header
Rawolucja PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 05:57

Rawolucja

Autor: Healthy Bitch Daily, Czwartek, 26 sierpnia 2010

Tłumaczenie: Ewa Kasjanowicz

Autorka bestsellerowej książki ?Raw Cookbook? Ani Phyo rozmawia z HBD (Healthy Bitch Daily ? Kurier Zdrowa Zołza ) o tym jak przybrała na wadze na pierwszym roku studiów, o przesądach dotyczących surowej diety oraz o mądrych zakupach.

 

Jeszcze 10 lat temu na osobę pozostającą na surowej wegańskiej diecie patrzono jak na dziwaka, a nawet przybysza z innej planety. Ktoś, kto nie jadał mięsa, cukru i nie używał kuchenki do przygotowywania posiłków wydawał się przeciętnemu Kowalskiemu co najmniej stuknięty.

Dziś mówimy o takich osobach, że są?cool.

Dzięki tak uroczym i seksownym osobom jak Ani Phyo ? propagatorka ekologicznego stylu życia, gwiazda YouTube i autorka książek dotyczących surowego odżywiania, surowa dieta nie jest już atrakcyjna jedynie dla ekologów i hipisów. Kiedyś styl życia oparty na surowej diecie koncentrował się wokół wartości odżywczych jedzenia, kładąc niewielki nacisk na smak i teksturę potrawy. Dziś Ani uczy miłośników jedzenia na temat zdrowego, naturalnego, pełnowartościowego pożywienia, które jednocześnie jest rajem dla podniebienia. Ani nie jest typową ?surową? weganką ? jej ulubione książki kucharskie wcale nie są ani ?surowe?, ani wegańskie, na początku studiów przytyła prawie 7 kilo jedząc śmieciowe jedzenie i imprezując i ? ojej ? uwielbia desery.

 

Wybrana ?Najbardziej Seksowną Kobietą na Surowej Wegańskiej Diecie?, podczas swego ?panowania? wydała trzy bestsellerowe książki; ?Ani?s Raw Food Essentials?, ?Ani?s Raw Food Desserts? i ?Ani?s Raw Food Kitchen?.

 

Najwidoczniej więc, seks sprzedaje się świetnie.

 

HBD rozmawiał z Ani o wyzwaniach związanych z przestawieniem się na wegańską surową dietę i o tym jak taki sposób odżywiania pomaga poczuć się i wyglądać świetnie. Daj nam to na surowo, Ani.

 

Co sprawiło, że przeszłaś na surową dietę?

 

Wychowałam się na niej. Mój tata odżywiał się w ten sposób. Mieliśmy ekologiczny ogród w górach Catskill w stanie Nowy Jork gdzie dorastałam. Mama robiła nam każdego poranka sok z tego, co akurat dojrzało w ogrodzie tego dnia.

 

Kiedy poszłam na studia zaczęłam odżywiać się według standardowej amerykańskiej diety, jadłam białą mąkę, cukier, ser i jedzenie smażone na głębokim tłuszczu. Zawsze byłam wysportowana, ale na studiach przestałam ćwiczyć, a zamiast tego zaczęłam pić i chodzić na imprezy. W ciągu kilku krótkich miesięcy przytyłam prawie 7 kilo i znacznie podwyższył mi się poziom cholesterolu. Kiedy pierwszy raz od wyjazdu przyjechałam do domu na Święto Dziękczynienia i mama zobaczyła jak bardzo przybrałam na wadze, była zszokowana i namówiła mnie abym czym prędzej wróciła do surowej wegańskiej diety. Znów zaczęłam ćwiczyć, straciłam dodatkowe kilogramy a poziom cholesterolu wrócił do normy.

 

Podczas pęknięcia bańki internetowej (ang. dot-com bubble lub dot-com era) żyłam w San Francisco i tam odkryłam pierwszą w latach 90. restaurację Juliano serwującą surowe wegańskie jedzenie. Zakochałam się w nim. Było tak świeże, żywe i piękne. Nie potrzebowałam po nim tak wiele snu, nie miałam żadnych mdłości i czułam się wspaniale.

Takie surowe jedzenie dla smakoszy nazywam teraz Raw 2.0. Jest inne niż surowe jedzenie na którym się wychowałam. Tamto nazywam Raw 1.0. W tamtym stylu odżywiania chodziło o wartości odżywcze i funkcje pożywienia, a smak, tekstura i prezentacja pozostawały na dalszym planie. Nowe surowe jedzenie dla smakoszy Raw 2.0. to odżywianie pozbawione wyrzutów sumienia, zdrowe i pyszne. Byłam nim oczarowana.

 

Największy przesąd dotyczący surowej diety?

 

To, że musisz rezygnować z przyjemności, jedząc surowo i zdrowo; że surowe jedzenie to marchewka i seler, a nie pyszne potrawy dla smakoszy.

 

Czym charakteryzuje się twoja kuchnia?

 

Uwielbiam surowe desery. Są pyszne, zdrowe, przyjazne dla planety i nie wywołują poczucia winy. Pełne niszczących wolne rodniki antyoksydantów, moje surowe desery są przygotowywane przy użyciu produktów uznanych przez FDA (Food and Drug Administration ? Agencja ds. Żywności i Leków) za superpokarmy, takich jak orzechy i owoce. Spożywanie tych deserów poprawia system odpornościowy, pomaga schudnąć i zapewnia organizmowi dobroczynne substancje takie jak witaminy A, B, C i E niezbędne w produkcji kolagenu, który spowalnia proces starzenia.

 

Ulubiona książka kucharska?

 

Większość moich ulubionych książek kucharskich nie jest wegańska ani ?surowa?. Odwołuję się do nich kiedy tworzę moje własne surowe wegańskie przepisy. Myślę wtedy najpierw o ostatecznej teksturze, ziołach, przyprawach i smakach gotowanej wersji. Uwielbiam pewną książkę dotyczącą nauki o jedzeniu ?On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen?. To właściwie bardziej encyklopedia niż książka kucharska. Zawiera wszelkie informacje na temat każdego możliwego pokarmu. Jedna ?gotowana? wegańska książka kucharska którą uwielbiam to ?Vegan Soul Kitchen? Bryanta Terry?ego. Bryant jest jednym z niewielu ?surowych? kucharzy, którzy używają świeżych, pełnowartościowych, sezonowych składników raczej niż przetworzonych nie-pokarmów.

 

Co radzisz osobom, które czują mdłości podczas przechodzenia na surową dietę?

 

Rób to, co jest dobre dla ciebie i twojego stylu życia. Nie ma potrzeby przestawiania się od razu na 100 procent. Wierzę, że każdy, kto spożywa więcej pełnowartościowych, świeżych, naturalnych pokarmów, skorzysta na tym, niezależnie od tego jaka jest jego dieta. Kiedy ktoś wprowadza do swojego jadłospisu więcej pożywienia bogatego w substancje odżywcze, dostrzega, że mniej miejsca zostaje na zapychacze i puste kalorie, takie jak biała mąka i cukier. Nie chodzi tu o odmawianie sobie konkretnych pokarmów, ale o zamianę mniej zdrowego jedzenia na takie, które oferuje więcej witamin, minerałów, enzymów i składników budujących zdrowe i pełne życia ciało.

 

Jeśli odczuwasz efekty detoksu, zwolnij proces przechodzenia na surowa dietę. Mówi się, że każdego roku ciało powinno być oczyszczane z niezdrowego pożywienia przez jeden miesiąc. Nie stanie się to więc w ciągu jednej nocy. Nie ma się co spieszyć.

 

Pytam ludzi jak zmieniło się ich samopoczucie na nowej diecie. Mówią, że czują się lżejsi, oczyszczeni, mają więcej energii i są szczęśliwsi. Kiedy zobaczą jak dobrze się czują, chcą czuć się jeszcze lepiej i lepiej każdego dnia. Rywalizujemy jedynie sami ze sobą, chcemy być w lepszej formie niż dzień wcześniej. Zdrowie jest czymś nad czym pracuje się przez całe życie. Nie wystarczy jeden dzień.

 

Dla zajętego biznesmena czy matki, znalezienie czasu na zakup zdrowej żywności może być wyzwaniem samym w sobie. Czy masz jakieś specjalne rady dotyczące większej wydajności i lepszej organizacji podczas takich zakupów?

 

Kupuj sezonowe produkty na lokalnym targu. Kupuj to, co wydaje ci się apetyczne. Ja lubię kupować mocne i wytrzymałe liście jak kapusta włoska i boćwina. Zaraz po powrocie do domu myję je i robię z nich bazę do sałatki, gotową do użycia przez następne cztery do pięciu dni. Kiedy przygotowuję dressing lub sos, robię podwójną lub potrójną ilość, aby mieć dodatkową porcję w lodówce. Mając wszystkie składniki pod ręką mogę przygotować szybką, prostą przekąskę lub lunch do pracy na następny dzień.

 

Popisowy cobbler z mango Ani. Na 4 porcje

 

Składniki:

Na kruszonkę: 1 i ? szklanki migdałów, 1 oskrobana laska wanilii, ? łyżeczki soli morskiej, 1 szklanka daktyli Medjool bez pestek, 2 łyżki stołowe oleju Earth Balance albo kokosowego.

 

Na nadzienie: 1 szklanka mango bez pestek pokrojonych w kostkę, ? szklanki nektaru z agawy.

 

Przygotowanie:

 

Aby przygotować kruszonkę rozdrobnij lekko migdały, wanilię i sól w mikserze albo blenderze. Dodaj daktyle i olej kokosowy po czym zmiksuj wszystko dobrze. Przełóż połowę kruszonki na dno blaszki. Aby przygotować nadzienie wymieszaj razem mango i nektar z agawy. Nakładaj owoce na kruszonkę. Na wierzch połóż jej pozostałą część.

 

Ani otrzymała wiele nagród i tytułów takich jak Najlepszy Kucharz (przyrządzający surowe wegańskie jedzenie) 2008 i 2009, Najlepsza Książka Kucharska,

Najbardziej Seksowna Kobieta na Surowej Wegańskiej Diecie czy Najlepsza Edukatorka. Jest autorką kilku nagrodzonych książek kucharskich takich jak ?Ani?s Raw Food Essentials?, ?Ani?s Raw Food Desserts? i ?Ani?s Raw Food Kitchen?. Prowadzi także ?Ani?s Raw Food Kitchen Show?, popularny program na YouTube. Występowała również w programie ?Bizzare Foods? prezentowanym na kanale Travel, a także pojawiała się w magazynach takich jak, ?Food & Wine?, ?Alternative Medicine?, ?Oxygen?, ?VegNews? i ?Get Fresh?. Opracowała surowe wegańskie menu dla linii rejsowych Carnival Cruise, dyrektorów Adidasa, grupy STOMP, firmy Whole Foods Market i wielu innych. Po darmowe przepisy, lub aby śledzić najnowsze projekty Ani, odwiedź jej stronę: www.AniPhyo.com.

 

-Carly

 

Źródło:

http://www.healthybitchdaily.com/2010/06/14/the-rawvolution/

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:28