header
ENZYMY: SIŁAMI ŻYCIA NATURY PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 09:53

ENZYMY: SIŁAMI ŻYCIA NATURY

Autor: Dr. Brian Clement (ksywka: Prof. Hotema)

Poniedziałek, 8 Marca 2010

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Enzymy w końcu dotarły na centralną pozycję badań w świecie naukowym. Poprzednio były przesunięte na niską, podrzędną pozycję, uważane za zwyczajne białka. Ale teraz rośnie liczba biologów kwantowych, którzy w pełni rozumieją to, że podstawowa fizyczna budowa enzymu, owszem składa się z białka, ale same enzymy są tymi iskrami wszelkiego życia.

Dr. Anna Maria Clement i ja spędziliśmy sporo nieocenionego czasu, kilka lat temu, pracując nad wieloma rodzajami enzymów z użyciem mikroskopu elektronowego. Za każdym razem, gdy enzymy działały, były obserwowane wyładowania bioelektryczne.

Doszliśmy do wniosku, że te zadziwiające składniki są najważniejszymi składnikami odżywczymi, których potrzebuje nasze bioenergetyczne ciało, znacznie ważniejsze nawet od białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, jedynie enzymy mają możliwości odżywić i wytworzyć części stukturalne dla naszego fizycznego istnienia. Elektryczna siła życiowa to samo serce naszej prawdziwej istoty. Zatem, powinno stać się pierwszoplanowym celem, by konsekwentnie dostarczać bioelektrycznie naładowanych enzymów w celu utrzymania właściwego poziomu wysokich częstotliwości naszego ciała (wysokich wibracji).

Społeczność akademicka jest nadal zagubiona gdy chodzi o zrozumienie, jaką rolę odgrywają enzymy. Patrząc na słowo enzym, w większości słowników medycznych, enzymy, mocarne jestestwa, są opisywane jako katalizatory wszelkiego życia. W szkołach, naucza się przyszłych naukowców i lekarzy, że enzym jest raczej elementem strukturalnym niż iskierką rozpoczynającą życie. Gdy plemnik i komórka jajowa łączą się, jest to w rzeczywistości aktywność enzymów, która zapoczątkowuje życie ludzkie. Jak na ironię, po naszym ostatnim wydechu, to właśnie aktywność enzymów rozpoczyna rozkład naszego fizycznego ciała by ponownie połączyło się z ziemią z której powstało.

Często myślę o enzymach, jak o małych skupiskach siły życiowej, która jednoczy wszystko to co nazywamy życiem. Enzymy dają i zabierają na wszystkich poziomach, włączając w to zdrowie i długowieczność. Uważam, że nadszedł już czas gdy główny nurt naukowy, w końcu ogarnie prawdziwą rolę i znaczenie enzymów. Ponad 80 lat temu, Dr. Edward Howell, badacz najbardziej oddany sprawie enzymów w całej tej historii, zaczął odkrywać tajemnice naszego pojmowania tych niesamowitych cząsteczek. Dzisiaj, jest wielu naukowców na całym świecie, którzy rozbudowują jego fundamentalną mądrość i naukowy werdykt.

Tutaj, w Hippocrates Health Institute, enzymy uważane są za jedną z czterech nóg (podstaw) wspierający ten stół zdrowia fizycznego, trzema innymi podstawami są hormony, tlen i fitozwiązki. Pojedynczo lub w kombinacji, powyższe składniki, we właściwej równowadze, pozwalają nam utrzymać zdrowie na maksymalnym poziomie.

Po zebraniu żywności, każdego dnia jej leżakowania, zawartość enzymów stopniowo spada. Natomiast termiczna obróbka, powyżej 48oC (118oF), szybko niszczy wszystkie enzymy.

Dzisiaj, lipaza, enzym trawiący tłuszcze, stała się bardziej popularna jako suplement stosowany na utratę nadwagi. Szacuje się, że w Europie jest 20 milionów ludzi, którzy z powodzeniem stosują ten enzym aby stracić kilka/kilkanaście kilogramów. Dr. Michael Williams, specjalista od immunologii oraz profesor medycyny na Northwestern University, stwierdził, że po naszym organizmie przemieszczają się za każdym razem, dziesiątki tysięcy zmienionych komórek. Gdy poziomy enzymów są właściwe, wyspecjalizowane komórki układu immunologicznego zwane makrofagami, niszczą te zmienione komórki, przez co kontrolują ich liczbę w naszym organizmie.

Lekarze, LePage i Miller dowiedli, że guzy złośliwe są w rzeczywistości pozostałościami z nadmiarów niekompletnie zmetabolizowanych białek i tłuszczów. Wydaje się, że obecność w układzie krążenia niedotrawionych tłuszczów i białek, prowadzi do upośledzenia w transporcie tlenu, co jest już wystarczająco szkodliwe dla życia jako takiego.

Według Dr. Otto Warburga, Laureata Nagrody Nobla, normalne komórki, w warunkach zmniejszonych poziomów tlenu w organizmie, mogą mutować do komórek złośliwych w ciągu zaledwie 48 godzin,. Komórki rakotwórcze działają jak odkurzacz, zasysają wszelkie, nie w pełni zmetabolizowane tłuszcze i białka, zbierają to w ilościach 20-krotnie większych niż normalne komórki.

Z tej pracy wynika, że nowotwory w rzeczywistości, są podobne do nadwagi. W komórkach nowotworowych, organizm magazynuje nadmiary nie w pełni zmetabolizowanego białka oraz w mniejszej proporcji tłuszczów. W przypadku nadwagi, komórki tłuszczowe (lipidowe) magazynują niekompletnie zmetabolizowane tłuszcze. Niemieccy badacze, przez ponad dwie dekady dowodzili, że istnieje równoległy mechanizm odkładania nadmiaru białek w komórkach nowotworowych. Dużą część badań nad nowotworami, jest obecnie ukierunkowana na wzmocnienie układu immunologicznego. Dr. A.E. Leskovar wykazał, że suplementacja enzymowa u pacjentów, powodowała 7-ktotny wzrost ilości makrofagów, a liczba naturalnych komórek czyszczących (t.j. komórki zabijające) aż 13-krotnie.

Są nadal ludzie, którzy upierają się, że enzymy nie są niczym więcej niż budowlańcami. Jakie to smutne, że jesteśmy organiczani przez zanikające uświadamianie tych ?niezawisłych autorytetów?. Mógłbym podjąć jakiekolwiek wyzwanie z tymi ?ekspertami? aby spędzili ze mną pewien czas w Instytucie Hipokratesa, zobaczyli, jak ważne są enzymy w podwyższaniu odporności organizmu i ogólnego stanu zdrowia. Z gorliwością skupiliśmy się na dynamice tych potężnych składników, w odniesieniu do przebudowy nadwątlonych części organizmu.

Dr. Vivian Hunt, sfilmowała wzrost częstotliwości bioelektrycznej, jaki zachodzi, wtedy gdy osoba spożywa surowe pożywienie wegańskie. Badaczka obrazowo porównała wyniki badań z tym, co dzieje się gdy, ta sama osoba spożywa komercyjne, termicznie zniszczone pożywienie. Różnica jest uderzająca. Osoba konsumująca ożywione pożywienie, wykazuje wysokie częstotliwość bioelektryczne wokół jej ciała, natomiast w przypadku spożywania termicznie zniszczonej żywności, promieniowanie bioelektryczne znacząco zanika. Tak dynamiczna aktywność zachodzi w przeciągu kilku chwil po spożyciu enzymów, to dodatkowo potwierdza, zawiłość oraz znaczenie tych niezbędnych składników odżywczych.

W tak poważnym opracowaniu jakim jest Megatrends, John Naisbit, wyjątkowo trafnie wyraził się o przyszłości medycyny. Cytuję: ?Biologia będzie w 21 wieku tym co fizyka i chemia były w 20 wieku. Głównym zakresem zainteresowania [będzie] wytwarzanie enzymów lub ożywionych katalizatorów, które będą działać w analogicznie jak katalizatory chemiczne?. W tym obszernym dziele, podaje się przyszłe trendy dla gospodarki, przemysłu i cywilizacji. Dzieło trafiło w zamierzone cele, sprawdziły się wszystkie przewidywania opisane we wczesnych latach 1990-tych.

Tak wielu myślicieli doszło do tych samych wniosków, które później zostały potwierdzone naukowo w ostatnim półwieczu. Organizm bez enzymów, jest jak ocean bez wody. W czasopiśmie: Pharmaceutical Chemistry and Biochemistry Pharmacology, trafnie to wyrażono: ?W najbliższej przyszłości, największy rozwój w farmakologii i terapeutyce można się spodziewać w enzymach.? Niemcy są jednym z państw, które od dekad przodowały w zastosowaniu enzymów w celu zwalczania chorób.

Dr. Dick Couey, profesor fizjologii i dietetyki na Baylor University w Teksasie, stwierdził: ?Nigdy już nie będę spożywał żadnego posiłku, bez pobierania dodatkowych enzymów. Mój organizm nie zasłużył sobie na takie zubożałe traktowanie.? W raporcie ?Today's Health? wydanym przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne, stwierdzono: ?Enzym to najbardziej obiecujące słowo w dzisiejszych badaniach. Wielu naukowców przekonało się, że praktycznie w każdej chorobie można doszukać się braku enzymu lub jego upośledzenia.?

Nie stańmy się przysłowiowymi świnkami doświadczalnymi, aby pozbywać się własnych enzymów i doświadczać nieuniknionego procesu chorobowego. Podarujmy sobie dietę bogatą w enzymy przez 60 dni, w połączeniu z wysokiej jakości roślinnymi enzymami trawiennymi (digestive enzymes), aby osobiście zobaczyć, to co doświadczył Dr. Couey i miliony innych ludzi.

Państwo Brian i Anna Maria Clement będą prowadzić wykłady na temat diety surowej żywności, diety bogatej w enzymy, w Londynie, w sobotę 27 czerwca 2010 roku. Więcej na ten temat proszę przeczytać na linku źródłowym:

http://www.fresh-network.com/acatalog/insider-secrets-to-success-on-a-living-foods-diet.html

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 17:53