header
POMIDORY DODAJĄ PIKANTNEJ SŁODYCZY POTRAWOM WITARIAŃSKIM PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 14:59

 

POMIDORY DODAJĄ PIKANTNEJ SŁODYCZY POTRAWOM WITARIAŃSKIM

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

 

COPYRIGHT RAWPEOPLE.COM

Wszstkie prawa zastrzeżone

 

Osoby które podążają dietą witariańską, spożywają różnorodne owoce i warzywa, a spożywanie pomidorów to prawie jak spożywanie jednocześnie, i owoców, i warzyw. Pomidory w rzeczywistości są owocami. Lecz dużo osób uważa pomidory za warzywa, ponieważ należą do tej samej, ?trującej? rodziny, a mianowicie rodziny roślin psiankowatych wraz z ziemniakami, kabaczkami i różnymi rodzajami papryk; witariańskie potrawy z dodatkiem pomidorów są zazwyczaj bardziej pikantne, podczas gdy innych owoców, dodaje się zazwyczaj, do słodkich potraw. Tak czy inaczej, pomidory są smaczne i oferują dużą wartość odżywczą.

Pomidory i inne surowe produkty, są najlepsze w pełni sezonu, w tym wypadku jest to późna wiosna i lato. Gdy zamierzamy przygotować bardziej smaczne potrawy witariańskie, warto zwrócić uwagę na pomidory, ale pomidory które są soczyste, jędrne i w pełni zabarwione; należy unikać pomidorów, które mają ślady uszkodzeń, miękkie miejsca lub zauważalne ślady rozkładu. Jeżeli trudno znaleźć na rynku słodkie odmiany pomidorów oraz dojrzałe pomidory, wtedy można zakupić na wpół dojrzałe pomidory, włożyć do papierowej torebki wraz z dojrzałym jabłkiem lub bananem, takie owoce wydzielają naturalny etylen i inne gazy, gazy które przyśpieszają dojrzewanie owoców. Wtedy pomidory zaczną szybciej dojrzewać i nabierać kolorów.

Prawdziwa dieta witariańska to spożywanie pożywienia, które jest surowe, zgodnie z nazwą; niektórzy naukowcy uważają, że gotowanie pomidorów powoduje uwalnianie większych ilości likopenu, jest to naturalny barwnik mający właściwości przeciwutleniające. [od tłumacza: co okazało się nieprawdą, zobacz tekst źródłowy: użycie enzymów do ekstrakcji likopenu z niegotowanych pomidorów]. Likopen pomaga kontrolować ilości wolnych rodników w organizmie, rodników które wywołują poważne choroby. Natomiast gotowanie pomidorów i innych produktów, które można spożywać na surowo, powoduje zmniejszenie ilości witaminy C i innych składników odżywczych, znajdujących się w niegotowanych owocach i warzywach. W surowym pomidorze nadal jest dużo przyswajalnego likopenu, nie ma znaczenia czy są surowe czy termicznie zniszczone. Najlepiej pomidory spożywać na surowo i rozkoszować się całą gamą smaków i witamin jakie dostarczają.

Mnóstwo smakowitych witariańskich przepisów można otrzymać wykorzystując to co najlepsze w pomidorze, pomidory wraz ze swym pikantnym posmakiem, z odrobiną przypraw, same w sobie są smakowite. Jeżeli uwielbiacie owoce i warzywa, to jest właśnie to, co najlepsze na tym świecie.

 

Teksty źródłowe:

Choudhari Sheetal M., Ananthanarayan Laxmi (2007) Enzyme aided extraction of lycopene from tomato tissues, Food chemistry, vol.102, no1,, pp. 77-81.

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:55