header
Śmiertelne uzależnienie od jedzenia PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 10:08

Śmiertelne uzależnienie od jedzenia

By Brenda Cobb

Tłumaczenie : Karolina Abramowicz

Czy jesteś uzależniony od jedzenia? Ja tak! Jestem tak uzależniona od jedzenia jak alkoholik od alkoholu. I właśnie to doprowadziło do moich problemów ze zdrowiem...zła dieta, nieodpowiedni styl życia. Sięgałam po jedzenia z różnych powodów: ponieważ byłam szczęśliwa, smutna, samotna, załamana, sfrustrowana, zestresowana czy znudzona. Jakakolwiek była przyczyna, musiałam jeść i robiłam to! Jedzenie- to było moje drugie imię. Jeśli chipsy ziemniaczane były w domu, musiałam je zjeść! Myśl o jedzeniu ciągle krążyła w mojej głowie i nie mogłam się jej pozbyć. Miałam obsesję na punkcie wszystkiego, od czekoladek po frytki. Jedzenie towarzyszyło wszystkiemu co robiłam. Brzmi znajomo?

Wielu z nas, łącznie ze mną jest uzależnionych od niektórych rodzajów żywności. Kiedy przeczytałam książkę Davida Wolfe :?Sunfood Diet Success System?, dowiedziałam się, że większość z nas uzależniona jest od 5 albo 6 rodzajów żywności i ma problem z rozpoznaniem tego uzależnienia. Ta żywność zawiera zazwyczaj: chleb, pieczone ziemniaki, kawę, chipsy ziemniaczane, popcorn, tofu, czekoladki, rybę i papierosy (nie jest to jedzenie, ale z pewnością zadowolenie występujące w obrębie narządu jakim są usta) a nawet sok z marchwi. Większość tej żywności powstaje z roślin hybrydowych (powstałych na skutek krzyżówek). Nie zastanawiałam się nad żadną z tych rzeczy zanim nie zachorowałam na raka. Wtedy zaczęłam zwracać uwagę na jedzenie, jego rolę w wielu schorzeniach oraz w leczeniu.

O żywności hybrydowej dowiedziałam się z książki Wolfe?a, w której moją uwagę przykuła informacja, że żywności hybrydowej brakuje niezbędnych minerałów. Wolfe mówi o hybrydach:? Są one nienaturalnie bogate w cukier i zawierają nieproporcjonalną ilość minerałów w stosunku do cukru. Żywność hybrydowa pozbawiona jest właściwej równowagi minerałów, którą zwiera dziko rosnąca żywność. A zatem jeśli zjadamy duże ilości hybrydowych owoców, prowadzi to do niedoboru substancji mineralnych w organizmie. Hybrydowe owoce i słodkie, bogate w skrobię warzywa nie tylko wykazują brak równowagi mineralnej, ale również spożywanie ich w zbyt dużych ilościach powoduje, że ciężkie minerały przedostają się z kości do krwi aby zabezpieczyć cukier hybrydowy. Ten cukier nie jest do końca rozpoznawalny przez wątrobę czy trzustkę. Substancje mineralne i cukier spływają do moczu. Słodkie owoce i warzywa hybrydowe mogą powodować nadmierną stymulację i skutkiem tego-utratę minerałów.?

Więc czym jest żywność hybrydowa? Jest to żywność, która nie rośnie naturalnie. Rośliny te wymagają stałej opieki ludzi, inaczej zostaną zniszczone przez ptactwo, insekty, robaki, grzyby albo bakterie.

Niektóre z owoców hybrydowych to: bezpestkowe jabłka, banany, kilkanaście odmian daktyli takich jak medjool, kiwi, bezpestkowe ananasy, bezpestkowe owoce cytrusowe, winogrona, persymona (śliwodaktyl), arbuzy. Powszechne warzywa hybrydowe zawierają: buraki, marchew, kukurydzę i ziemianki. Powszechne orzechy i zboża hybrydowe zawierają: nerkowca, owies, ryż, pszenicę. Brązowy, biały i ?dziki? ryż są hybrydami. Przeznaczona na handel tzw. ?miękka? pszenica też jest hybrydem. Kiełki Alfalfa i najłatwiej dostępne na rynku rośliny strączkowe również są hybrydami.

Żywność hybrydowa atakowana jest przez różnego rodzaju grzyby i są o wiele bardziej podatna na szybkie gnicie. Żywność taka służy rozwojowi stanów grzybiczych, np. bielnika podczas gdy nie-hybrydowe czy dzikie owoce nie służą powstawaniu takich stanów. Jedzenie hybrydowe jest wszędzie, więc jeśli jesz w ogóle, spożywasz też hybrydy. Aby spożywanie takiej żywności nie szkodziło twojemu organizmowi, David Wolfe poleca zjadanie małych ilości warzyw i owoców. Łącz banany z tłuszczem (awokado, orzechami, oliwkami),a zmniejszy to szkodliwość działania hybrydów na organizm. Jeśli będziesz jadł więcej zielonych warzyw i awokado, orzechów czy oliwek ze słodkimi owocami lub warzywami hybrydowymi, zmniejszy to ich szkodliwe działanie na cukier znajdujący się we krwi oraz zwiększy użyteczność elementów znajdujących się w pożywieniu. Hybrydowe zboże i warzywa strączkowe powinny być moczone w wodzie aż do momentu wykiełkowania i absolutnie nigdy nie powinny być gotowane. Jeśli są surowe, organizm może z nich czerpać substancje odżywcze.

Jedz tak dużo organicznej, lokalnie uprawianej żywności jak tylko to możliwe. Jedz żywność sezonową. Rozpoznaj żywność hybrydową (zarówno gotowaną jak i surową) w swojej diecie. Zastąp tę żywność bardziej naturalną tak szybko jak tylko się da. Zobacz i poczuj różnicę, której może dokonać właściwe odżywianie. Nie miałam pojęcia jak bardzo szkodzi mi niewłaściwe jedzenie dopóki nie zrobiłam porządków w swoim postępowaniu i nie zaczęłam jeść surowej żywności roślinnej. Po raz pierwszy poczułam się naprawdę dobrze. Zamiast ochoty na drzemkę po jedzeniu, czułam się pełna energii. Ból i zesztywnienie w moich stawach znikły. Moja depresja odeszła, a zdrowie powróciło.

Nie łatwo zmienić czas złych przyzwyczajeń w diecie, ale to najważniejsza rzecz jaką możesz zrobić aby polepszyć stan swojego zdrowia. To nie tylko kwestia tego jak przygotowywane jest jedzenie ale również odpowiedniej selekcji składników jedzenia jakie mamy przygotować oraz jedzenia tych składników w odpowiednich kombinacjach.

Uzależnienie od jedzenia może być trudne do przełamania, ale jednak jest możliwe. Po pierwsze musisz chcieć dokonać pewnych zmian. Dla mnie był to moment zagrożenia życia (rak), który wyostrzył moją uwagę i sprawił, że chciałam dokonać zmian w mojej diecie. Dla niektórych ludzi mogą to być zbędne kilogramy, których się trzeba pozbyć, dla innych zaś poważne schorzenie. Następnie musisz ustalić od jakiego typu żywności jesteś uzależniony i kiedy je spożywasz. Zastąp twoje ?złe jedzenie? jedzeniem, które jest dla ciebie dobre. Poczuj różnicę kiedy jesz świeżą, organiczną i surową żywność. Im więcej będziesz jadł w ten sposób i im czystszy będzie twój organizm, tym rzadziej będziesz odczuwał ochotę na stare ?złe jedzenie?. Im dłużej będziesz się zdrowo odżywiał, tym dłużej będziesz żył.

Detoksykacja (oczyszczenie) organizmu jest bardzo ważne jeśli chcesz się pozbyć uzależnienia od jedzenia. Jak długo w twoim organizmie będą się utrzymywać pozostałości po złej żywności, tak długo będziesz odczuwał na nią ochotę. Więc nie czekaj ze zmianą starych przyzwyczajeń żywieniowych. Pomyśl o swoim zdrowiu i życiu. Czy chwila zadowolenia w twoich ustach jest warta czasu schorzeń, bólu i cierpienia? Każda choroba wynika z zanieczyszczenia organizmu i niedoborów a zarówno zanieczyszczenie jak i niedobory są bezpośrednio powiązane z każdym kęsem jaki wkładasz do ust. Wszystko co jesz wpływa na ogólny stan zdrowia. Dokonaj świadomej decyzji zmiany swoich złych przyzwyczajeń w miejsce zdrowego i właściwego odżywania. Skorzystaj z powyższych informacji i wsparcia jakiego potrzebujesz aby dokonać tych zmian, a później... PO PROSTU ZRÓB TO!!


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 16:28