header
ZALETY SUROWEGO JEDZENIA PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 07:03

ZALETY SUROWEGO JEDZENIA

Beth Aldrich

Tłumaczenie: Paulina Stokłosa

Surowa dieta może przywołać na myśl takie potrawy jak: surowe jaja i mięso. Jednakże dla Beth Aldrich, ekologicznej mamy i eksperta zdrowego żywienia to coś zupełnie innego. Beth nie tylko dzieli się niektórymi ciekawymi informacjami o surowym jedzeniu, ale daje również kilka tak fantastycznych przepisów, że po ich wykorzystaniu będziecie prosić o jeszcze.

A co wchodzi w skład surowej diety? Idea surowej diety zakłada, że jest ona oparta na nieprzetworzonym i nie gotowanym jedzeniu roślinnym, takim jak: świeże owoce i warzywa, kiełki, nasiona, orzechy, ziarna, rośliny strączkowe, suszone owoce i wodorosty. Uważa się, że podgrzewanie jedzenia w temperaturze do 116 stopni Farenheita (ok. 47 stopni Celsjusza) niszczy enzymy które normalnie pomagają w procesie trawienia i wchłaniania jedzenia. Gotowanie jedzenia zmniejsza również jego świeżość i wartości odżywcze.

Jakie więc płyną korzyści z jedzenia surowych pokarmów? Im więcej jemy pożywnych, świeżych, naturalnych pokarmów, tym lepiej się czujemy. Zwolennicy surowego jedzenia wierzą, że daje nam ono wiele korzyści, takich jak:

- podwyższony poziom energii

- lepszy wygląd skóry

- lepsze trawienie

- spadek wagi ciała

- niższe ryzyko zachorowania na choroby serca

Które pokarmy najlepiej jeść na surowo? Przede wszystkim pokarmy te muszą być świeże. Najlepiej jest kupować jedzenie uprawiane lokalnie, ponieważ od czasu zbiorów zaczyna ono tracić swoją żywotność. Przykładem może być skórka od banana, która szczelnie chroni owoc. Kiedy jednak zostanie naruszona, owoc zaczyna się psuć. Owoce i warzywa są jak owoc banana i dlatego właśnie polecam jedzenie lokalnych, świeżych, nie gotowanych pokarmów.

W skład pokarmów, które najlepiej jeść na surowo wchodzą:

- surowe warzywa i owoce

- orzechy

- nasiona

- warzywa strączkowe

- suszone owoce

- wodorosty

- nieprzetworzone jedzenie ekologiczne i naturalne

- świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw

- czysta woda

- świeże mleko kokosowe

Jaki sprzęt potrzebny jest do przygotowywania surowych posiłków?

- odwadniacz (urządzenie, które przepuszcza powietrze przez jedzenie w temperaturze niższej niż 116 F (47 C)

- sokownik dobrej jakości do wyciskania soku z warzyw i owoców

- blender, robot kuchenny lub tasak kuchenny aby zaoszczędzić czas gotowania

- duże szklane pojemniki do moczenia ziaren i fasoli i hodowania kiełków

- słoje do konserw do przetrzymywania kiełków i innego jedzenia

Pasztet z orzechów

-Namocz ? do 1 szklanki* orzechów włoskich lub migdałów na przynajmniej 4 godziny

- wrzuć do robota kuchennego odsączone orzechy i zmiksuj

- do orzechów wrzuć 1 (lub więcej- do smaku) pomidora i cebulę

- zmiksuj składniki aż będą puszyste

- dodaj kilka łyżeczek wody jeśli mieszanka okaże się zbyt ?sucha?

- dodaj soli morskiej do smaku

- aby mieć pewność, że wszystkie składniki dobrze się wymieszały, zawsze zbierz resztki ze ścianek miski robota kuchennego

- podawaj z surowymi lub pełnoziarnistymi krakersami lub owiń liściem sałaty razem z marchewkami, papryką itd.

Pasta z surowych orzechów

- Namocz ? do 1 szklanki* surowych orzechów nerkowca w szklanym pojemniku przez przynajmniej 4 godziny.

- zmiksuj odcedzone orzechy w robocie kuchennym

- dodaj do nich 1-2 łyżeczki (lub więcej- do smaku) surowego nektaru z agawy, ? - 1 łyżki oliwy, szczyptę lub dwie cynamonu

- zmiksuj składniki aż masa będzie puszysta

- aby mieć pewność, że wszystkie składniki dobrze się wymieszały, zawsze zbierz resztki ze ścianek miski robota kuchennego

- podawaj z krakersami jabłkowymi lub z krakersami z ziaren lnu ? lub z czymkolwiek na co masz ochotę!

Możesz też dowiedzieć się więcej od Beth Aldrich, ekologicznej mamie i Ekspercie od zdrowego żywienia na: http://www.thegreenmom.blogspot.com

*Uwaga!

szklanka: cup ? przyrząd pomiarowy używany w Wielkiej Brytanii i USA. Ponieważ ?cups? mierzą objętość a nie wagę trudno podać dokładny przelicznik na gramy czy mililitry. Pojemniki można jednak kupić praktycznie w każdym supermarkecie ? na pewno będą przydatne w przyszłości. Jeśli nie uda się ich kupić, można poszukać konwertera cups ? grams/ milliliters w internecie, np. na stronie:

http://www.lemelange.com/conversion_chart.htm

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:12