header
KORZYŚCI ZDROWOTNE Z JARMUŻU PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 07:25

KORZYŚCI ZDROWOTNE Z JARMUŻU

Autorka Dr. Linda Posh, piątek, 14 maj 2010

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Gdy wspominamy o jarmużu, większość z nas zadziwi się i wypowie ?Co?? ?Co to jest?? Jest to stare, zapomniane warzywo liściowe. Jarmuż to warzywo liściaste z lekkim, glebowym aromatem. Sezon na jarmuż przypada pomiędzy zimą a wczesną wiosną (cieplejszy klimat), można jarmuż wtedy znaleźć w obfitości, w większości lokalnych stoisk i sklepów owocowo-warzywnych. Jakkolwiek w niektórych z nich, jarmuż jest dostępna przez okrągły rok. Na szczęście, wzrasta zainteresowanie jarmużem, powodem jest zawarte w nim, bogactwo fitozwiązków, związków dostarczających niezaprzeczalnych korzyści zdrowotnych. Jarmuż jest niesamowicie bogaty, zawiera dużo wapnia, luteiny, żelaza i mnóstwo witamin: A, C, K i inne. Jarmuż zawiera siedem razy więcej beta-karotenu niż brokuł, dziesięć razy więcej lueteiny. Jarmuż jest bogaty w witaminę C, nie mówiąc już o błonniku, brakującego składnika w przetworzonej, rafinowanej żywności, jaką spożywa większość Amerykanów. To co najlepsze w jarmużu to występujące w nim wszystkie najważniejsze, naturalne fitozwiązki typu: sulforafan i indol, badania wskazują, że wspomniane związki, mogą chronić przed rakiem. Nie zapominajmy o najważniejszym ze wszystkich przeciwutleniaczy t.j. witaminie E. Nic nie zastąpi jarmużu w dostarczaniu, jednego z bardzo potrzebnych związków, powiązanego z korzyściami zdrowotnymi.

Jarmuż już z natury, jest bogaty w siarkę, wymaga to zatem trochę więcej dyskusji. Naukowo odkryto, że sulforafan, wspomaga pracę enzymów odtruwających organizm, możliwe że poprzez zmiany w ekspresji niektórych genów. To oddziaływanie jest niezmiernie ważne aby pomóc w szybki sposób, usunąć substancje karcynogenne. Sulforafan tworzy się wtedy gdy warzywa kapustne takie jak jarmuż, są drobno posiekane lub dokładnie przeżute (lub przejdą przez rozdrabniacz-wyciskacz). To w pewien sposób indukuje wątrobę do wytwarzania enzymów, enzymów które odtruwają organizm ze związków powodujących nowotwory, związków na które codziennie wszyscy jesteśmy narażeni. Ostatnio nowe badania, opublikowane w Journal of Nutrition (2004) pokazały, że sulforafan pomaga zatrzymać namnażanie się komórek raka piersi

Jarmuż pochodzi od dzikich przodków, dzikiej kapusty, obejmującej obszar Azji, uważa się, że został sprowadzony do Europy przez Celtów. Jarmuż był ważnym produktem żywnościowym we wczesnej historii Europy oraz jako częstoe uprawiane warzywo, w starożytnym Rzymie. Jarmuż został sprowadzony do Stanów Zjednoczonych w 17 wieku, przez angielskich osadników.

Ciemnozielone warzywo liściaste, zaczęło przyciągać coraz więcej uwagi, jarmuż należy do roślin kapustnych, do grupy tej należą również kapusta, kalarepa, brukselka i inne. Jarmuż z mniejszymi liśćmi zazwyczaj posiada delikatniejszy i słodszy smak. Warto regularnie dodawać liście jarmużu do sałatek. Potrawy, przystawki z jarmużu wraz z cebulą, czosnkiem, pokropione olejem z oliwek, są najlepsze. Zakosztujmy nasz jarmuż, będziemy z pewnością zadowoleni.

Dr. Linda Posh MS SLP ND. ?Doc Posh? przynosi nam świeże spojrzenie na naturalne zdrowie i odżywianie. Zapakowywuje w nim solidne podstawy z chemii organicznej, psychologii oraz Nauk o Komunikowaniu się i Patologii Wymowy. Ma na swym koncie zawodowym, doświadczenia i ekspertyzę z zakresu usług opieki i neurorehabilitacji, wychowaniem specjalnym, autyzmem, uszkodzeniami rdzenia kręgowego, senior z zakresu ogólnej opieki rehabilitacyjnej, obecnie prowadzi konsultacje i dla pacjentów, i dla kolegów z działu Zdrowia Naturalnego. Teraz również pracuje w laboratorium nad rewolucyjnymi, pełnymi, naturalnymi suplementami dietetycznymi.

http://LiquidVitaminAnswers.com

Strona internetowa:

Body Balance Liquid Vitamins Answers przeznacza wszystkie zyski, na cele wolnej opieki dla tych, którzy tego potrzebują. Należy dokonać wpisu na otrzymywanie listów informacyjnych (Newsletters). Aby otrzymać ostatnie odkrycia z dziedziny opieki zdrowotnej, oszustw konsumenckich i wiele innych informacji.

Zobacz:

http://www.LiquidVitaminAnswers.com

Strona o nalepszych witaminach w płynie.

Źródło:

http://EzineArticles.com/?expert=Dr._Linda_Posh

http://ezinearticles.com/?The-Health-Benefits-of-Kale&id=136177

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:04