header
MOCZENIE I KIEŁKOWANIE NASION PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 16:17

 

MOCZENIE I KIEŁKOWANIE NASION

Opracował: Aleksander Kwiatkowski

 

Do kiełkowania nadają się jedynie nasiona które nie zostały zaatakowane przez pleśnie, bakterie lub szkodniki i aby to sprawdzić na początek warto zakupić jedynie niewielkie ilości aby przekonać się o jakości nasion wtedy dopiero zdecydować się na pełny zakup. Najlepszym sposobem na przechowywanie nasion jest umieszczenie suchych nasion zakupionych lub zebranych w sezonie w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zamrażalniku. Takiej metody używa się w bankach nasion co umożliwia wieloletnie przechowywanie bez utraty zdolności do kiełkowania. Natomiast nasiona skaryfikowane przechowuje się również w zamrażalniku / zamrażarce ale nie nadają się do kiełkowania, mogą być z powodzeniem używane jako nasiona moczone z przeznaczeniem na mleczka i humusy (t.j. orzechy, sezam (biały), ryż, skaryfikowany owies i inne nasiona zbożowych, skaryfikowana gryka, quinoa).

 

Czas moczenia nasion zależy od dwóch podstawowych czynników wielkości nasion i temperatury otoczenia. Najlepiej moczenie przeprowadzić w lodówce (w temp. 1-10 oC) wtedy nie ma niebezpieczeństwa że w czasie moczenia nasiona mogą zostać zaatakowane przez pleśnie i bakterie. Podczas moczenia wymagana jest zmiana wody i płukanie nasion, dwa razy na dzień aby pozbyć się naturalnych substancji impregnujących nasiona, inhibitorów enzymowych i innych substancji ochronnych.

 

Nasiona duże t.j. soja, ciecierzyca wymagają 3 dni moczenia w lodówce, zmiana wody 2 razy na dzień, po tym mogą być przechowywane do 7 dni w lodówce z przeznaczeniem na mleczka kiełkowe, humusy itp. W temperaturze pokojowej szybko ulegają pleśnieniu i nie nadają się do kiełkowania.

 

Nasiona średniej wielkości t.j. nasiona roślin zbożowych (owies, pszenica, jęczmień, żyto, ryż, proso itp.) oraz nasiona roślin motylkowych (t.j. soczewica, fasola mung, adzuki, lucerna) inne nasiona to np. szarłat, moczenie 24 godziny w lodówce a następnie kiełkowanie (2-3 dni) w temperaturze pokojowej i w cieniu (bardzo ważne) t.j. za wyjątkiem nasion skaryfikowanych np. ryż który po moczeniu powinien być przechowywany w lodówce.

 

 

Nasiona wydzielające śluz t.j. siemie lniane, babka płesznik można moczyć 24-36 godzin, dobrze przepłukać 2 razy na dzień aby usunąć nadmiary śluzu i od razu zmielić i spożywać. Najlepiej takie nasiona przechowują się w lodówce zanurzone w wodzie. Nasiona ww. roślin z przeznaczeniem na kiełki nie moczy się jedynie lekko spryskuje wodą w kiełkownicy, to wystarczy aby szybko i dobrze zakiełkowały.

 

Nasiona małej wielkości t.j. sezam, mak, również konopie moczenie do 4 godzin w lodówce, są gotowe do spożycia po przemieleniu. Dłuższe moczenie powoduje zmianę smaku, stają się coraz bardziej gorzkie.

 

Nasiona przeznaczone na zieleninę np. pszenica, lucerna wymagają krótszego czasu moczenia w lodówce ok. 6 godzin. Po przepłukaniu warto podkiełkować również w lodówce ustawionej na 10 oC przez 1-2 dni a następnie posiać podkiełkowane nasiona na glebę a to zostało omówione w innym artykule (link poniżej).

http://www.surawka.webd.pl/artykuy/1-artykuy/376-uwagi-co-do-upraw-siewek-zbo-na-zielenin.html

 

Mleczka kiełkowe z moczonych (orzechów i innych nasion) oraz z kiełków robi się używając młynka, miksera, blendera lub gniotownika (food processor). Po zmieleniu i zmiksowaniu z wodą odcedza się na sitku. Czynność miksowania z wodą i odcedzania powtarza się 2-3-krotnie. Nasiona z dużą ilością błonnika zwłaszcza nieskaryfikowany owies nie nadaje się na humus, pozostałe nasiona zwłaszcza skaryfikowane nadają się w całości i na humusy i na mleczka kiełkowe. Odcedzenie i powtórne miksowanie zwiększa efektywność ekstrakcji dlatego warto ww. czynność powtórzyć.

 

Poprawiony: piątek, 01 listopada 2013 15:37