header
Ukryta siła namoczonych orzechów i ziaren PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 06:15

 

Ukryta siła namoczonych orzechów i ziaren.

Autor Robert Lewanski

Tłumaczyła Justyna Romanowska

Poniedziałek 05 kwietnia 2010

Orzechy same w sobie są bardzo zdrowe i odżywcze a zwłaszcza, kiedy się je namoczy lub też namoczy na 8-10 godz. a potem podda procesowi odwodnienia w lekko ciepłej temperaturze. Wielu ludzi wzdraga się przed jedzeniem orzechów, sądząc, że jeśli zawierają one sporo tłuszczu, będą powodowały otyłóść. To zagadnienie zostało dobrze przebadane przez ośrodki naukowe Adwentystów i zauważyli oni, że orzechy w pokarmie szybko powodują sytość, a ci, którzy często je jedzą są w rzeczywistości szczuplejsi od osób ich niejedzących.

Nie ma lepszej przekąski, ani też prostszej możliwości dodania wartości odżywczych, aromatu czy kruchości do pokarmu, niż garść orzechów.

Orzechy są niezwykle odżywcze, jeśli się je odpowiednio przygotuje. Tradycyjne ludy zawsze namaczały lub kiełkowały nasiona i orzechy przed spożyciem. Robiły tak, bo orzechy zawierają znaczną liczbę enzymatycznych inhibitorów, nadwerężająch system pokarmowy, o ile się je spożywa w nadmiarze. To samo dotyczy masła orzechowego i z ziaren. Takie masła mają te same enzymatyczne inhibitory i fityniany i dodatkowo są pelne tłuszczu i olejów. Dużo zdrowszym działaniem jest namoczenie orzechów czy ziaren, odwodnienie, a następnie zmielenie. Dzięki takiemu działaniu można przyrządzić swoje własne świeże masło orzechowe bez szkodliwych inhibotorów powodujących choroby, zatwardzenie czy zapalenie nerek.

Łatwiej się trawi orzechy jeśli się je namoczy na noc w wodzie a potem wysuszy. Ta metoda naśladuje działania Azteków, którzy najpierw moczyli np. pestki dyni a potem suszyli je na słońcu. Zjadali je potem w całości lub mielone.

Namaczanie orzechów i ziaren neutralizuje enzymatyczne inhibitory oraz phytaty i może też zwiększyć podaż witamin i minarałów.

Namaczenie orzechów i ziaren nie tylko zwiększa zawartość vit. C oraz vit. B ale także karotenów (prowitamina A). Najważniejsze jest tu jednak to, że moczenie neuatralizuje kwas phytowy, substancję zawartą w otrębach wszystkich zbóż i ziaren, który hamuje absorbcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku. Namaczanie rownież nautralizuje enzymatyczne inhibitory obecne we wszystkich ziarnach. Te inhibitory mogą hamować nasze własne enzymy trawienne.

Cukry złożone odpowiedzialne za wzdęcia są rozkładane w procesie namaczania, a skrobia z ziaren jest przekształcana w cukry proste. Aflatoksyny (potężne kancerogeny) są dezaktywowane. Wiele enzymów, które wspomagają trawienie powstaje w czasie kiełkowania.

Wielką zaletą moczonych orzechów i ziaren jest ich działanie antyrakotwórcze. Wszystkie centra terapii naturalnych, które leczą ludzi chorych na raka, zawsze zakazują pacjentom jedzenia suszonych orzechów i i ziaren.

Suszone orzechy i ziarna są bardzo ciężko strawne dla słabego zatrutego rakiem organizmu (słabe nerki, żołądek, jelita). Enzymatyczne inhibitory i phytaty spowalniają proces leczenia.

Do moczenia nadają się orzechy włoskie, pekan, orzechy nerkowca, ziarna słonecznika, sezamu, dyni. Potem należy je odwodnić i przechowywać w słoiku jako przekąskę. Odwadnianie powinno trwać co najmniej 12-15 godzin. Tak przygotowane mogą przetrwać miesiące a nawet lata.

Wchodźćie na stronę www.wildernessfamilynaturals.com aby mieć świeże wiadomości na temat namaczanych lub namaczanych i odwadniach orzechów i ziaren. Są tam też wciąż nowe przepisy. Jedząc ziarna i orzechy w taki własnie sposób nie osłabicie swojego przewodu pokarmowego ani nerek. Spróbujcie i powiadomcie mnie, jak wam idzie. Czekam pod adresem Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:23