header
ENZYMY : Niewielka, a jednak znacząca różnica pomiędzy surową a gotowaną żywnością PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 12:45

ENZYMY : Niewielka, a jednak znacząca różnica pomiędzy surową a gotowaną żywnością

 

Tłumaczenie Karolina Abramowicz

Praktycznie wszystkie przewlekłe choroby zwyrodnieniowe są spowodowane lub pogarszane przez problemy trawienne. Po intensywnych badaniach nad odżywianiem, które zostały podjęte przez rząd Stanów Zjednoczonych, Komitet ds. Wyżywienia i Potrzeb Człowieka Senatu USA (the Select Committee on Nutrition and Human Needs of the U.S. Senate) w swoim raporcie ? Dieta a śmiertelne choroby? z 1978r. wnioskował, że dieta przeciętnego Amerykanina jest odpowiedzialna za rozwój przewlekłych chorób zwyrodnieniowych takich jak choroby serca, miażdżyca, rak, cukrzyca, wylew, etc. Wiele powszechnych dolegliwości koncentruje się wokół ponad 6-metrowego przewodu wyściełanego śluzem, który bezpośrednio łączy nas z naszym środowiskiem. Jest to przewód żołądkowo-jelitowy, określany skrótem jako GI. Zadaniem GI jest przemiana spożywanego jedzenia w nasze ciało, krew, funkcje, myśli oraz uczucia...z niewielką pomocą naszych ??przyjaciół??- gruczołów ślinowych, trzustki, wątroby oraz najważniejszego- surowej żywności. Wszystkie z nich dostarczają enzymy.

Enzymy to delikatne dynama. Delikatne, ponieważ zostają zniszczone w temperaturze ponad 118 oF (48 oC), a niektóre w temp. 105 oF (40,5 oC), co oznacza, że nie są w stanie przeżyć w lekkiej parze. Dynama, ponieważ enzymy są silnymi katalizatorami biochemicznymi; dostosowują prędkość zachodzących w organizmie reakcji do potrzeb). Są wyspecjalizowanymi proteinami, często o skomplikowanych nazwach kończących się na ?aza.

Trzy najważniejsze enzymy trawienne to proteaza, lipaza oraz amylaza, które przyswajają białko, tłuszcz (lipidy) oraz węglowodany (wliczając w to cukry). Amylaza pochodzi z gruczołów ślinowych: węglowodany zaczynają się przetrawiać już w jamie ustnej. Czy kiedykolwiek żułeś kawałek chleba lub ziemniaka przez dodatkową chwilę zanim go połknąłeś i czy czułeś ten słodkawy posmak? (powinno się całkowicie przeżuć jedzenie przed połknięciem, dosłownie mówiąc- zrobić z niego sok). Lipaza jest syntetyzowana głównie w wątrobie, natomiast proteaza pochodzi z trzustki.

Mimo, iż organy produkujące enzymy funkcjonują przez całe życie człowieka to jednak po jakimś czasie ?wyczerpują się?, szczególnie przy tradycyjnej amerykańskiej diecie. Badania Dr Fancis M. Pottenger nad odżywianiem wykazały ,że regularne spożywanie gotowanej żywności lub produktów puszkowanych powoduje rozwój przewlekłych chorób oraz przedwczesną śmiertelność. Profesor Jackson z Wydziału Anatomii na Uniwersytecie w Minnesocie ,wykazał, że następstwem karmienia szczurów w 80% gotowanym jedzeniem przez 135 dni, był wzrost wagi trzustkowej od 20-30%. Oznacza to, że trzustka zmuszona jest pracować ciężej podczas diety żywności gotowanej. ? Mimo iż organizm potrafi produkować enzymy, im więcej korzystasz z ich możliwości, tym szybciej się one wyczerpują...?pisał dr. Edward Howell, który był pionierem w badaniach nad zaletami enzymów znajdujących się w pożywieniu. Organizm 18-letniego człowieka może produkować poziom amylazy trzydzieści razy większy niż organizm 85-letniej osoby.

Enzymy są tym co wytwarzają kiełki nasion. W rzeczywistości kiełki są najbogatszym źródłem enzymów. Inne wspaniałe źródła enzymów to :papaja, ananas oraz roślina kropidlaka (grzyb z klasy workowców). Nauka nie jest w stanie kopiować enzymów ponieważ wytwarzają się samoistnie. Tylko surowa żywność ma funkcjonalne ?żywe? enzymy. Dlatego też wątroba, trzustka, żołądek oraz jelita musza przyjść na ratunek i dostarczyć organizmowi niezbędne enzymy trawienne wyłącznie na diecie gotowanej.

Ta dodatkowa działalność może być szkodliwa dla zdrowia i długości życia ponieważ nieustannie wymaga od organizmu dodatkowej porcji energii. Co więcej, gotowane jedzenie przechodzi przez przewód pokarmowy dłużej niż jedzenie surowe, ma tendencje do fermentacji i wprowadzania toksyn z powrotem do organizmu. Rak okrężnicy jest drugą zaraz po raku płuc śmiertelną chorobą w Ameryce i powiązany jest z konsumpcją gotowanej żywności ubogiej w enzymy. Przedłużająca się toksemia jelit może wykazywać następujące symptomy: zmęczenie, nerwowość, dolegliwości w przewodzie pokarmowo-jelitowym, powtarzające się infekcje, wysypki na skórze, zaburzenia równowagi hormonalnej, bóle głowy, zapalenie stawów, rwę kulszową, bóle krzyża, alergie, astmę, dolegliwości oczu, uszu, nosa czy gardła, nieprawidłowości pracy serca, patologiczne zmiany w piersiach itd. Wykazano iż wszystkie z powyżej wymienionych dolegliwości reagowały na leczenie toksemii jelit. Oczywiście istotna jest obecność błonnika w diecie w celu oczyszczania ścianek okrężnicy jednakże enzymy, które umożliwiają odpowiednie trawienie oraz przyswojenie istotnych składników odżywczych są jeszcze ważniejsze. Gotowane jedzenie przechodzi do krwiobiegu jako nierozbite cząsteczki , które osadzają się w różnych częściach ciała. To cząsteczki tłuszczu które znamy jako plagę cholesterolu, w przypadku zapalenia stawów jest to wapń ,a cukrzycy- cukier. Ilość białych krwinek rośnie po spożyciu jedzenia z puszki bądź gotowanego (?Leukocytoza trawienna?). Podwyższony poziom białych krwinek przyczynia się do infekcji bakteryjnej, zapalenia i niskiej odporności. Surowa żywność nie wywołuje takich reakcji. Zawiera ona właściwą ilość enzymów potrzebną do rozbicia cząsteczek na podstawowe budulce metabolizmu: aminokwasy (z białek), glukozę ( ze złożonych węglowodanów) i niezbędne kwasy tłuszczowe (z nienasyconych tłuszczów roślinnych).

Jesteś tym co jesz: Jedz surową żywność (przynajmniej raz dziennie!)

Źródło: Emily Kane (Juneau,Alaska)

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 16:00