header
Jedzenie XXI wieku PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 12:19

"Jedzenie XXI wieku"

Tłumaczenie: Paulina Miodyńska

"Niby- jedzenie"

Następnym wynalazkiem po jedzeniu beztłuszczowym, będzie "niby- jedzenie". Będzie ono bardzo lekkie, lecz jego struktura będzie wytrzymała, całkowicie wysuszona, zrobiona z agarozy, najżelszego solidnego materiału na świecie. Zostanie zabarwiona, doprawiona i ukształtowana tak, aby smakiem przypominała chleb, pieczone ziemniaki itp. Bułka w "niby- hamburgerze" będzie ważyła zaledwie 1 gram! Jednak nie będzie można dodać do niej keczapu lub musztardy, ponieważ woda w nich zawarta zniszczy bezwodną strukturę agarozy.

Implanty w restauracjach

Bezpośredni implant wszczepiany do mózgu, o technologii pozornej rzeczywistości, pozwoli klientom na przeżywanie tego, co odczuwają zwierzęta podczas jedzenia. Na przykład będzie można przeżyć, co czuje kot, gdy poluje i zjada mysz. Restauracje wyspecjalizują się szczególnie w odczuciach związanych z jedzeniem. Przykładowo, będą miały klatkę z królikami i kilka sokołów lub akwarium pełne piranii.

Niezdrowe przekąski

Na początku XXI wieku, najpopularniejszą niezdrową przekaska będą Nacho Critters- jadalne "roboty" firmy Nabisco. Wyprodukowane głównie z mieszanki kukurydziano- pszenicznej, usmażone w oleju roślinnym, chipsy w kształcie piernikowego ludzika o wzroście 1,25 cala, czyli około 3 cm. Kiedy otwiera sie torbę, nagły napływ tlenu uruchamia ich mechanizm, co powoduje, że chodzą w kółko przez parę minut. Powoli wychodzą z paczki i rozchodzą się w różnych kierunkach, niestety robią przy tym spory bałagan, ponieważ dostają się do wszystkiego. Następnie "umierają", co stanowi problem, jeśli ma się w domu mrówki. Zwierzęta uwielbiają te robociki, ponieważ mogą na nie zapolować.

Genetycznie modyfikowane jedzenie

Niedługo będzie można przekazywać materiał genetyczny pomiędzy zupełnie różnymi gatunkami. Marzenia o krowach, które dają mleko o smaku czekolady powoli się urzeczywistniają. W jaki sposób? Prawdopodobnie będziemy wykorzystywać te same związki chemiczne, którymi "udoskanalamy" jedzenie, aby już nigdy go nie rozmrażać. Zamiast mrożonek będziemy jeść wyłącznie żywy pokarm. Będzie smakował lepiej niż mrożony, ponieważ będzie naprawdę ŻYWY. Zwierzę zostanie dobite dopiero po około 30 sekundach od chwili naciśnięcia guzika "start" w mikrofali. Stanie się tak za pomocą genetycznie zaprogramowanych "mózgów" wszczepianych do pokarmu.

Programy kulinarne

Zaawansowana technologia molekularna pozwoli telewidzom wąchać, smakować, a nawet zjeść potrawy przygotowane na antenie. I odwrotnie- widzowie będą mogli przesłać "szefowi kuchni" swój przepis na danie wraz z tym daniem. A jeśli komuś dana potrawa posmakuje, będzie mógł próbować jej do woli, wystarczy, że odtworzy znowu taśmę z nagraniem programu. Telewizja i mikrofale połączą się w jedno urządzenie, by zapewnić publiczności ucztę zarówno oczom, jak i żołądkowi.

Przerażające jedzenie

Chorobą całkowicie nieuleczalną przez postępową medyczną technologię jest hipochondria. Chorych ludzi, którzy ulepszają żywność, przeraża jak oszustwo będzie potrzebowało stawać się bardziej skomplikowane. Na przykład istnieją pogłoski o bombach programu komputerowego, wszczepianych do żywności. Miałyby różne zastosowanie, od zwykłego podtrucia gazem konsumentów, do ułożenia programu, dzięki któremu cała zwierzęca żywność pewnego razu "zmartwychwstanie" i przejmie kontrolę nad ludzkością.

Dania wielosmakowe

Wkrótce jedzenie będzie mogło zmieniać swój smak i teksturę podczas spożywania go. Na przykład, gdy będzieli żuli gumę, będziemy wybierali, czy chcemy, by była galaretkowata, o smaku ciasta lub mięsa. Smak i strukturę będzie można zaprogramować, więc można będzie cieszyć się smakiem kompletnie różnych dań, nie otwierając przy tym ust.


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 16:05