header
WG. BADAŃ, SPOŻYWANIE WIĘCEJ SUROWYCH WARZYW JEST W STANIE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO WYSTĄPIENIA NOWOTWORÓW TRZUSTKI PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 12:42

WG. BADAŃ, SPOŻYWANIE WIĘCEJ SUROWYCH WARZYW

JEST W STANIE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO

WYSTĄPIENIA NOWOTWORÓW TRZUSTKI

 

Autor streszczenia: Alex Malinsky

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Stwierdzono na podstawie badań, że codzienne spożywanie większych ilości surowych warzyw szczególnie pomarańczowych oraz ciemnozielonych zmniejsza do połowy ryzyko wystąpienia nowotworów trzustki.

Badacze (the University of California w San Francisco) oznajmili, że pięć lub więcej posiłków dziennie w skład których wchodzą bataty, kukurydza, marchewka, cebula itp. wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka tego schorzenia, schorzenia jednego z najbardziej śmiertelnych i najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Oznajmiono, że również ciemnozielone warzywa liściaste t.j. szpinak, ciemnozielona kapusta (kale), brokuły oddziaływują wspomagająco.

Elizabeth Holly, koordynator badań, professor d/s epidemiologii i biostatystyki (ww. uczelni) powiedziała, że badania potwierdziły jak ważny jest nasz nawyk zdrowego podejścia do odżywiania. Badaczka oznajmiła: ?Stwierdzono silną zależność pomiędzy prostym sposobem odżywiania się prowadzącym do wyraźnej ochrony przed nowotworem trzustki, to jest jeden z najbardziej praktycznych sposobów na zmniejszenie liczby przypadków tej ciężkiej choroby?. Jasnozielone warzywa liściowe oraz pomidory są trochę mniej korzystne.

Niniejsze badania zostały zlecone przez National Cancer Institute (Instytut Onkologii). Pełne opracowanie wyników badań zostanie opublikowane we wrześniu 2005 w czasopiśmie: The medical Journal Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention (zobacz bibligrafia).

W badaniach w oparciu o wywiady, wzięło udział 2233 mężczyzn i kobiet włączając w to 532 pacjentów cierpiących na nowotwór trzustki, badacze katalogowali co, kiedy i ile spożywano w ciągu całego roku. Pytano również o inne czynniki t.j. ogólnie o rodzaj diety, palenie itp. Następnie porównywano nawyki dietetyczne z osobami cierpiącymi na nowotwory trzustki z pozostałymi 1701 osobami wybranymi losowo.

Osoby które spożywały co najmniej pięć dań (z surowych warzyw) wykazywały o połowę mniejsze ryzyko w porównaniu do osób spożywających mniej tego rodzaju artykułów. Badacze stwierdzili, że używano raczej wywiadów niż dochodzenie do osób niezdjagnozowanych, aby stwierdzić u których osób wystąpiło to schorzenie, a powód jest prosty: ludzie cierpiący na nowotwory trzustki zwykle żyją zbyt krótko aby do końca prześledzić wszystkie zależności.

Większość pacjentów zdiagnozowano w zaawansowanych stadiach nowotworu.

Trzustka która jest niezbędna w procesie trawienia jest ?schowana? pomiędzy inne organy wewnętrzne a to właśnie powoduje trudności w szybkiej i poprawnej diagnozie przyszłych problemów zdrowotnych. Pacjenci zwykle żyją kilka miesięcy (od momentu zdjagnozowania), a mniej niż 5% z nich może przeżyć 5 lat. Jako schorzenie, nowotwór trzustki jest rzadki.

Badacze stwierdzili również, że spożywanie owoców, szczególnie pomarańczy i innych cytrusów również pomaga lecz jest mniej skuteczne niż w przypadku poprzednio omówionych rodzajów warzyw. Sposób przygotowywania pożywienia również wpływa na różnice epidemiologiczne, badacze oznajmili, że gotowane warzywa dawały mniej korzyści niż surowe.

Źródła (do września 2005):

http://www.abc.net.au/news/newsitems/200509/s1461538.htm

http://tiny.pl/791s

Bibliografia (po wrześniu 2005):

June M. Chan, Furong Wang, and Elizabeth A. Holly (2005) High-vegetable diet linked to protection against pancreatic cancer. The journal Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 14, pp 2093-2097.

Abstract: http://cebp.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/14/9/2093


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 16:02