header
DIETETYK ZACHWALA ZALETY DIETY SUROWEJ ŻYWNOŚCI PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 06:25

 

DIETETYK ZACHWALA ZALETY DIETY SUROWEJ ŻYWNOŚCI

Autorka: Sara Anne Corrigan

21 kwiecień 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Łatwo jest spożywać wszystko na surowo uważa, dietetyk z Evansville, Linda Ruff, po prostu, nie jest łatwo rzucić nałóg spożywania termicznie zniszczonej żywności. Gdy się nad tym zastanowimy, to większość osób spożywa surowe pożywienia przez cały czas lecz w rzeczywistości, o tym nie myśli: sałatki z warzyw liściowych, świeże owoce, warzywa typu marchew, seler, rzodkiewka, brokuły, kalafior, z niesłodkich owoców potocznie zwanych również warzywami to: ogórki, papryki, pomidory, a nawet tak znane artykuły spożywcze, jak surowe orzechy i nasiona. Lecz zaniechanie spożywania termicznie zniszczonej żywności, eliminuje znacznie więcej produktów z diety witariańskiej, produktów do których większość ludzi jest silnie przywiązana, są to z pewnością: mięso czerwone, drób oraz ryby, ale również dotyczy to uwielbianego pieczywa, kasz i innych termicznie zniszczonych produktów zbożowych, (natomiast podkiełkowane i moczone nasiona są w porządku), pasteryzowane mleko, gotowane i smażone jajka, ponad to tradycyjne gotowane warzywa korzeniowe typu ziemniaki.

 

To jest dieta o innym charakterze i nie jest dla każdego, Ruff powiedziała: ?Różni ludzie mają różne typy metabolizmu i lepiej są przystosowani do różnych pokarmów (oraz) ja osobiście nie odrzucam żadnego produktu spożywczego z wyjątkiem wysokoprzetworzonych, śmieciowych produktów.?

 

Jakkolwiek, Ruff stwierdziła, że w ciągu ostatnich 20 lat, sama stała się coraz większą pasjonatką korzyści zdrowotnych z diety witariańskiej, ponieważ wiem dokładnie, jak się na takiej diecie czuję, oraz jak inne osoby reagują na taką dietę.

 

Ruff definiuje termiczne zniszczenie artykuły jako pożywienie, które zostało podgrzane powyżej 48 oC (118 oF), po tym jak zostały zabite naturalnie występujące w surowej żywności, enzymy. A to pozwala na korzystanie w kuchni witariańskiej z odwadniacza, jednego z urządzeń które znajdują się w jej kuchni, wraz z blenderem, wygniatarką-sokownikiem, szatkownicą oraz młynkiem do mielenia przypraw i innych nasion.

 

Chociaż Ruff jest zafascynowana wartościami surowej diety oraz utrzymuje poziom surowizny minimum 75 % to nie jest zagorzałą fanatyczką 100% surowego. Jest ona licencjonowanym dietetykiem z długim życiorysem, w którym promienieje jej witariańska ścieżka w kierunku międzynarodowym, a nie tylko lokalnie. Prowadzi prywatną praktykę w Evansville, obejmującą prywatne porady dietetyczne i prowadzenie wykładów na temat diety surowej żywności, oraz pokazy mistrzowskie kuchni witariańskiej wraz z degustacją potraw, okazjonalnie pełne, wielodaniowe posiłki.

 

To właśnie degustacja potraw Ruff przyciąga wielu zwolenników: witariańskie, zrównoważone pod względem składników odżywczych potrawy smakują wspaniale. Za zgodą uczestników, obecny program Ruff, jaki miał miejsce w Penny Lane Coffee House, w którym uczestnicy smakowali zielone, owocowe miksy, burgery witariańskie oraz witariańskie ciasteczka.

 

Newburgh, rdzenna Courtney Metzger, była jednym z uczestników. Powiedziała, że jest obeznana z ruchem witariańskim lecz sama nie będąc nawet wegetarianką, nie podąża za tym nurtem. Uważa, że najprawdopodobniej jest znacznie łatwiej robić to latem, w okresie w którym jest mnóstwo owoców i warzyw, a na dodatek, jest zbyt gorąco aby gotować wtedy w kuchni. Jednak uważa że ?dania przygotowywane przez Ruff są dla niej zbyt aromatyczne?.

 

Vonciele Slack z Evansville, również brała udział w spotkaniu w Penny Lane oraz uczestniczyła w prezentacji Ruff w przeszłości. Uważa: ?Myślę, że dieta 50/50 surowego i termicznie zniszczonego, jest dobra dla ludzi, którzy do tej pory byli na standardowej diecie amerykańskiej i są w miarę zdrowi. Dochodzenie do 80% surowego, z pewnością polepszy nasze zdrowie ale w rzeczywistości, większość z nas nie robi tego. Uważam również, że osoba która spożywała do tej pory, w większości termicznie zniszczone pożywienie, może zechce przechodzić na witarianizm stopniowo; niektóre z tych potraw, takie jak witariańskie burgery mogą nieźle nasycić, dociążyć układ pokarmowym.?

 

Ruff oznajmiła, że ta dieta nie jest dla każdego, ?Lecz warto spróbować przez 5 dni aby osobiście doświadczyć, jaki się na tym czujemy.?

 

Źródło:

http://www.courierpress.com/news/2009/apr/15/raw-food/

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:21