JEDZENIE DLA ZDROWIA I SZCZĘŚCIA

JEDZENIE DLA ZDROWIA I SZCZĘŚCIA

Autor: Shannon Leone

Wtorek, 13 kwiecień 2010

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Nasz wszechświat jest bogaty w piękno, dobroć i ekspansję. Wewnętrzny spokój jest nieodzownym kluczem do naszego zdrowia i pękna, które jest bardzo ważne, w naszym poczuciu bezpieczeństwa i szczęśliwości. Spokój wewnętrzny pochodzi z wnętrza i jest związany z myślami, jakie znajdują się w naszych umysłach oraz z pożywieniem, jakie wchodzi do naszego ciała. Istnieje bezpośredni związek, pomiędzy podjętymi wyborami a wynikającymi z nich rezultatami.

W jaki sposób zbaczamy ze zdrowej drogi?

Stresy życiowe, dietetyczne niedobory oraz brak umiejętności / zaradności, mogą zacząć podkopywać poczucie samego siebie. Wątpliwości, niepewność oraz głęboki ból psychiczny, mogą stopniowo, zapoczątkowywać osłabianie naszego naturalnego instynktu miłości i rozkoszy. W końcu, możemy ograniczyć się do instynktownej reakcji gniewu, podobnej do odruchu kolanowego, depresji i obaw. W tym momencie, samoleczenie, prowadzące do uzależnienia, przepracowanie, konsumpcjonizm, materializm, zadłużenie oraz choroby, dają o sobie znać. Będąc chronicznie chorymi, stajemy się nieświadomi, zatem jest to akceptowana forma samobójstwa.

Uważam, że pożywienie to podstawowy moment startowy aby zapobiec lub poprawić, tą niszczącą, dołującą, spiralę. Większość z nas, zapoznała się z maksymą: ?jesteśmy tym co jemy?, ale czy w pełni doceniami znaczenie tego wyrażenia? Pomyślmy o pożywieniu, jakie jest dla nas dostępne. Zadziwiająco, większość artykułów spożywczych, jakie dzisiaj spożywamy, nawet nie istniało dla ludzi, patrząć w tył 1-2 pokolenia. Nasz cały system siłowego rolnictwa i masowej produkcji, wysokoprzetworzonej żywności, jest nienaturalnym, nowym zjawiskiem, niosącym z sobą katastrofalne konsekwencje. Wiele małżeństw ma obecnie problemy związane z płodnością. Otyłość, cukrzyca, nowotwory, a nawet choroby serca, stają się alarmujące i to już u naszych dzieci. Tego rodzaju schorzenia były rzadkością, w pokoleniach naszych dziadków, oni jadali pełne, nieprzetworzone, ekologiczne pożywienie. [Był wtedy tylko jeden rodzaj żywności, bez podziału na ekologiczne i konwencjonalne].

Żywność Surowa to Żywność Nastrojowa ? Naturalny Prozak

Surowa żywność, żywność w naturalnym, termicznie niezniszczonym stanie, zawiera wszystkie składniki odżywcze, jakich nam potrzeba do życia i prosperowania. Niefortunnie, wielu z nas, nie spożywa w ten sposób, w tym zagonionym społeczeństwie, z łatwym dostępem do składnie zapakowanej, przetworzonej i termicznie zniszczonej żywności. Istnieją zdrowe rozwiązania. Nawet w tak nowoczesnym życiu, można być zajętym i nie zawsze, konsumując łatwiznę jest to dla nas dobre, technologia w dziedzinie odżywiania typu: sokowanie, blendowanie, suplementy na bazie superproduktów (nie mylić z syntetycznymi) n.p. bogata w minerały i białko spirulina, może z powodzeniem być zastosowana, jako dobra, zdrowa strategia. Spożywanie pożywienia w naturalnym stanie, daje nam znacznie więcej korzyści, z takiej inwestycji i to z wielu stron, obecnie coraz więcej miejsc/restauracji itp. oferuje nam wspominiany, zdrowy wybór.

Poprawne odżywianie jest paliwem potrzebnym i dla tryskającego zdrowia, i dla trafności podejmowanych decyzji. Większość z nas, nie zauważa lub nawet nie jest świadoma, jakie jest to ważne, dla ogólnego zadowolenia z życia. Pożywienie wpływa na nasze zdrowie, emocje i humory, które w zamian, wpływają na nasze możliwości, w podejmowaniu decyzji, włączając w to rozpoznanie zdrowych wyborów, jakie są dla nas dostępne. To co spożywamy, wpływa na to jak myślimy, co z kolei, prowadzi do tego, jak odczuwamy oraz jak reagujemy. Możemy wybrać, albo paraliżować samych siebie, jedząć badziewie, albo raczej kwitnąć życiem, obracając się wokół naszych marzeń. Różnica w jakości życia, zależy głównie od naszych wyborów dietetycznych! Kontrolujmy to co wchodzi do naszego ciała, a jeżeli mądrze wybierzemy, to efekt będzie lawinowo-pozytywny i to w każdym zakamarku naszego życia. Dobre odżywianie jest nieodzownym składnikiem, recepty na szczęście.

Dążenie do powtórnego spełnienia marzeń

Jakie są nasze marzenia, cele i głębokie pragnienia? Co nas ekscytuje, kręci i inspiruje?

Gdy jesteśmy tacy zdrętwiali i gumowi od wewnątrz, z powodu niezdrowych pozostałości po pożywieniu, mamy trudności określić samych siebie, nawet od tej strony. Dzieci naturalnie żyją w niewinności i błogości. Gdy my, dorośli zaczynamy oczyszczać się, z niektórych trucizn, płynących w krwioobiegu i poprawnie odżywiać nasz mózg, jasność i celowość budzi się w nas, zaczynamy z powrotem mieć kontakt z naszym pełnym zapału, nastawieniem i dziecinnym entuzjazmem do życia. Czujemy się szczęśliwi bez widocznego powodu.

Pozwólmy sobie na pozbycie się wszelkich obaw, trosk, wątpliwości i desperacji. Bądźmy śmiali, stanowczy i zaakceptujmy wrodzone nam, tryskające zdrowie i szczęście, poprzez kierowanie więcej uwagi, na to co wkładamy do naszych ust.

Wybierajmy świeże owoce, zamiast tradycyjnych deserów, surówkowe sałatki, zamiast termicznie zniszczonych warzyw, świeże soki w barze sokowym, zamiast butelkowanych soków i napojów w rodzaju wody sodowej, coli itp.

Pijmy jedynie wodę, w pierwszej godzinie po przebudzeniu i wyjściu z łóżka, a w ciągu dnia, pijmy co 2 godziny. Tak małe zmiany, dadzą nam duże wyniki. Zaczniemy mieć dostęp do radości, kreatywności, siły oraz energii, w każdym ważnym momencie. Jesteśmy wszyscy unikalni, a nasze marzenia są i możliwe, i konieczne do spełnienia. Spożywając dobrze, czujemy się dobrze. To umacniające poczucie naszej unikalności oraz talent, z którym możemy się podzielić, może on wtedy w pełni zogniskować się i zamanifestować w naszym życiu.

Źródło:
http://www.naturallysavvy.com/living-raw-foods/eating-for-health-a-happiness-

Additional information