header
Wprowadzenie do "Właściwej Relacji" z jedzeniem PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 11:35

 

Wprowadzenie do "Właściwej Relacji" z jedzeniem

 

Tłumaczenie:
Agata Urania Zdrodowska

W dzisiejszej Ameryce 65% populacji ma nadwagę ( 5 do 15 kg ponad normę zdrowej wagi) albo jest otyła (15 lub kg ponad normę). W rzeczywistości Ameryka jest najbardziej chorym i najgrubszym narodem w uprzemysłowionym świecie. Ameryka prowadzi w światowej czołówce ?chorób z dostatku? takich jak :choroby serca, rak, cukrzyca i oczywiście otyłość. Nie możemy być naprawdę zdrowi i mieć nadwagę, jako, że choroba i otyłość idą ręka w rękę. Przejadanie się jest narodowa epidemią służącą do tłumienia swych uczuć i swej świadomości.

Lodówka stała się naszym ulubionym sposobem radzenia sobie ze stresem w naszym szybkim przemierzaniu życia. Przekarmione, otyłe ciało nie może w pełni strawić i wchłonąć żywności czy eliminować odpadów nadwerężonego układu trawiennego. Dlatego właśnie ludzie z nadwagą dosłownie umierają z głodu, tonąc w nie strawionych produktach rozkładowych, własnych gazach i toksynach. To oczywiste dlaczego tak wielu ludzi czuje się zmęczonymi i wyczerpanymi. Oczywiście jedzenie pełnowartościowej naturalnej, organicznej żywności wegetariańskiej jest daleko zdrowsze od martwego, pozbawionego substancji witalnych, pełnego pestycydów i toksyn jedzenia SAD (przyp. tłum. Standard American Diet, czyli standardowa dieta amerykańska, skrót sad to słowo smutek w j. angielskim).

Nawet najlepsze pożywienie staje się kwasotwórcze i obciąża naszą wątrobę i organy trawienne i wydalania, kiedy jest zjedzone ponad miarę naszych potrzeb. Jeśli stale się przejadamy, rozciągamy sobie żołądek, jelita, nadwerężając każdy z organów trawiennych i wydalniczych. Czujemy, ze potrzeba nam więcej i więcej jedzenia, by czuć się wypełnionym. Nie tylko się przejadamy, ale także jemy za dużo razy w ciągu dnia, nie dając nigdy naszemu systemowi trawiennemu czasu na pełne strawienie i przetworzenie poprzedniego posiłku. Post jest dziś najbardziej zaniedbaną terapią w Ameryce. W starożytności okresy postu były normalnym cyklem, który następował, gdy jedzenie nie było dostępne.

W odpowiedzi na ?walkę z krągłościami? stworzone i spopularyzowane zostały bezmyślne diety redukujące nadwagę. Większość z nich jest ciężka do zachowywania a obiecuje zrzucić kilogramy, lecz tylko za wysoką cenę zrujnowania twego zdrowia. Na przykład wysokobiałkowa, z dużą ilością tłuszczu zwierzęcego i nabiału dieta, powoduje tak ciężką autotoksemię (samozatrucie organizmu), zakwaszenie i nierównowagę metaboliczną i biochemiczną w organizmie, że zaczynasz tracić wagę z powodu choroby. Spójrzmy prawdzie w oczy, jedynym sensownym i bezpiecznym sposobem redukcji wagi jest jeść mniej i jeść pożywienie, które wspiera zdrowie. Niewielu ludzi ma dyscyplinę w sobie i będzie systematycznie niedojadać. Systematyczne niedojadanie nie tylko zachowa cię szczupłym, lecz także poprawi twoje zdrowie. Każdy kto próbował zmniejszyć ilość pożywienia, wie jakie to może być trudne.

Z mojego doświadczenia o wiele łatwiejsze i zdrowsze jest danie układowi pokarmowemu bardziej pożądanego odpoczynku i całkowite powstrzymanie się od jedzenia. Poszczenie, jak się to zwie, jest najstarszą i najefektywniejszą drogą do utraty wagi i zachowania zdrowia. Przed ?Medycyną Człowieka? lub Sztukami Uzdrawiającymi, człowiek instynktownie powstrzymywał się od jedzenia, gdy czuł się chory lub dopiero co odzyskał zdrowie. Człowiek nauczył się postu obserwując naturę i dzikie zwierzęta w ich naturalnym środowisku. Poszczenie jest najstarszym znanym systemem terapeutycznym, wyzwalania wyższego psychicznego, emocjonalnego, mentalnego i Duchowego zdrowia. Jest najszybszym i najefektywniejszym sposobem oczyszczania i detoksykacji kilogramów śluzu zgromadzonego w tkankach i organach ciała.

Hipokrates, Ojciec Medycyny, przepisywał post, tak samo jak Platon i Sokrates. Starożytni prorocy i święci, włączając Mojżesza, Mahometa, Jezusa i Buddę, wielkich Joginów Indii (by wymienić kilku zaledwie) wszyscy pościli by uzyskać wyższą wiedzę i Mądrość. Dziś człowiek współczesny jest nie całkiem gotowy do skoku w 40 dniowy post całkowity (na samej wodzie), większość z nas może użyć bezpiecznie uznanego przez naukę postu na sokach. Post sokowy jest najszybszym i najbezpieczniejszym sposobem na schudnięcie! Tracisz średnio pół kilograma dziennie. W 2 tygodnie ubędzie ci więc około 7 kg. Czasowe posty na sokach trwające co najmniej 10 do 14 dni polecane są 4 razy w roku w rytmie zmian pór roku na Ziemi. Dawanie sobie i swemu trawieniu odpoczynku poprzez post jest najwspanialszą polisą na życie, której nie kupisz za żadne pieniądze. Nie tylko bezpiecznie zgubisz nadwagę, staniesz się młodszy i odzyskasz swa witalność i radość życia.

Po poście odzyskujemy zmysły i możemy lepiej czuć smak, zapach, widzieć i słyszeć nasze jedzenie i życie. Stajemy się dostrojeni do optymalnej ilości i częstości odżywiania naszej istoty. Pożywienie staje się świętowaniem i prostym aktem jedzenia. Gdy wyzwolimy siebie z kuchennego niewolnictwa, zaczniemy pamiętać, że jedzenie jest tylko częścią życia. Poprzez wstąpienie we właściwa relację z jedzeniem, doświadczymy radości i prawdziwego zdrowego Ciała, Umysłu i Ducha. Istnieje wiele książek pokrywających się z aspektami poszczenia potwierdzonego naukowo.

Post może ocalić Twoje życie, H. M. Shelton

Post na sokach i oczyszczanie (detoks), S. Meyerowitz

Soki dla życia, C. Calbom, M. Keane.

Kompletna księga sokowej kuracji, M. T. Murray

Źródło: rivercayonretreat.com/article3.html

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 16:20