ŹRÓDŁA WAPNIA DLA WITARIAŃSKICH DZIECI
- Details
- Created on Saturday, 17 December 2011 15:51
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 3008
ŹRÓDŁA WAPNIA DLA WITARIAŃSKICH DZIECI
Autorka: By: Angela Coate-Hermes
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
COPYRIGHT RAWPEOPLE.COM
Wszstkie prawa zastrzeżone
Wapń: pierwiastek niezbędny dla zdrowych kości.
Wapń odgrywa mnóstwo różnorodnych funkcji, których nie można nie docenić. Wapń jest minerałem występującym w dużych ilościach w ciele ludzkim. Stanowi większą część masy kości. Jest niezbędny dla skurczów i rozkurczów mięśni, funkcjonowania układu immunologicznego i krwionośnego. Wapń jest niezwykle istotnym składnikiem, w okresie dzieciństwa i innych okresów wzrostu i rozwoju. Dla dzieci w wieku 1-10 lat, zaleca się spożywanie wapnia w ilości 800 mg na dzień. Na szczęście dla nas, istnieje wiele opcji dostarczenia wapnia.
Produkty mleczne, szczególnie sery typu chedar i jogurty, są najbardziej znanymi źródłami wapnia. Jakkolwiek, istnieje wiele innych źródeł wapnia, w produktach pochodzenia roślinnego. Niektóre warzywa np. jarmuż, kalafior, brokuły oraz zielenina rzepy, to znakomite źródła wapnia. Prawdopodobnie zastanawiasz się w jaki sposób przekonać, swoje dziecko aby spożywało jarmuż lub brokuły. To są właśnie te chwile, w których twoje dziecko może być pomocne w kuchni i zdobyć nagrodę. Poproś o pomoc w umyciu warzyw. Mając dzieci do pomocy w kuchni, może to wydłużyć czas przygotowania potraw, jest to jednak warte zachodu, dzieci będą wtedy z własnej woli, spożywały warzywa. Postaraj się podawać brokuły lub kalafiory w postaci zmiksowanego, smacznego sosu.
Można również dodać jarmuż do miksu owocowego, owoce zasłonią ziemisty smak tego warzywa. Twoje dziecko może pomóc w kuchni, dodając składniki do blendera. Spróbuj poniższy przepis na smakowity miks:
Zmiksować w blenderze:
1 szklankę soku jabłkowego
1/2 świeżych lub mrożonych jagód
1 łyżka stołowa siemienia lnianego (opcja)
1 łyżeczka miodu
3-4 liście jarmużu
Miksować aż do uzyskania jednorodnej masy.
Należy być kreatywnym aby przekonać dzieci do warzyw bogatych w wapń. Jeżeli dziecko ma awersję do wszelkich zielenin, spróbuj czegoś innego, np. fioletowa jarmuż. Można spróbować z fioletowym kalafiorem, którego można kupić w okolicznych gospodarstwach, w czasie sezonu tj. późnym latem i wczesną jesienią.
Suszone owoce, moczone migdały i niektóre glony morskie (włącznie z kelp i dulse) to również bogate źródła wapnia. To są dodatkowe, wyśmienite opcje, ponieważ można wspomniane artykuły, dodawać do wszelkich przekąsek. Suszone owoce i glony morskie, wystarczy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zaciemnionym miejscu, i to przez długi okres. Migdały oraz wszelkie orzechy, warto przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
Jeżeli lubisz desery, surowa mączka z karobu jest wyśmienitym źródłem wapnia. Karob to owoc pochodzący z wiecznie zielonego drzewa, którego ojczyzną jest obszar śródziemnomorski. Zamiennikiem karobu jest sproszkowane kakao witariańskie, można dodawać naprzemiennie, do wszelkich przepisów.
Suplementy z wapniem są również pewnego rodzaju opcją, dla tych z państwa, którzy obawiają się o niedobory wapnia w diecie. Na rynku jest wiele rodzajów suplementów wapnia. Wchłanianie wapnia jest uzależnione od postaci wapnia, zawartego w danym suplemencie. Ogólnie, węglan wapnia uważany jest za jeden z lepiej wchłanianych związków wapnia. Należy jednak unikać węglanu wapnia, ze skamielin muszli skorupiaków. Mogą być zanieczyszczone związkami glinu i ołowiu. Niektóre zielone warzywa jak szpinak, liście buraczków, nie są dobrymi źródłami wapnia, ponieważ zawierają kwas szczawiowy, który reaguje z wapniem, zmniejszając wchłanialność tego minerału. Kofeina zawarta w kawie, upośledza mechanizm wchłaniania wapnia, zatem trzeba ograniczyć spożycie kawy oraz wszelkich napojów, do których dodawana jest kofeina. Jeżeli nadal uważasz, że twoje dziecko, może mieć zbyt mało wapnia w diecie, wtedy warto poradzić się zaufanego specjalisty do spraw dietetyki.
Teksty źródłowe:
Cousin, Pierre Jean and Kirsten Hartvig. Vitality Foods for Health and Fitness. London: Duncan Baird Publishers Ltd, 2002.
Gropper, Sareen, Jack Smith, and James Groff. Advanced Nutrition and Human Metabolism. Belmont, CA: Thomson Wadworth, 2005.
Lee, Chin, and Darcy Majka. "Is Calcium and Vitamin D Supplementation Overrated? "Journal of the American Dietetic Association July 2006: 1032-1034.
Marz, Russell. Medical Nutrition from Mars. Omni-Press: Portland, OR, 1999.
Murray, Michael, Joseph Pizzorno and Lara Pizzorno. The Encyclopedia of Healing Foods. New York: Astria Books, 2005.
Podane w tym artykule informacje mają charakter edukacyjny, nie mają na celu dostarczyć końcowej diagnozy, doradztwa lekarskiego lub leczenia zaawansowanych chorób. W takich przypadkach, jest rozsądniej poszukać porady wykwalifikowanego personelu lekarskiego, zanim podejmie się jakiekolwiek zmiany, w dotychczasowej diecie.