header
STYL WITARIAŃSKI BARDZIEJ INSPIRUJE DO SEZONOWEGO KUCHARZENIA PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 14:49

STYL WITARIAŃSKI BARDZIEJ INSPIRUJE DO SEZONOWEGO KUCHARZENIA

Copy Right: rawpeople.com

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Spożywanie surowego pożywienia, jest czymś więcej niż zwykłym wyborem dietetycznym. Dla tych z państwa, którzy myślą poważnie o ścieżce witariańskiej, jest to styl życia. Niektóre osoby, zaczynają od książek witariańskich lub korzystają z usług witariańskich restauracji, osób mających szczęście mieszkać w takiej okolicy. Inni mają przyjaciół witarian, osoby które zainspirowały ich, do tej zmiany, do przejścia na witariańską ścieżkę. Jakikolwiek nie byłby to powód, surowe jedzonko, może szybko wyprzeć z naszej dotychczasowej diety, niezdrowe produkty spożywcze, zwłaszcza gdy zauważymy korzyści ze spożywania ożywionego pożywienia, pożywienia jakie nam daje nasza Ziemia.

Jedną z podstawowych korzyści, witariańskiego stylu życia, jest spożywanie większej ilości lokalnych produktów, produktów pochodzących z okolicznych upraw, produktów w sezonie, a nie produktów przywożonych z zagranicy, z całego świata, załadowanych konserwantami, napromieniowane itp. aby jak najdłużej utrzymywały optyczną świeżość. Większość restauracji witariańskich, opiera się o lokalne, sezonowe produkty. Ideą tego trendu kulinarnego jest to, że tego rodzaju produkty, są najwyższej jakości, w szczycie sezonu, najsmaczniejsze, najbogatsze w witaminy, oferują nam najwięcej substancji odżywczych, a nie jak w przypadku komercyjnych produktów, zrywanych w stanie na wpół dojrzałym, załadowanych w kontenery, opakowane, zaprawione chemikaliami, napromieniowane, tak aby wytrzymały długą, liczącą kilka lub kilkanaście tysięcy kilometrów, podróż statkami, pociągami i samochodami.

Spożywanie surowej żywności typu: owoce, warzywa liściowe i korzeniowe, podkiełkowane nasiona zbóż, strączkowych i innych nasion, dostarczają nam więcej wartości odżywczych i kosztują mniej, ponieważ nie wymagają długiego transportu ani kosztownych opakowań, wszelkich kosztów związanych ze sztucznymi zabiegami dojrzewania itp. Jedzenie produktów w sezonie i uprawianych lokalnie, pomaga również lokalnej ekonomii. Jest łatwo dowiedzieć się, co jest obecnie w sezonie, na danym terenie, co jest bardziej logiczne np. truskawki będące w sklepach w środku zimy, na pewno nie będą lokalnym produktem w sezonie. Szanująca się książka witariańska, powinna zawierać również dział, związany z produktami charakterystycznymi dla danego sezonu, wraz z przepisami witariańskimi na określoną porę roku.

Ekologiczne surowe produkty, to może być wyzwanie dla niektórych z nas, w porównaniu do skrzętnie i kolorowo opakowanych, komercyjnych produktów. Ale dla tych z państwa, którzy poważnie myślą o witariańskim stylu życia, o kreatywnym planowaniu witariańskich dań i witariańskim kucharzeniu, jest to nieodłączna część całej tej przyjemności.

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:57