header
DODAWAJMY WIĘCEJ PRODUKTÓW SEZONOWYCH DO NASZEJ WITARIAŃSKIEJ LISTY PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 14:46

DODAWAJMY WIĘCEJ PRODUKTÓW SEZONOWYCH

DO NASZEJ WITARIAŃSKIEJ LISTY

Copy Right rawpeople.com

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Jednym z udogodnień nowoczesnego świata jest to, że jesteśmy w stanie spożywać wszystko co chcemy, niezależnie od sezonu, a nawet od pory dnia i nocy. Jednak, entuzjaści surowej żywności wiedzą, że tego rodzaju praktyki nie są dla nas dobre. Surowe produkty obejmujące owoce, warzywa, moczone orzechy, nasiona, są dostępne dla nas w najbliższej okolicy, sezonowo, chyba że są to mrożonki lub suszonki, pochodzące z poprzedniego sezonu. Chociaż fajnie jest zajadać się produktami letnimi, typu truskawki lub pomidory, w środku zimy, jednak istnieją poważne, negatywne konsekwencje, w praktykowaniu przywożenia żywności z całego świata.

Wiele osób, które kierują się w stronę witariańskiego stylu życia, spożywa lokalne, sezonowe produkty, z wielu innych powodów, nie tylko ze względu na swoje zdrowie. Lokalnie uprawiane, ekologiczne artykuły spożywcze, mają więcej substancji odżywczych, w porównaniu do artykułów, które są zrywane, zanim osiągną stadium dojrzałości, zrywane w bardzo dalekich stronach i przewożone statkami, zatem lokalne produkty, nie wymagają tyle paliwa, a wraz z tym zanieczyszczenia, aby dotarły na nasze stoły. Surowe produkty, uprawiane w okolicy i spożywane w sezonie, są znacznie lepsze dla naszego środowiska naturalnego. Nie mówiąc już o tym, że wspierają lokalną ekonomię, lokalne sklepy i lokalnych rolników.

Dieta witariańska, dla wielu ludzi, jest stanem zestrojenia się z Naturą, tak samo jak zestrojenie się z własnym ciałem. Może wydać się to dziwne, że większość produktów żywnościowych, uprawianych w Stanach Zjednoczonych, podróżuje przeciętnie 3000 km, od momentu zbioru aż do momentu, gdy osiągnie półki sklepowe, w naszych najbliższych sklepach. Jeżeli spożywamy artykuły pochodzące z innych, dalekich krajów, takich jak Chile czy Ekwador, ta podróż jest znacznie dłuższa. Poprzez spożywanie artykułów spożywczych uprawianych przez lokalnych rolników, możemy budować harmonię z Naturą, zmniejszając zanieczyszczenia środowiska i ilość zużytej energii. Ponadto, wszystko co spożywamy, jest bardziej odżywcze, świeże i pełne aromatu. W momencie, gdy wiemy gdzie zdobyć najlepsze w sezonie, surowe produkty tj. miejsca typu lokalne targi, sklepy ze zdrową żywnością lub bezpośrednio od rolnika, z gospodarstwa, wtedy przekonacie się, że dieta witariańska jest bardziej wygodna i ekonomiczna, od diety w oparciu o zakupy, skrzętnie zapakowanych, wypełnionych konserwantami, produktów.

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:58