Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu? Drukuj
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 15:09

 

Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?

 

Copyright 2009 RawPeople.com All rights reserved

Autorzy: Angela Coate-Hermes i James Hermes, N.D.

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?

Może państwo już słyszeli o tym, że tryptofan to składnik, który powoduje senność, tj. po spożyciu dużej porcji świątecznego indyka. W rzeczywistości, tryptofan jest aminokwasem, odgrywającym różnorodne funkcje w naszym organizmie. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym, jednym z dziewięciu w tej grupie. To oznacza, że organizm człowieka, musi go otrzymywać wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie, syntetyzować tego związku.

Dlaczego potrzebujemy tryptofanu?

Tryptofan spełnia wiele różnych zadań w organizmie. Jakkolwiek, najbardziej znaczącą rolę, jaką się jemu przypisuje, to bycie związkiem wyjściowy do biosyntezy, co najmniej dwóch rodzajów hormonów tj. melatoniny i serotoniny. Melatonina to hormon, który działa w naszym mózgu. Uważa się, że jest odpowiedzialna za regulację cyklów snu i czuwania, cykl zwany również rytmem okołodobowym. Melatonina jest wytwarzana przez szyszynkę, mały gruczoł znajdujący się w mózgu. Szyszynka zaczyna wydzielać melatoninę w momencie zmniejszania się natężenia światła słonecznego, co ma miejsce pod koniec dnia. Melatonina odgrywa również rolę, jak jeden z ważnych przeciwutleniaczy.

Serotonina jest szczególnie ważna, ponieważ zachowuje się jako hormon regulujący aktywność wielu innych związków, występujących w mózgu. Kontrola obejmuje ruchy mięśni, aktywność umysłową, stan świadomości oraz umożliwia zaśnięcie. Bez odpowiedniej ilości tryptofanu z naszej diecie, aktywność zarówno serotoniny, jak i melatoniny, ulega obniżeniu, co może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, włącznie z problemem ze snem.

Kto może skorzystać z suplementacji tryptofanem?

Najlepszym sposobem dostarczenia tryptofanu są pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze, a nie wyizolowana suplementacja. Jakkolwiek, w określonych okolicznościach, niektóre osoby mogą skorzystać z suplementacji tryptofanem. Tego rodzaju suplementacja jest często zalecana osobom cierpiącym na bezsenność, depresję i inne problemy związane z funkcjonowaniem mózgu, jak również problemy z trawieniem i wchłanianiem pożywienia, zespołem napięcia przedmiesiączkowego (ZNPM), migrenami itp.

Historia suplementów z tryptofanem.

Suplementy z L-tryptofanu zostały wycofane z rynku, po tym, jak stwierdzono powiązanie ze śmiercią 35 osób w 1989 roku. Stwierdzono, że tego rodzaju suplementy spowodowały ostre reakcje alergiczne, zwane eosinophilia myalgia (zwiększenie ilości granulocytów eozynochłonnych we krwi). W końcu odkryto, że japoński wytwórca tych suplementów, zastosował nowe szczepy bakteryjne do produkcji tryptofanu, nowe szczepy bakteryjne wytwarzały toksyczne produkty uboczne.

Z nieznanych powodów, amerykańska agencja do spraw wdrażania leków (FDA) wstrzymała sprzedaż wszelkich suplementów z tryptofanem, na czas nieokreślony. W 1990 roku, wprowadzono lek o nazwie Prosac, jego sprzedaż była ogromna, dochodząc do 750 milionów, i tylko w pierwszym roku po wejściu na rynek. Osobom które poprzednio zalecano suplementy z tryptofanem, aby zmniejszyć depresję, zalecono jako zamiennik preparat Prosac. Ponieważ tryptofan jest aminokwasem niezbędny dla organizmu człowieka, agencja ds. wdrażania leków, pozwoliła na dodawanie tryptofanu do wielu produktów spożywczych, włącznie z odżywkami dla niemowląt i dzieci, nawet wtedy gdy był niedopuszczony do sprzedaży, w formie czystych suplementów. W 2002 roku L-tryptofan po wielu badaniach sprawdzających, został z powrotem zatwierdzony, przez agencję ds. wdrażania leków, do sprzedaży w formie czystych suplementów, przez co jest dostępny dla konsumentów.

Suplementacja L-tryptofanem

Istnieją dwie formy tryptofanu (izomery) L-tryptofan i D-tryptofan. Izomer L jest właściwym izomerem, którego potrzebuje organizm ludzki, jest w stanie go właściwie wykorzystać, właśnie taka forma tryptofanu, powinna znajdować się w suplemencie. Najlepsze wyniki kliniczne, uzyskiwano w przypadku gdy podawano L-tryptofan wraz z witaminą B6, co może sugerować, że L-tryptofan powinien być pobierany z witaminami B-kompleks. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy, jest to, że witamina B6 odgrywa najważniejszą rolę, w procesie przetwarzania tryptofanu w serotoninę, a następnie w melatoninę.

Potencjalne efekty uboczne suplementacji czystym L-tryptofanem

W tej materii, proszę skontaktować się z doświadczonym specjalistą, jeżeli macie państwo jakiekolwiek zastrzeżenia, do pobieranych dawek L-tryptofanu z uwzględnieniem stanu zdrowia danej osoby. Istnieje możliwość przedawkowania L-tryptofanu, pobieranego w czystej formie, w suplementacji. Rozważniej jest pobierać suplementy z L-tryptofanu pod dozorem doświadczonego specjalisty, szczególnie specjalistów zajmujących się sprawami diety i suplementacji. L-tryptofan jako suplementacja, powinien być pobierany z rozwagą przez osoby, cierpiące na astmę lub osoby pobierające lekarstwa przeciwdepresyjne.

 

 

Teksty źródłowe:

Marz, Russell. Medical Nutrition from Marz. Portland, OR: Oni-press, 1999.

Murray, Michael and Joseph Pizzorno. The Encyclopedia of healing Foods. New York: Atria Books, 2005.

 

Od tłumacza:

Najbogatsze, roślinne źródła tryptofanu:

http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

 

Nazwa polska

Nazwa łacińska

Zaw. tryptofanu

w 100 g produktu

Głąbigroszek

Psophocarpus tetragonolobus

0,762 g

Soja

Glycine max

0,591 g

Dynia (nasiona)

Cucurbita pepo

0,576 g

Sezam (nieskaryfikowany)

Sesamum indicum

0,388 g

Orzech czarny

Juglans nigra

0,318 g

Fasolnik chiński

Vigna uniguiculata

v. sesquipedalis

0,300 g

Siemię lniane

Linum usitatissimum

0,297 g

Łubin biały

Lupinus albus

0,289 g

Nerkowiec

Anacardium occidentale

0,287 g

Orzechy pistacjowe

Pistacia vera

0,271 g

Fasola mungo

Vigna mungo

0,263 g

Fasola mung

Vigna radiata

0,260 g

Fasola półksiężycowata

Phaseolus lunatus

0,254 g

Kminek (nasiona)

Carum carvi

0,244 g

Owies

Avena sativa

0,234 g

Soczewica

Lens culinaris

0,232 g

Migdały

Amygdalus communis

0,214 g

Orzechy laskowe

Corylus avellana

0,193 g

Kanarecznik

Canarium ovatum

0,189 g

Ciecierzyca

Cicer arietinum

0,185 g

Szarłat

Amaranthus spp.

0,181 g

Pszenica durum

Triticum durum

0,176 g

Orzech włoski

Juglans regia

0,170 g

Komosa andyjska (quinoa)

Chenopodium quinoa

0,167 g

czmień

Hordeum vulgare

0,165 g

Pszenice

Triticum aestivum

0,160 - 0,195 g

 

 

 

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:51