header
Surowe, niegotowane pożywienie w zimie PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 06:01

 

Surowe, niegotowane pożywienie w zimie

Źródło: rawguru.com

Tłumaczenie: Alicja Wojtas

 

Podoba Ci się idea spożywania surowego, niegotowanego pożywienia, ale żyjesz w zimnym klimacie i właśnie jest zima. Pracowałeś w ogrodzie, w którym wiał mroźny wiatr, a z nieba padały płatki śniegu, przez co zmarzłeś na kość. Wracasz do domu, zakładasz ciepłe kapcie i siadasz przy kominku. Gdybyś tylko mógł rozgrzać się gorącą czekoladą, albo chociaż ciepłą zupą? Sałatka, którą przygotowałeś rankiem, a która czeka na ciebie w lodówce, jest ostatnią rzeczą, o której marzysz w tej właśnie chwili.

Bycie witarianinem nie jest problemem na Hawajach, ale spożywanie surowego jedzenia w zimnym klimacie, w zimie to zupełnie inna historia. Obecnie mieszkam w Holandii. Jest grudzień ? wietrzny i deszczowy. Lokalne, świeże owoce nie są dostępne, a większość ludzi chce się rozgrzać. Często jestem pytany jak czerpać przyjemność z jedzenia surowego, niegotowanego pożywienia w takim klimacie, jak ten. Gabriel Cousens przeprowadził na Alasce badania i odkrył, że 95 % witarian odnosi na tym polu sukcesy.

Zapytał ich, co takiego robią i jestem przekonany, że te wskazówki pomogą wam w utrzymaniu ciepła zimą. Zamieszczę te sugestie poniżej.

 

Dlaczego odczuwamy zimno?

Wielu ludzi zaczynających surową dietę uwalnia toksyny. To może powodować dyskomfort w postaci uczucia zimna. Jest to jednak tymczasowe. Im dłużej jesteś na diecie, temperatura twojego ciała obniża się. Organizm potrzebuje trochę czasu, aby przyzwyczaić się do nowej temperatury ciała. To także jest tymczasowe, a uczucie ciepła pojawia się po jakimś czasie.

Gdy spożywasz surowe jedzenie, twoje tętnice oczyszczają się oraz poprawia się krążenie krwi. Większość ludzi stosujących surową dietę przez jakiś czas, mówią że nie złapali przeziębienia. Zimą nawet pływają w mroźnej wodzie. Zatem uczucie chłodu podczas spożywania surowego jedzenia jest jedynie przejściowe. Są jednak sposoby, aby było ci ciepło zimą. Obowiązkowo trzeba wspomnieć, że nieporozumieniem jest sądzenie, że można jeść tylko ZIMNE pożywienie będąc na surowej diecie. Można spożywać CIEPŁE jedzenie, ale nie podgrzane powyżej 48C (woda 71C),. Większość ludzi gotuje swoje jedzenie a następnie ochładza do 43C, która jest najlepszą temperaturą do spożycia? Pomyśl o zupach i ciepłym occie jabłkowym?

 

Top 8 wskazówek witarian z Alaski

Ćwicz więcej

Wsypuj pieprz cayenne do skarpet i rękawiczek

Dodawaj więcej rozgrzewających przypraw do posiłków (pieprz cayenne, imbir, pieprz czarny, czosnek)

?Surowy? nie znaczy ?zimny?. Możesz podgrzewać jedzenie w temperaturze 48 stopni Celsjusza przez 2 minuty (mieszaj, aż staną się ciepłe w dotyku)

Podgrzewaj talerze

Zimną sałatkę z lodówki wstaw do odwadniacza/piekarnika na kilka minut, aby uzyskała pokojową temperaturę

Do sałatki dodaj ciepły sos lub dressing

Pij ciepły ocet jabłkowy

 

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą ci w utrzymaniu ciepła podczas stosowania surowej diety zimą. Jeżeli czujesz, że potrzebujesz zjeść ziarna, aby utrzymać ciepło, wybieraj całe, nieprzetworzone rodzaje takie jak Quinna, proso i gryka. I ciesz się byciem witarianinem zimą !

 

Esme Stevens prowadzi fantastyczną stronę dla osób zaczynających swoja przygodę z witaranizmem www.the bestofrawfooddiet.com.

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:27