header
WSPANIAŁY FENKUŁ PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 15:21

 

WSPANIAŁY FENKUŁ

Autorka: Angela Coate-Hermes

Copyright 2009 RawPeople.com All rights reserved

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

COPYRIGHT RAWPEOPLE.COM

Wszstkie prawa zastrzeżone


Fenkuł (Foeniculum vulgare ) inna polska nazwa to: koper włoski, jest warzywem należącym do Baldaszkowatych, tej samej rodziny co marchew, seler, pietruszka. Fenkuł ma białawo-zieloną cebulę-bulwę u podstawy oraz zielone, twardawe łodygi, podobne do łodyg selera oraz pierzaste, koperkowate liście. Posiada słodki posmak, w tym jest podobny do lukrecji lub anyżu. Zazwyczaj używany jest do zup i sałatek. Rośnie bardzo łatwo w większości ogrodów, tam jest uważany za chwast ogrodowy.

Historia fenkułu

Fenkuł był używany jako roślina lecznicza w rejonie śródziemnomorskim, już w dalekiej historii. Uważany za środek wspomagający trawienie. Grecy odnosili się do fenkułu jak do Maratonu, uważając, że łodygi fenkułu przenoszą wiedzę z góry, z niebios, od bogów do ludzi. Fenkuł rósł i nadal rośnie, w miejscu gdzie odbyła się jedna z najwspanialszych bitew w historii Grecji, z tego powodu, na pamiątkę, fenkuł nazywano również: ?Bitwą pod Maratonem?.

Dietetyczne właściwości fenkułu

Fenkuł jest bardzo zdrowym artykułem, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze. Jest znakomitym źródłem witaminy C. Jest również bardzo dobrym źródłem potasu, manganu, oraz pierwiastka śladowego jakim jest molibden, źródłem kwasu foliowego, błonnika. Jakby tego było mało, fenkuł jest również dobrym źródłem żelaza, wapnia, miedzi, fosforu oraz witaminy B3.

Korzyści zdrowotne fenkułu

Wielu zielarzy uważa, że fenkuł jest artykułem spożywczym o dużej wartości zdrowotnej. Twierdzą, że fenkuł uśmierza skurcze mięśni i bóle jelit, zmniejsza gazy i wzdęcia, tonizuje i wzmacnia żołądek, oraz uśmierza bóle. Fenkuł jest bogaty w przeciwutleniacze np. anetol (terpenoid), obecny w olejku eterycznym fenkułu. Anetol nie tylko chroni nasze komórki od uszkodzeń, ze strony wolnych rodników, ale działa również jak związek zmniejszający stany zapalne.

Dobór i przechowywanie fenkułu

Sprawdzając na rynku fenkuł, spróbujmy wybierać rośliny, w skład których wchodzi i cebula, i łodygi, to jest najlepszy sposób aby upewnić się o świeżości tego warzywa. Kolor powinien być lekko zielonkawy, do białego. Jego łodygi powinny być sztywne i twarde, nie powinny się uginać lub zwisać. Jeżeli spotkamy fenkuł, który ma pąki kwiatowe, należy tego unikać. To wskazuje, że jest przestarzały, jego zapach będzie jedynie namiastką świeżego, młodego fenkułu. Nie zapominajmy o powąchaniu fenkułu przed zakupem. Aromat powinien być podobny do lukrecji lub anyżu. Najlepiej jest spożywać fenkuł jak najszybciej po zerwaniu lub zakupie. Jakkolwiek, może być przechowywany w świeżym stanie, w lodówce przez 3 dni. Suche nasiona fenkułu można przechowywać przez 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. W lodówce można nasiona przechowywać do jednego roku, w zamrażarce przez kilka lat.

Sugestie dla celów użytkowania

Fenkuł jest smakowitym dodatkiem do zielonych gorzkawych sałatek, do sałatek owocowych w skład których wchodzą figi lub pomarańcze.

Fenkuł pocięty w paski, może być wykorzystany jako unikalny dodatek do kompozycji warzywnych, podawany ze smakowitym hummusem.

Fenkuł jest znakomitym dodatkiem do zwykłych kanapek i rolad.

Spróbuj przygotować sałatkę z fenkułu i buraczków lub fenkułu z jabłkami, znakomite danie na śniadanie i posiłek południowy.


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:47