header
Spożywanie orzechów włoskich może zapobiegać nowotworowi piersi PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 06:32

 

Spożywanie orzechów włoskich może zapobiegać nowotworowi piersi.

 

Autorka: Sherry Baker, Health Sciences Editor

Sobota, 25 Kwietnia 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

(NaturalNews) Do Amerykańskiego Towarzystwa d/s Badań nad Nowotworami, z okazji setnego, corocznego zebrania w Denwer, Dr. Elaine Hardman podaje niniejsze zalecenie w oparciu o badania nad nowotworami, przeprowadzone przez jej zespół badawczy t.j. zaleca spożywać więcej orzechów włoskich. Badania które zaprezentowała na tym spotkaniu, bardzo wyraźnie sugerują na to, że orzechy włoskie, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, choroba która jak podaje Narodowy Instytut Onkologiczny, w ostatnim tylko roku, uśmierciła 50000 istnień ludzkich w Stanach Zjednoczonych.

 

Dr. Hardman, profesor medycyny w Szkole Medycznej (Marshall University) i jej zespół badawczy badali myszy, rasa myszy wyselekcjonowana tak aby rozwinął się u nich spontanicznie rak piersi. Zwierzęta jednej grupy otrzymywały w codziennej diecie, równoważnik ilościowy dla diety człowieka, ok. 60 gramów orzechów włoskich. Grupa kontrolna nie dostawała orzechów włoskich.

 

Dr. Hardman na spotkaniu prasowym powiedziała: ?U wspomnianych myszy stwiedzono w 100%, występowanie nowotworu pojawiającego się w ciągu pięciu miesięcy; jedzenie orzechów włoskich opóźniło występowanie nowotworu, o co najmniej trzy tygodnie?. Jakkolwiek, naukowcy stwierdzili, że gdy myszy jadły regularnie orzechy włoskie, znacząco zmniejszyła się ilość nowotworów piersi, liczba zaatakowanych sutków oraz wielkość nowotworu.

 

Analiza molekularna, przeprowadzona w celu określenia ilości kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych w orzechach włoskich, miała wpływ na zminiejszenie przypadków występowania raka piersi oraz jego rozmiarów. Naukowcy również stwierdzili, że inne składniki zawarte w orzechach włoskich, wykazywały właściwości przeciwnowotworowe. Dr. Hardman podkreśliła, że spożywanie orzechów włoskich, może dostarczać organizmowi nie tylko niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, lecz również przeciwutleniaczy i fitosteroli, t.j. fitozwiązków redukujących przypadki wystąpienia raka piersi.

 

Dr. Hardman, na spotkaniu prasowym powiedziała również: ?Za pomocą interwencji dietetycznej, można prześledzić złożone mechanizmy, gdy mamy do czynienia z pełnymi, nieprzetworzonymi produktami spożywczymi.? Jest jasne, że orzechy włoskie mają wpływ na ułożenie zdrowej diety, ich spożywanie wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków wystąpienia raka piersi.?

 

Dr. Hardman dodała: ?W przypadku gdy chcemy coś sobie podjeść, to właśnie orzechy włoskie są znacznie lepsze, od wszelkiego rodzaju ciasteczek, frytków, czipsów ziemniaczanych lub innych tego roadzju rarytasów. Wiemy już, że pełna, zdrowa dieta, zapobiega wszelkiego rodzaju chronicznym chorobom zwyrodnieniowym.?

 

W rzeczywistości, istnieje mnóstwo dowodów, jakie się do tej pory nagromadziły, że orzechy włoskie, wykazują wielostronne właściwości zdrowotne. Dla przykładu, badacze ze szpitala klinicznego w Barcelonie, jeszcze wcześniej opublikowali badania w magazynie ?Circulation?, sugerując, że spożywanie orzechów włoskich, może zmniejszyć uszkodzenia arterii i utrzymać ich elastyczność. Inne badania przeprowadzone przez Japońskich uczonych, ostatnio opublikowane w Journal of Agriculture and Food Chemistry, stwierdzające, że polifenole zawarte w orzechach włoskich, mogą zapobiegać uszkodzeniu wątroby, uszkodzeniom powstałym na skutek trujących związków chemicznych, włączając w to płyny do czyszczenia na bazie cztero-chloro-węgla (CCl­­­4).

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:19