header
Witariańska czekolada a polepszanie naszego zdrowia i samopoczucia PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 07:44

 

Witariańska czekolada a polepszanie naszego zdrowia i samopoczucia

Autorka: Sheryl Walters, citizen journalist

Oryginał (NaturalNews) ukazał się we wtorek, 11 listopad 2008

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

(NaturalNews) Kit Kats, Snickers, Cadbury. Wszyscy wiemy, że czekolada jest dla szkodliwa, nieprawdaż? Niepoprawnie! Czekolada, ale witariańska, jest w rzeczywistości jednym z nazjdrowszych artykułów spożywczych na Ziemi! Badania ciągle potwierdzają, że czekolada witariańska jest super produktem. Problem leży w tym, że większość czekolad zostało wysokoprzetworzonych i termicznie zniszczonych, ograbiono te produkty z większości składników odżywczych.

Dodatkowo, wiele składników dodawanych do czekolady, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dla przykładu: rafinowany cukier, niszczący nasz układ immunologiczny, powodujący cukrzycę, przedwczesne starzenie się i inne poważne komplikacje zdrowotne. Badania pokazują, że dodanie mleka do czekolady niszczy wszystko co najlepsze w czekoladzie. Ponad to, naukowcy stwierdzili, że komercyjna czekolada może być zanieczyszczona bardzą dużą ilością trujących metali ciężkich, głównie ołowiem.

Zapytajmy samych siebie: co pozostanie, jeżeli my nie możemy napić się mleka czekoladowego, spożyć ciemnej czekolady lub jakiegokolwiek rodzaju czekolady/kakao. Nie ma obawy, najwspanialsza jest czekolada witariańska, podbija szturmem cały świat. Nie ma potrzeby unikać wyrobów z czekolady w czasie wakacji ponieważ możemy skorzystać ze zdrowej, witariańskiej czekolady.

Witariańska czekolada to czekolada, która nie została poddana żadnej obróbce termicznej ani przetworzeniu t.j. rafinowaniu, przez to wszystkie składniki odżywcze są nadal nienaruszone.

Zatem, jakie składniki odżywcze znajdują się w witariańskiej czekoladzie?

Witariańska czekolada jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu, a ludzie cywilizacji zachodniej wykazują niedobory minerałów, na pierwszym miejscu jest to właśnie magnez. Niezbędny minerał, który bardzo dobrze przeciwdziała negatywnym skutkom stresów. Powoduje rozluźnienie mięśni i jest odpowiedzialny za utrzymanie w zdrowiu kości i zębów.


Czekolada witariańska jest również bogata w przeciwutleniacze, związki chroniące nas przed chorobami i przedwczesnym starzeniem się. Poniżej podaję listę artykułów z najwyższą zawartością przeciwutleniaczy, wg. metody ORAC (wartość liczbowa określa aktywność przeciwutleniaczy w danym artykule spożywczym).

1. witariańskie kakao ORAC = 28000

2. Jagody acai ORAC = 18500

3. Ciemna czekolada ORAC = 13120

4. Śliwki ORAC = 5770

5. Jagody kolcowoju (goji) ORAC = 3307

6. Granat ORAC = 3307

7. Rodzynki ORAC = 2830

8. Czarne jagody ORAC = 2400

Od tłumacza: Zawartości przeciwutleniaczy i porównanie dwóch metod (ORAC i FRAP) w celu określenia ich zawartości: http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/3/461

Zadziwiające! Można zauważyć, że nawet termicznie obrabiana ciemna czekolada, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Niefortunnie, do większości ciemnych czekolad dodaje się rafinowanego cukru.


Czekolada witariańska jest w rzeczywistości bogatsza w przeciwutleniacze niż czerwone wino. Środki masowego przekazu, przez ostatnie kilka lat, zwracają dużo uwagi na czerwone wino, jako bogate źródło przeciwutleniaczy, które jak wiadomo, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz hamują wzrost i rozwój nowotworów. Również wiadomo, że obniżają ciśnienie krwi oraz normalizują reakcję organizmu na zapalenia.


Czekolada witariańska jest również bogata w siarkę, siarka jest minerałem upiększającym. Jest niezbędna dla utrzymania wspaniałej skóry, połyskliwych włosów i silnych paznokci.


Czekolada witariańska oprócz wielu innych związków, zawiera fenyloetyloaminę (ang. PEA), związek powodujący wzrost poziomu serotoniny, hormonu szczęścia. Nic dziwnego, że ludzie są tak przywiązani do czekolady

Więcej korzyści z witariańskiej czekolady

Czekolada witariańska może pomóc w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych oraz w cukrzycy, ponieważ zawiera duże ilości flawonolu. Badania wskazują, że ludzie z cukrzycą, którzy piją napoje kakaowe bogate we flawonol, w ciągu miesiąca wykazują poprawę w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych. W rzeczywistości, poprawa jest lepsza niż w przypadku przyjmowania specjalnych leków. Witariańska czekolada jest wspaniałych super produktem, utrzymującym w zdrowiu nasze serce oraz poprawiającym elastyczność naczyń krwionośnych.

Witariańska czekolada pomaga ludziom czuć się wspaniale. Poza fenyloetyloaminą, czekolada jest bogata w inne fenetylaminy, wspomagające popęd płciowy oraz działające ożeźwiająco. Dobrymi wieściami jest to, że nie musi zawierać mleka, cukru, aluminium i innych składników, składników mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Witariańską czekoladę można dodawać do innych superproduktów, wtedy można również nacieszyć się słodyczą w ustach a zarazem wspomóc nasze zdrowie.

Nawet największe łakomczuchy jedzące ocukrzone, śmieciowe artykuły, będą się zajadać produktami z witariańskiej czekolady.

Gdzie nabyć witariańską czekoladę?

Niektóre sklepy ze zdrową żywnością, zaczynają sprzedawać prawdziwą witariańską czekoladę, można ją również zamówić przez internet.

Można jeszcze lepiej to zorganizować t.j. zrobić własnym sumptem witariańską czekoladę w domu. Istnieje mnóstwo przepisów kulinarnych, w jaki sposób dodawać witariańską czekoladę do innych super produktów. Poniżej podaję jeden z podstawowych przepisów do spróbowania:

Witariańskie masło kakaowe

Witariański proszek kakao

Zmielone nasiona mesquite (Prosopis glandulosa)

Nektar z agawy (agawa niebieska - Agave tequilana)

(jak widać potrzebne są tylko cztery składniki, ale nie uwierzycie, jak to wszystko dobrze smakuje!)

Przygotować łaźnię wodną (jedna miska z gorącą wodą i wstawić do niej drugą miskę). Podgrzewać nie wyżej jak 45oC (116oF) to jest punkt termiczny, od którego zaczyna się niszczenie struktury kakao. Termiczna obróbka poniżej tego punktu wskazuje, że jest to produkt witariański.

Trzeba się upewnić, że masło kakaowe jest wkładane małymi kawałkami, w przeciwnym razie, zajmie to dużo czasu aby uległo roztopieniu w takiej temperaturze (oraz energicznie mieszać).

Po roztopieniu masła kakaowego, dodać do tego, wagowo połowę proszku kakaowego. Zatem gdy wzieliśmy 2 g masła kakaowego, to należy dodać 1 gram proszku kakaowego.

Następnie dodać tej samej ilości zmielonych nasion mesquite. Mesquite to tradycyjne pożywienie rdzennych mieszkańców Ameryki, pożywienie które było powszechnie używane od wieków przez mieszkańców obszarów półpustynnych. Zawiera dużo białka, duże ilości minerałów t.j. wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz cynku, jest bogate również w aminokwas lizynę. Posiada słodki smak, co daje czekoladzie przyjemny posmak.

Następnie dodać nektaru z agawy, w ilości dowolnej, tyle ile chcemy. Nektar z agawy jest z natury bardzo smakowity, a zarazem nie podnosi poziomów cukrów we krwi, trzyma go pod kontrolą. Nektar z agawy pochodzi z tej samej rośliny, z której wyrabia się napój alkoholowy o nazwie tequila.

Następnie przygotować gumowe tacki używane do robienia kostek lodu (można użyć plastikowych, lecz jest trudno póżniej wyciągnąć czekoladę). Przelać czekoladę do foremek i wstawić do zamrażalnika. Jest gotowe do spożycia po około 30 minutach.

O autorce:

Sheryl jest kinesiologiem, dietetykiem i lekarzem holistycznym. Jej stronka internetowa:

www.younglivingguide.com

Na której podano najnowsze badania na temat zapobiegania chorobom, poszukiwania naturalnych i znakomitych środków, po których można się wspaniale czuć zarówno emocjonalnie, jak i fizycznie. Można tam również znaleźć niektóre z najlepszych produktów spożywczych, jakie są dostępne na naszej planecie, włączając w to witariańską czekoladę, purpurową (fioletową) kukurydzę i wiele innych produktów.

Źródło:
http://www.naturalnews.com/024769.html

Od tłumacza:

Wokół witariańskiej czekolady i kakao, narosło wiele nieporozumień, jest to związane z używaniem w języku angielskim słowa raw (surowy), co w produktach spożywczych używane jest zamiennie jako przymiotnik czysty (ang. pure). Obecnie coraz więcej producentów wyrobów witariańskich, dodaje dwa słowa na podkreślenie, że coś jest witariańskie, a mianowicie: raw unheated (surowe niepodgrzewane). Podobne nieporozumienia w języku angielskim dotyczyły nektaru z agawy, mesquite, miodu itp.

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 17:58