header
Dr Jameth Sheridan opowiada o pułapkach surowej lub wegańskiej diety. Cześć II PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:50

 

Dr Jameth Sheridan opowiada o pułapkach surowej lub wegańskiej diety. Cześć II

 

 

 

autor Kevin Gianni

 

 

 

środa 25 sierpnia 2010

 

 

 

tłumaczyła Justyna Romanowska

 

 

 

(NaturalNews) Ten wywiad jest wyciągiem z wywiadu Kevina Gianni Renegade Roundtable, który jest dostępny na RenegadeRoundtable.com. Tutaj Dr Jameth Sheridan szczerze opowiada o pułapkach surowej i wegńskiej diety,

 

 

 

Renegade Roundtable spotyka się z dr. Jamethem Sheridanem. Dr Sheridan jest naturopatą i konsultantem żywieniowym. Razem z żoną Kim napisał książkę "Uncooking with Jameth and Kim". Autorzy są także współwłaścicielami Health Force Nutritional.

 

 

 

Kevin: A więc tkwisz w tym już od 23 lat. Jakie są najbardziej popularne pułapki surowej lub wegańskiej diety?

 

 

 

Jameth: Myślę, że o pułapce nr 1 można mówić wtedy, kiedy normalnie odżwywiający się człowiek zapada na chorobę i przechodzi na surową dietę. Od razu stan jego zdrowia poprawia się. To jest wielki błąd. Widzę często ludzi, którzy po dobrodziejstwach surowej diety  wracają do punktu wyjścia. Czyli zaczynają jeść normalną pizzę, kurczaka, produkty zwierzęce, ciasteczka. Jedzą  to wszystko a po zaspokojeniu swojego łakomstwa znowu wracają do surowej diety.. Albo też krążą pomiędzy jednym sposobem życia a drugim. To nie sprzyja zdrowiu.

 

W diecie surowej kładzie się ogromny nacisk na to, by była to dieta w pełni surowa oraz wegańska. Tak mnie uczono. Wtedy można mówić o sukcesie.

 

Jeżeli zostajesz weganinem wtedy nagle przestajesz jeść produkty zwierzęce gotowane lub surowe - które nie są dla ciebie dobre - natychmiast zauważasz poprawę swojego zdrowia. Prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę spada, prawdopodobieństwo zachorowania na raka spada, a jako 100% weganin raczej nigdy nie zapadniesz na choroby serca.

 

 

 

Popatrzmy teraz na znaczenie pelnego jedzenia (whole food).

 

To oznacza, że nie jesz białego cukru, białej mąki i uwodornionego oleju. Mimo, że te pokarmy są wegańskie są niezmiernie szkodliwe.

 

Pelne jedzenie to konsumpcja takich rzeczy, jak proso, amarantus, quinoa, cieciorka, pełne ziarna zbóż, fasola, strączkowce, owoce, warzywa - prawdziwe jedzenie, nie oszukane z natury.

 

Stosujesz dietę organiczną, kiedy jesz surowiznę, ale to nie wszystko. Nie może być tak, że zmieniasz sposób odżywiania na pełną dietę (whole food) organiczną, wegańską. Musisz też zmienić całkowicie pożywienie, które spożywasz.

 

Przykładowo nie możesz zamienić mrożonej wegańskiej pizzy, którą odgrzewasz na surową mrożoną. Całkowiecie musisz zmienić, to co jesz.

 

Przechodzisz z jedzenia mrożonej wegańskiej pizzy do brokułow, kalafiora, owoców i kiełków oraz siemienia lnianego. Więc ta ilość składników odżywczych na surowej diecie staje się niezwykle wysoka (no chyba, że jesteś frutarianinem). Do tego zazwyczaj spożywasz więcej wody (chyba, że jesz rzeczy odwodnione lub kakao) jesteś więc bardziej nawodniony, co ma wielkie zalety. Niektóre diety zalecają picie soków z warzyw, co ma kolosalne zalety.

 

 

 

W doktrynie surowej diety często się uczy, że mamy dwa rodzaje  pokarmu. Jedzenie, które jest surowe i takie, które jest gotowane. Nic pomiędzy. A więc jeśli jesz coś gotowanego to równie dobrze może być to lazania serowa a nie z tofu. Z punktu widzenia surowej filozofii nie ma to żadnego znaczenia. I już widzę, jak ta informacja wpływa na ludzi, którzy poprawili swoje zdrowie w 80, 90% i  jak oni mówią "WOW podoba mi się to" i może 10,20 % ludzi nie poniesie tu uszczerbku, a 10, 20% ludzi może zacząć czuć się źle, bo poziom ich deficytów odżywczych zacznie się podnosić. Zazwyczaj oni mówią do liderów surowj diety "To tym masz problem, to ty się oczyszczasz, bla, bla, bla, ty musisz pozostać na surowej diecie, bo całe gotowane jedzenie to trucizna".

 

Nawet dieta makrobiotyczna, gdzie całe prozdrowotne jedzenie jest gotowane i wegańskie pomaga czasem zwalczyć raka. Nie możesz zwalczyć raka jedząc truciznę. Ja, chociaż nie popieram makrobiotyki, uważam, że ta dieta jest dużo lepsza niż standardowa dieta Amerykanów. Chociaż, jak powiedziałem, jest ona wyczerpująca dla człowieka.

 

Tak więc myślę, że to ważne, aby w całości spożywać organiczne jedzenie wegańskie, bo to jest dobra podstawa do surowej diety. Jeśli jednak surowa dieta nam nie pasuje, nie ma co wylewać dziecka z kąpielą.

 

 

 

Kevin:  A więc jakieś niedobory na surowej diecie może...

 

 

 

Jameth: Nie twierdzę, że są powszechne, po prostu chcę się upewnić, że to jest dla wszystkich jasne.

 

Spotkałem ponad 20 ludzi, będących rok na surowej diecie, którzy przez większość czasu stosują się do zasad i są świetnego zdrowia i na pewno nie zmienię im diety. Chcę żeby wszystkie stworzenia na ziemi żyły jak najlepiej i żeby nasza planeta żyła jak najlepiej.. Ale jest w grupie surowej diety garstka osób, która, jeszcze nie wiem, jak to zdefiniować, jest typu wata i ona nie powinna mieć w 100% surowej diety.

 

Byc może jest tak, że ci ludzie mają niedobory pewniego typu białka, bo nie jest to stricte niedobór białka, gdyż na surowej diecie jest wystarczająca ilość białka w nasionach i orzechach. Z jednej garści masz tony białka.

 

Ale jest typ ludzi wata, który po ciężkim wysiłku fizycznym dużo trudniej się regeneruje, ciężko buduje masę mięśniową jedząc tylko białko z orzechów i zieleniny.

 

Jedzenie samych brokułów jest przecież niemożliwe, chociaż zawierają mnóstwo białka, jaieś 20, 30%. Ale ile by trzeba zjeść tych brokułów by zaspokoić potzebę białka? Trzeba by wycisnąć sok z kilku skrzynek brokułów. To przecież niemożliwe. Brokuły mają cudowne właściwości odtruwające nerki, mają działanie przeciwrakowe i stabilizujące hormony. Tak, są naprawdę niezwykłe. Chociaż trzeba wiedzieć też że są bardzo ciężkostrawne na surowo.

 

Obok brokułow niezwykle pożywne są strączkowce. Ale to oczywiście nie oznacza, że musisz jeść wyłącznie ziarna soi. Są ludzie, którzy ich nie lubią. Zamiast tego można jeść cieciorkę, fasolę mung, adzuki itp.

 

Możesz oczywiście jeść surowe ziarna soi, ale są one niezwykle ciężkostrawne na surowo. Mają białka i enzymy bardzo ciężkostrawne.

 

Możesz je oczywiście skiełkować, ale wciąż nie są one zdrowe. O ironio, jeżeli ugotujesz je na parze, to złe enzymy giną i pokarm staje się neutralny. Jedzone na surowo podnaszą poziom leukocytów we krwi. Tak więc skiełkowane strączkowce muszą być ugotowane na parze.

 

Obecnie, ludzie nie robią nawet humusu z surowej cieciorki, Zauważyłeś?

 

 

 

Kevin:Tak.

 

 

 

Jameth: Ponieważ są one trudne do strawienia na surowo. Któregoś dnia przygotowałem dużo surowej cieciorki. Następnego dnia zawsze wykorzystuję resztki. Teraz też tak zrobiłem. A więc wrzuciłem surową cieciorkę do dehydratora, przygotowałem ważywne burgery i zjadłem następnego dnia na obiad. Poza tym na śniadanie zjadłem humus z surowej cieciorki z poprzedniego dnia. Potem poszedłem na wykład.

 

Bardzo źle się poczułem. Moje ciało zaczęło wytwarzać wielką ilość brzydko pachnących gazów i niezmiernie bolał mnie brzuch. Nie byłem w stanie przebywać z ludźmi w tym samym budynku. Musiałem wyjść na zewnątrz.

 

 

 

Kevin: Wow

 

 

 

Jameth: Działo się tak dlatego, że zjadłem koncentrat z odwodnionej cieciorki. Jeśli skiełkujesz cieciorkę, potem ją ugotujesz na parze i wymieszasz z tahini staje się ona bardzo lekkostrawna. Niesamowicie lekkostrawna.

 

A więc jeśli kiełkujesz swoje strączki, ugotuj je potem na parze, dodaj oleju lnianego i posól dowolną solą.  Do tego trochę miso - trochę dobrej jakości organicznego sodu. Z mojego doświadczenia wynika, że to zaspokaja ludzkie zapotrzebowanie nia mięso. Poza tym jest to dużo bardziej odżywcze niż mięso gotowane lub surowe.

 

Ostatnie badania naukowe potwierdziły, że takie roślinne jedzenie jest dużo zdrowsze dla człowieka niż dieta mięsna. Naprawdę lepiej na tym wyjdziesz, jeżeli będziesz jeść wegańskie jedzenie gotowane na parze, z dodatkiem oleju lnianego,  strączków o których mówiłem. takie jest moje doświadczenie.

 

 

 

 

 

Aby przeczytać resztę wywiadu za darmo oraz mieć dostęp do pełnego archiwum informacji na temat zdrowia, takich autorów jak Jameth Sheridan wejdź na stronę http://www.renegadehealth.com/inner...Dostęp darmowy 30 dni.

 

 

 

 

 

O autorze:

 

 

 

Kevin Gianni jest teoretykiem zdrowia, autorem, wykładowcą. Pomógł tysiącom ludzi w ponad 85 krajach, ucząc jak przejąć kontrolę nad własnym zdrowiem i je utrzymać. Można oglądać jego popularny program w internecie "The Renegade Health Show" ( i dostać upominek) z komentarzami na temat zdrowia, diety wegańskiej i surowej oraz holistycznego odżywiania.

 

 

 

Jego książka "The Busy Person's Fitness Solution" to szczegółowy poradnik dla ludzi pozbawionych czasu i energii.

 

 

 

Jeśli chcesz uzyskać darmowy dostęp do wywiadów, ćwieczeń fizycznych itp wejdź na www.LiveAwesome.com

 

 

 

 

 

 

 

Zródło:

 

http;//www.naturalnews.com/025042_food_raw_vegan.html


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:29