header
Umiłowanie śniadań, obiadów i podwieczorków PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:40

Umiłowanie śniadań, obiadów i podwieczorków.

Autorka: Tamara Fana

Edytowała: Rachel Wolfe

Wtorek, 10 sierpnia 2010 roku

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Czujesz się trochę niezdecydowany, przechodząc na witarianizm? Jeżeli przez ostatnie tygodnie masz przesyt kanapek aby w miarę funkcjonować, istnieją artykuły spożywcze, których powinno się doświadczyć, choć jeden raz w życiu (chociaż to nie wystarczy, proszę mi zaufać)! Tym produktem jest witariańska czekolada. Jesteśmy zaznajomieni, ze zwykłą czekoladą, w formie batonów, ciasteczek i wypieków czekoladowych, pełnych czekoladowej mocy, która dociera do nas coraz bardziej i bardziej. Czekolada w surowej formie, jest najbardziej złożonym i najbogatszym w substancje odżywcze, artykułem spożywczym na świecie, zawiera najwyższe stężenia przeciwutleniaczy, jakie można spotkać w produktach naturalnych. Z tego właśnie powodu, surowa czekolada, znana jako super produkt, potrafi przełamać uzależnienie od kofeiny zawartej w kawie!

Surowe, nieprzetworzone kakao, zawiera duże ilości żelaza, cynku, magnezu, chromu, miedzi, omega-6, witaminę C, magnez i wiele innych składników. Spożywanie kakao w stanie surowym, jest to bardzo ważne, ponieważ powyższe składniki odżywcze, szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, są niszczone w czasie obróbki termicznej, jełczeją i stają się wtedy toksyczne.

Surowe kakao posiada, ukochane składniki biochemiczne, wszystkie właśnie tam można znaleźć, ale jedynie kakao w jego formie surowej. Odrzuć batony typu Snickersy i inne badziewie, ponieważ nie ma w nich nic dobrego, jedynie nadmiary cukru i innych ulepszaczy. Surowe kakao zawiera duże ilości fenyloetyloaminy. To jest dokładnie ta sama substancja, jaka wytwarzana jest przez nasz organizm, podczas odczuwania miłości i przyjemności, substancje tego typu zwane są endorfinami. Tego rodzaju substancje, działają hamująco na nasz apetyt, pomagają nam być bardziej ożywionymi. Jednak te substancje są również bardzo wrażliwe na termiczną obróbkę, zatem nie są one obecne w termicznie zniszczonej czekoladzie. Poczucie błogości, pochodzące ze zwykłych wyrobów czekoladowych typu Dove lub Hershey, jest wynikiem dodawania dużych ilości cukru, mleka, tłuszczów oraz substancji zapachowo-smakowych. Zatem, jeżeli uważasz, że uwielbiasz teraz czekoladę, bądź przygotowany na błogą świeżość, witariańskiego kakao lub jak powinno się rzec: poczuć jego świeżą-świadomość!

Tam znajduje się substancja zwana anandamid. Ta też endorfina, wytwarzana przez organizm ludzki, w czasie i po wysiłku fizycznym, dająca wyśmienite samopoczucie osobom uprawiającym sporty, takim jak biegacze, kolarze czy pływacy, znana jak substancja kojąca. Tylko surowe kakao, zawiera te wszystkie substancje oraz jak wspomniałam, organizm w czasie ćwiczeń fizycznych. Moim zdaniem, jest to nic innego, jak podarunek od wszechświata. Nie ma dziwne, że antyczne kultury Ameryki Płd i Środkowej uznawały kakao za boski dar!

Kakao zawiera duże ilości tryptofanu, aminokwasu z którego produkowana jest w organizmie serotonina (hormon szczęścia), zawiera również teobrominę, wszystkie te substancje, chronią nasz organizm od stresujących fizycznych i psychicznych sytuacji. Teobromina pomaga uelastycznić naczynia krwionośne, zatem może być stosowana jako pomoc w leczeniu tego rodzaju schorzeń, wraz z innymi ziołami.

Surowe kakao, ma nam bardzo dużo do zaoferowania. Zachęcam każdego aby spróbować surowego kakao, a kiedy to zrobicie zadzwońcie do mnie i zaproście na ucztę!

Batony witariańskie ( Gnosis Chocolate Bars), sprzedawane w Hannah's Bretzel, w Chicago, ul. Washingtona 180, to jedyne miejsce, gdzie robi się ten produkt. W sklepach ze zdrową żywnością, można zaopatrzyć się w nasiona kakaowca oraz sproszkowane, witariańskie kakao, wyśmienity dodatek do koktajlów, z powodzeniem konkurujących z sojowym cappuccino (Starbucks), mówię to z pełnym przekonaniem! Pozostaje też wspaniały świat zakupów internetowych! Istnieje tak dużo miejsc, z których można skorzystać, podaję tutaj dwie, moje ulubione stronki:

The Raw Food World oraz Gnosis Chocolate

Teraz można zaopatrzyć się w czekoladową błogość!

Nieskończone uwielbienie wszędzie wokół nas..

Tammy

Po więcej informacji odnośnie surowego kakao, polecam zapoznać się z książką Davida Wolfe'go, zatytułowaną: ?Naked Chocolate? (naga czekolada) oraz ?Superfoods? (super produkty).


Zawrzyj przymierze z surowym kakao, bardzo
skorzysta z tego nasze zdrowie i dobre samopoczucie, odwiedzając moją stronkę:

http://www.tamarafana.com/

Wszelkie pytanie proszę przesłać na e-mail:

artofadvice@gmail.com

Ten adres e-mail jest chroniony przed spamem, należy mieć specjalny JavaScript ,aby przejrzeć wiadomość lub skontaktuj się bezpośrednio z Tammy na e-mail: tamarafana@gmail.com

Ten adres e-mail również jest chroniony przed spamem, należy mieć specjalny JavaScript aby przejrzeć wiadomość.

Źródło:
http://www.chicagonow.com/blogs/the-art-of-advice/2010/08/expert-advice-tuesdays-with-tammy-love-for-breakfast-lunch-and-dinner.html

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:34