header
10 potraw dla zdrowej wątroby PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 15:33

10 potraw dla zdrowej wątroby

 

Tłumaczenie: Paweł Demidowski

 

COPYRIGHT RAWPEOPLE.COM

Wszstkie prawa zastrzeżone

 

Można dyskutować, że wątroba jest jednym z najważniejszych organów w naszym ciele. Ciąży na niej wiele obowiązków. Wytwarza żółć, która jest potrzebna w poprawnym trawieniu tłuszczy. Magazynuje glukozę w formie glikogenu, który to może być zamieniony na energię gdy zajdzie taka potrzeba. Wątroba przechowuje pewne witaminy i jest źródłem katalizatorów, które są niezbędne w procesie krzepnięcia krwi. Być może najważniejszą jej rolą jest jednak detoksykacji organizmu. Wątroba odgrywa ogromną rolę w przetwarzaniu i usuwaniu toksyn z naszych ciał.

 

Spożywanie różnorodnej, surowej żywności, w tym wielu owoców i warzyw jest niezbędne dla zachowania swojej wątroby w zdrowiu. Dr Sandra Cabot, doktor medycyny, znana również jako "doktor od wątroby" doradza aby "Jeść duże ilości surowych warzyw i owoców, szczególnie ciemno-zielonych warzyw liściastych oraz pomarańczowych, zółtych, purpurowych oraz czerwonych owoców i warzyw. [Przynajmniej] trzydzieści do czterdziestu procent diety powinno się składać z surowych owoców i warzyw."

 

Postaraj się wykorzystywać niektóre z tych warzyw w swojej diecie aby w ciągu swojego życia utrzymywać wątrobę w zdrowiu:

 

Jabłka: Jabłka stanowią znakomite źródło pektyn. Pektyna jest typem błonnika, który wiąże toksyny i pomaga w wydalaniu ich z organizmu. Ma to wpływ na zmniejszenie ilości detoksykacji, która musi być przeprowadzona przez wątrobę.

 

Awokado: Awokado zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, które są absolutnie konieczne dla zachowania mocnej błony komórkowej. Wątroba do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dużej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jest to jeden z powodów dla których diety ubogie w tłuszcze mogą być niebezpieczne.

 

Gorzkie warzywa liściaste: Gorzkie warzywa liściaste nadające się na sałatki, takie jak kapusta sitowata, rukiew wodna, cykoria podróżnik, oraz cykoria endywia pomagają stymulować przepływ żółci w wątrobie.

 

Orzechy brazylijskie: Orzechy brazylijskie stanowią jedno z najlepszych źródeł selenu. Selen to minerał będący ważnym antyoksydantem. Antyoksydanty pomagają chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

 

Szarańczyn strąkowy: Szarańczyn strąkowy jest dobrym źródłem argininy. Arginina jest aminokwasem, który wspomaga wątrobę w detoksykacji amoniaku. Amoniak jest produktem ubocznym metabolizacji protein.

 

Liście i korzeń mniszka: Korzeń mniszka jest uznawany za jedno z najbardziej korzystnych lekarstw na wątrobę. Odkryto, że mniszek wspomaga wątrobę na wiele różnych sposobów. Poprawia przepływ żółci, co jest korzystne jeśli chcemy pomóc w przypadku zapalenia dróg żółciowych, zapalenia wątroby, żółtaczki lub kamicy żółciowej.

 

Czosnek: Czosnek zawiera w sobie metioninę, która jest niezbędna w procesie detoksykacji.

 

Cebula: Cebula zawiera związki siarki. Związki siarki są bardzo ważne we wspomaganiu wątroby w procesie detoksykacji.

 

Pomarańcze: pomarańcze oraz inne owoce cytrusowe stanowią znakomite źródło witaminy C. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, który chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

 

Nasiona słonecznika: Nasiona słonecznika są znakomitym źródłem witaminy E. Główną rolą witaminy E jest ochrona błony komórkowej przed uszkodzeniami wynikłymi z procesu oksydacji. Dokonuje tego zapobiegając uszkadzaniu tłuszczy przez wolne rodniki, co by doprowadziło do ich zjełczenia. Błona komórkowa składa się głównie z tłuszczy, dlatego też witamina E, rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant, jest tak potrzebna dla ich ochrony. Witamina E chroni komórki wątroby i jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na alkoholowe stłuszczenie wątroby.

 

Najistotniejszą rzeczą o jakiej należy pamiętać gdy odżywiamy się z myślą o naszej wątrobie jest zapewnienie jej bardzo różnorodnej diety. Spożywanie dużych ilości świeżych owoców, warzyw, w tym warzyw strąkowych, zbóż, orzechów i nasion jest najlepszym sposobem na zapewnienie swojemu organizmowi składników odżywczych, których potrzeba aby utrzymać wszystkie jego organy w zdrowiu. Należy także pamiętać aby spożywać alkohol i kawę z umiarkowaniem, jako, że te produkty nie oferują korzyści odżywczych, natomiast obciążają w dużym stopniu wątrobę.

 

 

Autor: Angela Coate-Hermes

 

Copyright 2009 RawPeople.com Wszystkie prawa zastrzeżone

 

Powyższe stwierdzenia nie zostały poddane ewaluacji FDA (Food and Drug Administration - Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) Powyższe informacje i/lub produkty służą wyłącznie celom edukacyjnym, nie mają w zamierzeniu służyć diagnozie, przepisywaniu środków lub leczeniu chorób. Skonsultuj się z lekarzem przed dokonywaniem jakichkolwiek zmian lub rozpoczęciem JAKICHKOLWIEK ćwiczeń, programu suplementów diety lub przed używaniem tej informacji lub jakichkolwiek produktów podczas ciąży lub w przypadku poważnych dolegliwości zdrowotnych.

 

Bibliografia

 

Cabot, Sandra. "VITAL PRINCIPLES - THE LIVER DIET." The Liver Diet. 2009. LiverDoctor.com. 13.03.2009.

 

Murray, Michael and Joseph Pizzorno. The Encyclopedia of healing Foods. New York: Atria Books, 2005.

 

Pitchford, Paul. Healing with whole foods. Berkeley: North Atlantic Books, 1993.

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:23