header
JADALNE KWIATY Znakomity sposób na polepszenie smaku ulubionych potraw PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 15:02

 

JADALNE KWIATY

Znakomity sposób na polepszenie smaku ulubionych potraw

Autorka: Angela Coate-Hermes

Copyright 2009 RawPeople.com

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Mając na myśli surowe pożywienie wegańskie, przychodzą nam do głowy warzywa, owoce, nasiona, zboża i rośliny strączkowe. Jakkolwiek, jadalne kwiaty to dodatkowa opcja dla witarian. Kwiaty są piękne a zarazem smaczne, łatwo się uprawia, nie ma znaczenia, czy mamy duży ogród, ogródeczek czy doniczki za oknem. To jest najlepszy okres aby wziąć pod uwagę jadalne kwiaty, ponieważ są to rośliny podobne do gatunków niejadalnych. Nie trzeba dużego ogrodu aby uprawiać rośliny na jadalne kwiaty. Wiele z nich bardzo dobrze rośnie w doniczce, przy oknie. Podaję kilka bardziej znanych gatunków, które warto spróbować:

Ogórecznik (Borago officinalis)

Ogórecznik był faworyzowaną rośliną wśród żołnierzy, podczas wojen, w historii czasów, a wynikiem tego była jego reputacja, jako zioło, które jest w stanie zwiększać hart ducha. O ogóreczniku mówiono, że przynosi poczucie szczęścia i zadowolenia. Kwiaty ogórecznika, jak i cała roślina, posiadają chrupiący posmak, prawie taki sam jak ogórek. Kwiaty ogórecznika są wspaniałym dodatkiem jako przybrania do sałatek.

Nagietek (Calendula officinalis)

Rzymianie nadali temu gatunkowi nazwę: Calendula, ponieważ zauważono, że roślina zaczyna kwitnąć pierwszego dnia każdego miesiąca, zwanego po łacinie: calenda. Nagietek ma liczne zastosowania w medycynie, stosowany w leczeniu skurczów mięśni, bólów zębów, bólów żołądka, grypie a nawet zapaleniu płuc. Kwiaty nagietka, wspaniale nadają się do przybrania niemal każdej potrawy. Można również kwiaty nagietka wysuszyć, zmielić na proszek i stosować jako zamiennik szafranu.

Czosnek szczypiorek (Allium achoenoprasum)

Kwiaty czosnku przypominają purpurowe, zimne ognie. Posiadają znakomity aromat czosnkowo-cebulowy. Kwiaty czosnku są wspaniałym dodatkiem jako przybranie do sałatek, mogą być również używane, do robienia ziołowego octu.

Nasturcja większa ( Tropaeolum majus)

Nasturcje zaliczane są do tej samej rodziny co rukiew wodna. Kwiaty nasturcji mają lekko pieprzny posmak. Dodane do sałatek i deserów, tworzą niezapomniany smak. Kwiaty nasturcji można zakisić wkładając do octu, jest to znakomity zamiennik importowanego, kiszonego kaparu ciernistego (Capparis spinosa).

Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)

Fiołek, w języku francuskim: Pensée, co oznacza: ?myślę o tobie?. Uważano, że kwiaty przypominają twarz osoby, będącej w głębokiej zadumie. Fiołek ma piękne kwiaty, które są przyjemnym dodatkiem do każdego ogrodu. To są moje ulubione kwiaty, używam tych kwiatów, jako przybranie sałatkowe i do witariańskich ciastek.

Poniżej podaję niektóre ważne zasady, w odniesieniu do jadalnych kwiatów:

1. Nigdy nie spożywajcie kwiatów pochodzących ze sklepów kwiaciarskich, szkółek kwiaciarskich lub komercyjnych plantacji kwiatowych. Tego rodzaju kwiaty są zazwyczaj opryskiwane środkami ochrony roślin, po to aby zachować jak najdłużej wygląd.

2. Spożywajcie kwiaty jedynie tych gatunków, które są na pewno jadalne. Niektóre kwiaty, podobnie jak całe rośliny, są trujące.

3. Nie spożywajcie kwiatów z roślin, które rosną blisko uczęszczanych dróg, ulic. Zazwyczaj są zanieczyszczone spalinami samochodowymi.

4. Jadalne kwiaty można używać jako przybranie do jakiejkolwiek potrawy, włącznie z sałatkami owocowo-warzywnymi, deserami, przystawkami. Można również kwiaty zamrozić wraz z kostkami lodu, co jest bardzo eleganckim sposobem, podawania drinków z lodem, w okresie letnim.

5. Dodawanie kwiatów do dań jest wspaniałym sposobem aby zachwycić rodzinę i przyjaciół.

Teksty źródłowe:

Kowalchik, Claire and William Hylton, Eds. Rodale's Illustrated Encyclopedia of Herbs. : Barnes and Noble Books, 1997.

Wilkinson Barash, Cathy. Edible Flowers from garden to palate. Golden, Colorado: Fulcrom Publishing, 1995.


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:54