header
Możliwości umysłowe i zdrowie psychiczne poprzez dietę surowej żywności PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 07:40

Możliwości umysłowe i zdrowie psychiczne poprzez dietę surowej żywności

Autorka: Susan Schenck, LAc, MTOM

Poniedziałek 6 Lipiec 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Spożywając po witariańsku definitywnie dostarczamy składników odżywczych do naszego mózgu, usuwając w ten sposób zanieczyszczenia, nasz umysł staje się bardziej wyostrzony, co daje dodatkowe możliwości dla funkcjonowania naszego mózgu. Pamięć krótkotrwała jest wyraźniejsza. Koncentracja i stamina mentalna, ulega znaczącej poprawie. Witarianie są również bardziej ożywieni, ponieważ nadmiar energii, poprzednio wydatkowanej na potrzeby trawienia, termicznie zniszczonego pożywienia, jest oszczędzana. Witarianie nie czują się ospali, po spożyciu posiłku witariańskiego. Aktywista witariański, Viktoras Kulvinskas ostrzega nas: ?Gdy spożywamy ciężkostrawne pożywienie, części energii (metabolicznej), dostarczanej do naszego mózgu jest wtedy przemieszczana do żołądka?. Trawienie termicznie zniszczonego pożywienia lub wysoce przetworzonych artykułów spożywczych, wymaga od organizmu dużej ilości energii http://HealthNewsDigest.com .

Koncepcja ?jesteśmy tym co jemy? nie dotyczy jedynie zdrowia fizycznego lecz również zdrowia psychicznego. Dieta wpływa na nasze idee, postrzeganie świata, a nawet na nasze sny. Oczyszczone ciało u witarian, ma zatem wpływ na czysty umysł.

Dr. Edward Howell, człowiek dogłębnie badający rolę enzymów pokarmowych, przez ponad 50 lat, stwierdził związek pomiędzy niedoborami enzymowymi w organizmie, na typowej termicznie zniszczonej diecie, a zmniejszaniem się wielkości i ciężaru mózgu. On również stwierdził, że mózg zmniejsza się pod wpływem nadwagi. Nadwaga praktycznie zanika po przejściu na dietę witariańską.

W miarę zwiększania ilości surowego pożywienia w naszej diecie, można zauważyć wzrost pozytywnego myślenia. Jest to częściowo spowodowane tym, że ciało zaczyna być właściwiej odżywiane, a energia metaboliczna, poprzednio kierowana na trawienie termicznie zniszczonego pożywienia, jest wtedy skierowana na oczyszczanie organizmu z trucizn i złogów. Szczególnie wtedy, gdy poprzednio spożywało się nadmiary pożywienia kwasotwórczego, bogatego w fosforany t.j. nadmiary mięsa, termicznie zniszczonych nasion roślin motylkowych, orzechów, zbóż, natomiast spożywanie dużych ilości świeżych, zielonych, liściastych warzyw, alkalizuje organizm, automatycznie powstają warunki, do bardziej jasnego, pozytywnego myślenia.

Ćwiczenia wizualne, rozmyślanie oraz medytacja, wszystko stanie się łatwiejsze. Po pewnym czasie, nasze wrodzone zdolności psychiczne, zaczną rozkwitać. Nasza naturalna intuicja oraz instynkty, wyostrzą się. Decyzje będą podejmowane z większą klarownością. Zacznie się w naszym życiu synchronizacja, wszystko będzie napływać z większą płynnością i łatwością.

W klasycznej książce zatytułowanej ?Mucusless Diet Healing System? (System bezśluzowej diety leczniczej) Profesor Arnold Ehret napisał: ?Jeżeli nasza krew jest wytwarzana z pożywienia, które spożywamy, o której was uczyłem, wasz mózg będzie funkcjonował w sposób zadziwiający. Poprzednie życie będzie wyglądało jak senne mary, po raz pierwszy nasza egzystencja, świadomość, obudzi się w rzeczywistej samoświadomości. Nasz umysł, sposób myślenia, idee, aspiracje oraz filozofia życiowa, fundamentalnie ulegną zmianie.?

David Wolfe, znamienity autor i publicysta witariański stwierdził: ?Odżywianie witariańskie przywraca nam moc i możliwości. Chciałbym powiedzieć, że to dodaje nadludzkich możliwości, szczególnie w przypadku fizycznej wytrzymałości, jasności myśli i działania szóstego zmysłu.? Ten człowiek, od czasu do czasu, pracował z liderami przedsiębiorstw, ucząc tego podejścia pracowników. Wiedział, że jeden z pracowników, który jest entuzjastą surowej żywności, od 37 lat, stał się pierwszym żeglarzem wyczynowym, z pośród 13000 ludzi w tym przedsiębiorstwie. Nikt nie mógł temu człowiekowi dorównać.

Kreatywność również może wzrosnąć. Pisarz zajmujący się witarianizmem, Joe Alexander, maluje ten intrygujący, poetycki obraz życia, na diecie surowej żywności następująco: ?Jako artysta, spożywający termicznie zniszczone pożywienie, malowałem ponure, groteskowe, surrealistyczne obrazy, za pomocą ciemnobrązowych, matowych, bagnistych kolorów, ale gdy stałem się witarianinem, wszystko nagle zmieniło się, zacząłem malować w ożywionych, jaśniejszych barwach, z dużą ilością zdrowych kształtów i w brylantowo pięknych kolorach? (Blatant Raw Foodist Propaganda! str. 75). Joe stworzył obrazy, które umieścij na przedniej stronie okładki tej książki.

Valya Boutenko należała do trójkowych uczennic i nie mogła skoncentrować się na czytaniu, dłużej niż 15 minut. Gdy jej rodzice przestawili się na dietę witariańską, wraz z nią. Jej ciało stało się w pełni dożywione tym ożywczym pożywieniem, mogła wtedy czytać bez przerwy przez 5 godzin. ?Największe zmiany po przejściu na witarianizm, stwierdziłam w jasności umysłu. Byłam zadziwiona odkryciem, że mogę zrozumieć każdy przedmiot. Mam szesnaście lat i obecnie uczęszczam do koledżu. Jest dla mnie łatwo pisać wypracowania, z przedmiotów humanistycznych? (Eating without Heating, Sergei and Valya Boutenko, str. 13).

Leslie Kenton, editor d/s zdrowia i urody, brytyjskiego periodyku Harpers & Queen, oraz jej córka Susannah stwierdziły, że dieta w większości surowa, pozwoliła im na pisanie i robienie badań, w sposób efektywny przez 7-8 godzin, niż jak to bywało poprzednio, tylko 4 godziny (Raw Energy, str. 81).

Będąc witarianinem, powoduje to, że ludzie stają się bardziej otwarci. Tak jest bezsprzecznie, ponieważ mózg jest klarowniejszy; jakkolwiek uważam, że również dlatego, ponieważ podjęcie tak radykalnych kroków, wywouje u człowieka, początek pewnego rodzaju olśnienia, a mianowicie, czy nie istnieje czasem, inny mentalny krok aby go przedsięwziąć i doświadczyć, wszystkich tych przygód.


Joe Alexander deklaruje, że witarianie żyją w bardziej realnym świecie. ?Nastawienie witarian i opinie stają się przeanalizowane, pełne energii, z powodu realności siły życia, podczas gdy u większości osób, odżywiających się pożywieniem termicznie zniszczonym, nastawienie i pragnienia oraz opinie, są zaprogramowane w ich umysłach, przez rodziców, szkołę, kolegów, kluby, organizacje itp. zatem pochodzą z bardziej ograniczonej i nienaturalnej rzeczywistości, nie pochodzą z głębszej mądrości i rzeczywistości Matki Natury? (Blatant Raw Foodist Propaganda! str. 59).

Zdrowie psychiczne jest niesamowicie wzmocnione. Wielu witarian stwierdziło, że stali się uwolnieni od poprzednich uzależnień. Dla wielu z nich, zachcianki na papierosy, picie alkoholu lub przyjmowanie innych narkotyków (i tych na receptę, i rekreacyjnych) odeszło w siną dal, w miarę jak organizm staje się zdrowszy, doświadcza się naturalnego wyżu. Co więcej, ci którzy pracują z nieletnimi przestępcami lub byłymi więźniami stwierdzają, że wystarczy nienormalne odżywianie aby niesamowicie wpłynąć, na powstawanie kryminalnych umysłów. Natomiast dzieci, zachowują się znacznie lepiej w szkole, gdy są na diecie surowej żywności. Zanika nadpobudliwość, mózg karmiony surowym pożywieniem, bogatym w wyższe kwasy tłuszczowe omega-3 t.j. siemieniem lnianym, wszystko to powoduje, że człowiek jest w stanie lepiej się skoncentrować.


Częściowym powodem tego, że dieta witariańska pomaga ludziom mentalnie, nie jest tylko ożywiona żywność, jaką dożywiany jest mózg, ale również i przede wszystkim, usunięcie z dotychczasowej diety, nienaturalnej żywności. Pracując przez kilka dziesiątków lat w Intytucie Hipokratesa, Brian Clement, widział wiele problemów umysłowych, przypominających paranoje, depresję, maniakalną depresję oraz schizofrenię, które zanikały po przejściu na dietę surowej żywności, w połączeniu terapią psychologiczną. Przez te wszystkie lata, Brian zaobserwował, że schorzenia umysłowe są spowodowane, nierównowagą hormonalną, pochodzącą ze spożywania wyrobów mięsnych, naszpikowanych hormonami, pestycydami, truciznami zawartymi w komercyjnych produktach oraz zakwaszeniem organizmu, pochodzące ze spożywania zwierząt i żywności przetworzonej. Spożywanie surowej, ekologicznej żywności, jest bezpośrednio powiązane z polepszeniem lub wyeliminowaniem wszystkich tych problemów.

Susan Schenck, LAc, MTOM, jest rzeczoznawcą w sprawach witarianizmu, wykładowcą oraz autorką książki, która zdobyła dwa razy nagrodę. Jej książki: The Live Food Factor, The Comprehensive Guide to the Ultimate Diet for Body, Mind, Spirit & Planet, znane są jako encyklopedie, w zakresie diety surowej żywności. Susan oferuje podarunek w formie ?Live Food Factor? oferta specjalna, w raz z zakupem tylko jednej książki.

Wystarczy rozpocząć subbskrypcję naszego FREE Ezine aby otrzymywać Health News, kupować po obniżonej cenie, produkty lub płacić mniej za usługi oraz zakupy związane naszym zdrowiem. Opublikowaliśmy już numer 24/7. 
http://HealthNewsDigest.com


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 17:58