header
Życiodajne kiełki PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 09:43

 

"Życiodajne kiełki"

 

Icon Magazine

Tłumaczenie: Magdalena Ufland

 

Nikogo nie dziwi, że nasiona mają więcej witalnej siły niż jakakolwiek inna cześć rośliny. Potrzeby człowieka są oczywiście inne niż rosnącej rośliny, ale nasiona zawierają zbilansowaną ilość protein, węglowodorów, tłuszczy, witamin i minerałów, które sprawiają, że są one najlepszym naturalnym pożywieniem, które możemy wyhodować w domu. Najpopularniejsze ziarna są tanie; wystarczy zaledwie jedna łyżeczka, żeby wyprodukować kilogram kiełków. To właśnie sprawia, że są one jeszcze bardziej ekonomiczne.

Nasze ciała nie są przyzwyczajone do rozkładania fasoli i zbóż w ich uśpionej lub gotowanej formie. Groch włoski, fasolka mung, a zwłaszcza soczewica mogą powodować problemy z trawieniem, ponieważ zawierają inhibitory enzymów.

Inhibitory enzymów mogą zmniejszać zdolność do absorbowania witamin i minerałów z pożywienia. Kiedy ziarna kiełkują zwiększa się ich zawartość witaminy B i C, a inhibitor zostaje zneutralizowany. Poza tym enzymy, które zazwyczaj nie są aktywne w tych malutkich roślinach, rodzą się do życia i poprawiają działanie naszych enzymów.

Kiełki są rożnie bogate w nitrylozydy. Nitrylozydy są związkami rozpuszczalnymi w wodzie, które występują w dużych ilościach w końcach pędów, a w mniejszych zaś w dojrzałych roślinach. Nitrylozydy po raz pierwszy zostały wyodrębnione przez kalifornijskiego lekarza Ernesta T. Krebbsa i jego syna, biochemikiem.

Dyskusje czy nitrylozydy mogą być używane w leczeniu raka nadal trwają. Wielu biologów uważa, że nitrylozydy mogą być czynnikiem przyczyniającym się do remisji, jednak bardziej konserwatywni koledzy po fachu nadal odrzucają takie twierdzenia. Niemniej jednak faktem jest, że nitrylozydy odgrywają ważną rolę w diecie prymitywnych plemion, które nie cierpią na raka ani choroby zwyrodnieniowe. Przykładem mogą być plemiona Hunza w Himalajach.

Brytyjski lekarz dr Alex Forbes był jednym z wielu, którzy używali kiełków bogatych nitrylozydy w leczeniu pacjentów chorych na raka. Fasola mung, adzuki i soczewica zwiększają zawartość tych substancji o 50% w czasie kiełkowania.

Kiełkowanie jest łatwe, tanie i stanowi dobrą zabawę! Możecie hodować kiełki w czymkolwiek, począwszy od szklanego słoika po kiełkownicę.

Kiełkownica (ok. 25 zł) to 3-poziomowy plastykowy pojemnik. Idealnie nadaje się na biurko lub parapet (ja zawsze mam kiełki na biurku!) Kiełkownicę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Kiełkownica ?Freshlife Automatic Sprouter? (dostępna w wielu internetowych sklepach za około 79 ?) posiada samonawadniajacy system. Jest łatwa w użyciu i ekonomiczna.

 

Wybierając kiełki pamiętajcie żeby były, o ile jest to możliwe, ekologiczne. Łączcie je i wymyślajcie nowe dania! Nigdy się nie znudzicie!

Kiełki Czas kiełkowania (dni)

Fasola adzuki 4-6

Alfalfa (Lucerna) 5-7

Jęczmień 3-4

Ciecierzyca 4

Kozieradka 4-5

Fasola Flageolet 3-5

Zielona soczewica 3-5

Zielony groszek 3-5

Fasola Mung 2-3

Dynia 4-6

Rzodkiewka 4-5

Żyto 3-5

Soja 3-6

Słonecznik 4-6

Metody hodowli kiełki

Umieść garść wybranych ziaren w misce, zalej zimna wodą i zostaw na noc. Większość ziaren powiększy się nawet 8 razy. W razie konieczności, dolej wody.

 

Rano wylej wodę, przepłucz dobrze ziarna i umieść je na tacy kiełkownicy. (Kiełki należy przelać wodą rano i wieczorem)

 

Kiełki przepłukuj wodą dopóki nie będą gotowe do spożycia.

 

A oto kilka przydatnych wskazówek i przepisów?

Kiełki stanowią wspaniała przekąskę, więc zaopatrz się w szczelny pojemnik, żeby mieć je zawsze przy sobie.

 

Kiełki to idealne i zdrowe przybranie sałatek, zup, makaronów, gotowanych warzyw, chińszczyzny, musli, kanapek, omletów itp. Lista pomysłów jest nieskończona ? bądźcie kreatywni!

 

Przepis na sałatkę z kiełkami

50 g grochu cukrowego

50 g zmieszanych kiełków fasoli mung i ciecierzycy

25 g kiełków lucerny lub rzeżuchy

? cykorii

? rukwi wodnej

1 opakowanie (150 g) marynowanego tofu w kawałkach firmy Couldron (opcjonalnie)

balsamiczny winegret

Umyj i wysusz groch, cykorię i rukiew. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj ocet balsamiczny lub oliwę z oliwek oraz odrobinę pieprzu do smaku.

SMACZNEGO!

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 17:56