lub nawet lekko parowane warzywa?.

Surowe produkty mogą być tanie, produkty pochodzące z pobliskich gospodarstw, ale mogą być również bardzo drogie, jeżeli będziemy objadali się witariańskimi batonami, ciastkami i krakersami. Wielu witarian, stara się być na diecie opartej wyłącznie o produkty ekologiczne, co podnosi koszty zakupów?.

Jeżeli dana osoba robi codziennie soki lub miksy, w postaci koktajli, ponadto spożywa dużo sałatek i odwodnionych łakoci, to koszty mogą wzrosnąć trzy, cztery lub nawet pięciokrotnie, w porównaniu z kosztami zakupu jedynie owoców, warzyw, orzechów i nasion.

Gabrielle mówi: ?Jeżeli ktoś stołuje się większości poza domem, może być to bardzo kosztowne, ale nie tak drogie, gdy posiadamy własny sprzęt, który jest drogim lecz jednorazowym zakupem. Warto zakupić odwadniacz, wtedy można przygotowywać witariańskie łakocie, które można przechowywać w stanie suchym, przez tydzień?.

Co jadają witarianie?

Gabrielle mówi: ?Rankiem uwielbiam sok z zieleniny oraz ok. 0,5 L innego soku na śniadanie. W porze południowej zjadam sałatkę lub witariańską kanapkę. Jadam różnorodne warzywa. Kanapki zazwyczaj są na bazie moczonych orzechów. Wieczorem, jadamy takie rzeczy jak soczewicę, nawet lekko gotowaną.?

Inny powszechnym jedzonkiem w diecie witarian są soki, zazwyczaj są to soki z warzyw liściastych, marchwi, ogórków, selerów, jabłek, cytryn i imbiru.

Kiełki odgrywają również dużą rolę. Obejmuje to podkiełkowane nasiona motylkowych i innych rodzajów nasion, wszystko moczone w wodzie, a następnie są one podkiełkowywane. Witarianie spożywają kiełki, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne witaminy, minerały i aminokwasy wraz z białkami, węglowodanami i błonnikiem.

Witarianie mają podobny sposób opisu korzyści z tego sposobu życia. Mówią, że czują się lekko, bardziej energicznie, mają ładną skórę, czyste oczy, tracą nadwagę. Wszyscy oni mówią o młodości, czują w jaki sposób jedzonko witariańskie nie tylko poprawia ich ciało, lecz również umysł i ducha.

Natasha Czopor z Natasha's Living Food, powiedziała: ?Nie trzeba jadać wszystkich tych ciężkich potraw, które nas jedynie obciążają?

Ona dorastała w wegetariańskiej rodzinie i dwadzieścia lat temu przeszła na dietę witariańską, w wieku dwudziestu lat. Ona mówi, że: ?Spożywanie ożywionej żywności, utrzymuje jej poczucie jasności i energiczności?.

Inną korzyścią, jaką stwierdziła, jest to, że bardzo rzadko choruje i nie była u lekarza od wielu lat.

?Tu nie tylko chodzi o pożywienie, to również dobre samopoczucie, zadbanie o siebie samą, na różnych poziomach, chodzi o to aby być otwartym na życie, w szerszym tego słowa znaczeniu. Czuję, że ożywione pożywienie, rozjaśnia własne jestestwo. Chodzi bardziej o ożywienie własnego ciała, a nie napychanie się byle jakim żarciem, tylko dlatego, że czujemy głód lub przejadamy się. Chodzi o przeniesienie własnej świadomości, na to co się spożywa. Jestem istotą ludzką, nie jestem perfekcyjna, i nie chciałabym z tego powodu stawać się perfekcjonistką?.

Produkty Natasha's Living Food obejmują surowe, odwodnione i podkiełkowane smakołyki.

?Istnieje potrzeba dla ludzi aby spożywać pożywienie, które nie jest wypełnione podrzędnymi składnikami i wypełniaczami, potrawami które nie mają żadnej wartości odżywczej?

Bernadette Bohan, autorka najlepszy pozycji ?The Choice? (wybór), która opowiada o jej zwycięskiej batalii z nowotworem.

?Im bardziej zaczynam się edukować, tym bardziej zaczynam zdawać sobie sprawę, że poprzez gotowanie niszczymy nasze pożywienie. Uczęszczałam na wykłady Briana Clementsa, z kliniki Hipokratesa, to wszystko ma dla mnie rzeczywiście sens. Gotując cokolwiek lub nawet lekko parując, niszczymy składniki odżywcze. Stopniowo zaczęłam wprowadzać do swego menu, coraz więcej surowych produktów, pozbyłam się artretyzmu, który dokuczał mi w ramionach i rękach?.

Etos

Ona wyjaśnia: ?Zdałam sobie sprawę, że dając naszemu organizmowi to co potrzebuje, wtedy wszystko inne, wchodzi na swoje miejsce?.

Bernadette prowadzi trzydniowe programy zdrowotne w Grove Health Spa w Mallow, Co Cork, ten ośrodek bazuje na etosie kliniki Hipokratesa.

Darren Maguire jest witariańskim kuchmistrzem w Dublinie. Zaczął interesować się ożywioną żywnością 3,5 roku temu, i zamierza otworzyć witariańską restaurację. Obecnie przygotowuje witariańskie obiady, w oparciu o dziesięć rodzajów dań w restauracji Greystones, Co Wicklow, koszty obiadu na jedną osobę wynoszą ok. 30 funtów.

Daren opowiada: ?Gdy spotkałem się z ruchem witariańskim w Ameryce, stwierdziłem, że to podejście rzeczywiście dociera do mnie. Próbowałem nie przygotowywać sałatek. Skupiłem się na solidnych obiadach. Większość ludzi, nie ma nadal kontaktu z tego rodzaju pożywieniem. Tego z czego nie zdają sobie oni sprawy to, że upiększając lub przyprawiając warzywa, w określony sposób, dania witariańskie mają tą samą teksturę, co gotowane pożywienie?.

Darren współorganizuje terapeutyczne obozy witariańskie zwane ?Whole Person Healing?, obecne odbędą się w Drogheda, w dniach od 16-22 sierpnia.

Darren powiedział: ?Myślę, że ruch witariański w Irlandii, może rosnąć lawinowo. To czego potrzeba, to założyć więcej witariańskich restauracji aby to się przyjęło. Znam tak wielu ludzi, którzy chętnie by to spożywali, jak by mieli tylko, ku temu możliwości?.

Bernadette zgadza się: ?Można zauważyć, że istnieje ku temu trend. Program wykładów i pokazów jaki prowadzimy, cieszy się dużym zainteresowaniem, seminaria prowadzone w całym kraju, są wypełnione, to wskazuje wyraźnie, że ludzie stają się coraz bardziej świadomi, odnośnie własnego zdrowia?.

Po więcej informacji proszę skontaktować się z Alive (The Irish Living Foods Association):

http://www.irishlivingfoods.com

 

Amerykańska stronka witariańska, zawierająca proste przepisy witariańskie to:

http://www.choosingraw.com

 

Raw Food Ireland:

http://www.rawfoodireland.wikidot.com

Aoife Barry

Irish Independent

Źródło:

http://www.independent.ie/health/case-studies/real-life-raw-material-girls-2289537.html

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:36