header
Osiem Zasad Dotyczących Odżywiania PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 16:43

Osiem Zasad Dotyczących Odżywiania Dr. T. Colina Campbella

Źródło: veganbodybuilding.com

Autor: Derek Tresize

Tłumaczył Aleksander Kwiatkowski

W poprzednim roku ukończyłem kurs: the Plant Based Nutrition (żywienie w oparciu o rośliny) zorganizowany przez Fundację T. Colin Campbell i Uniwersytet Cornell. Uważam, że jest to najlepszy z programów, w jakich kiedykolwiek brałem udział. Cały program składa się z serii trzech kursów, na których Dr Campbell i wielu innych, wysoko cenionych wykładowców, dyskutują na temat żywienia człowieka, w oparciu tylko o produkty roślinne oraz jego wpływ na ludzkie zdrowie, i praktycznie, każdy inny aspekt naszego życia, począwszy od ekonomii, poprzez środowisko naturalne a skończywszy na problemie światowego głodu. Zwieńczeniem tego kursu, miało miejsce wtedy, gdy Dr Campbell omówił na wykładzie z odżywiania, osiem zasad. Samo zagadnienie odżywiania jest nad wyraz złożonym i rozległym tematem, jego osiem zasad zostało tak ułożonych aby dać odpowiedzi na fundamentalne pytania, na temat żywienia człowieka i dostarczyć prostego przewodnika, dla celów zdrowego odżywiania się; chciałbym się tym podzielić i przedyskutować, ponieważ uważam, że są one niezwykle ważne. Pamiętajmy, że te zasady, zostały szczegółowo opracowywane przez Dr Campbella, w oparciu o dziesiątki lat badań, zaleceń i obserwacji, w dziedzinie żywienia człowieka. To co tutaj przytoczę jest zaledwie skróconym opisem, każdej z tych zasad, zatem więcej szczegółów można uzyskać, zapoznając się z książką zatytułowaną: The China Study, a najlepiej wziąć udział w programie o żywieniu człowieka, o jakim wspominałem.

ZASADA 1.

Żywienie stanowi zespolone oddziaływanie niezliczonych substancji odżywczych, oraz to, że nienaruszona całość jest lepsza niż suma poszczególnych jego części (synergia).

Gdy weźmiemy pod uwagę, że pełne, nieprzetworzone pożywienie, zawiera dosłownie tysiące związków, substancji, wiele z nich jest nadal nieznanych i/lub nie przebadanych, wyobraźmy sobie, jakie to daje możliwości, w odniesieniu do korzystnych, synergistycznych efektów zdrowotnych, wtedy gdy rozmaite pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze są jednocześnie konsumowane. To było już badane dla takiej kombinacji artykułów spożywczych jak owoce cytrusowe i pełne ziarna zbóż, zatem wyobraźmy sobie jak wiele nieodkrytych korzyści, mających wpływ na nasze zdrowie, ma miejsce podczas spożywania pełnych, nieprzetworzonych produktów roślinnych!

ZASADA 2.

Suplementy witaminowe to nie jest panaceum na utrzymanie dobrego stanu zdrowia.

Innymi słowy, śmieciowego odżywania nie można ulepszyć poprzez pobieranie wyizolowanych suplementów witaminowo-mineralnych. Dr. Campbell opisuje zagadnienie żywienia, jako operacje na nieskończenie złożonym biochemicznym systemie, w skład którego wchodzi tysiące związków oraz tysiące oddziaływań. Wyizolowane składniki odżywcze, nie mogą być zamiennikami pełnych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, na dodatek, mogą powodować niebezpieczne efekty uboczne. Badania cytowane na tym kursie, opisują suplementy z witaminą A i E, ich pobieranie jest powiązane, ze wzrostem występowania nowotworów ? to jak widać daje do myślenia!

ZASADA 3.

Nie ma żadnych składników odżywczych, w produktach pochodzenia zwierzęcego, które nie mogły by być dostarczane, poprzez produkty pochodzenia roślinnego.

Produkty pochodzenia zwierzęcego, w całej rozciągłości, są bogatym źródłem tłuszczów, tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu (który jest obecny tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego). Z drugiej strony, produkty pochodzenia roślinnego, są znakomitym źródłem witamin, minerałów, jedynym źródłem błonnika i większości przeciwutleniaczy. Mnóstwo wykresów i diagramów zostało zaprezentowanych, wskazując na uderzające różnice, pomiędzy tymi dwoma kategoriami produktów, najprościej uogólniając: produkty roślinne mają więcej składników odżywczych i mniej kalorii, podczas gdy produkty pochodzenia zwierzęcego, oferują coś dokładnie przeciwnego.

ZASADA 4.

Geny nie determinują stanu choroby jako takiej.

Geny funkcjonują jedynie poprzez aktywację lub ekspresję, spożywane pożywienie kontroluje, które kombinacje genów, dobrych lub złych, zostają aktywowane. To jest niezmiernie ważny punkt. Nowoczesne badania genetyczne, skierowane w walce ze schorzeniami zwyrodnieniowymi (degeneracyjnymi) okazały się bezowocne. Główny nurt tych badań, może doprowadzić nas do tego, abyśmy uwierzyli, że wystarczy jedynie odnaleźć gen, który powoduje określone schorzenie, następnie wytworzenie środków chemicznych, w celu kontroli ekspresji tego genu, ma być końcem naszych kłopotów ze zdrowiem, jakich doświadczamy. Rzecz w tym, że to nie jest takie proste. Każda choroba to wytwór działań wywołanych potencjalnie przez setki genów, nie ma pojedynczego genu, który jest odpowiedzialny za jeden proces chorobowy. Zatem, spodziewać się pojedynczych, upragnionych wyników, po chemicznej kontroli nad pojedynczym genem, jest dalekie od rzeczywistości. Co gorsza, ufność, że nasze zdrowie jest w pełni kontrolowane, przez zestaw naszych genów, pozostawia nas na straconej pozycji. Zatem, dlaczego, mamy dbać o siebie, jeżeli wszystko zależy od naszych genów? W rzeczywistości, spożywanie pełnych produktów pochodzenia roślinnego, idzie bardzo daleko, dając nam najbardziej korzystne z możliwych, kombinacje w ekspresji genów, przywracając tym samym kontrolę, i to wszystko bez jakichkolwiek, wyszukanych badań i/lub medykamentów.

ZASADA 5

Żywienie może znacząco kontrolować, szkodliwe efekty trujących substancji.

Inny, bardzo ważny punkt. Podobnie do kontroli nad naszymi genami, dla naszych najlepszych korzyści, odżywianie również znacząco wspomaga organizm aby podołać uciążliwym substancjom, substancjom, które potencjalnie wywołują wiele złego. Dla przykładu alfatoksyny. Związki które są najbardziej toksycznymi i karcynogennymi substancjami, jakie kiedykolwiek zostały do tej pory odkryte, a Dr Campbell w swoim laboratorium był w stanie, hodować szczury, podając im produkty zawierające alfatoksyny, szczury były zdrowe i nie wykazywały nowotworów, jedynie poprzez właściwą kontrolę ich żywienia. W diecie nie było żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ani wysoko białkowych produktów pochodzenia roślinnego, w przeciwieństwie do grupy szczurów grup kontrolnych, karmionych w 100% produktami pochodzenia zwierzęcego, na bazie mleka i jego przetworów, u których występowały nowotwory. Uzyskane wyniki innych badań są nawet bardzo klarowne niż ten przykład. Dla przykładu, badania przeprowadzone na osobach palących, praktykujących dietę roślinną, z pełnych, nieprzetworzonych produktów, mają raka płuc z podobnie niską częstotliwością, jak osoby niepalące, na zwykłej komercyjnej diecie!

ZASADA 6.

Taki sam sposób odżywiania, który zapobiega powstawaniu chorób, w początkowym stanie schorzenia, może również wstrzymać lub odwrócić proces chorobowy, w późniejszych, bardziej zaawansowanych stanach. Najbardziej przekonującym przykładem, jaki przychodzi mi na myśl, to liczba przypadków zgonów, w Stanach Zjednoczonych, zejść śmiertelnych spowodowanych chorobami serca. Liczba przypadków chorób serca, stale rośnie w ciągu ostatnich dekad, obecnie z powodu tego rodzaju schorzeń, w samych tylko Stanach Zjednoczonych, umiera rocznie 430 000 osób. Badania przeprowadzone przez Dr Esselstyna pokazały, że choroby serca są schorzeniami, których każdy z nas może uniknąć. Obecnie ten lekarz uczy ludzi, w jaki sposób zatrzymać i odwrócić przebieg tych chorób, w prestiżowej klinice Cleveland. Dr Esselstyn z powodzeniem wyprowadził wielu pacjentów, będących u progu śmierci, z powodu chorób serca do normalnego, zdrowego stanu, poprzez zastosowanie jedynie terapii żywieniowej. Jego strona internetowa oraz książka zatytułowana ?Prevent and Reverse Heart Disease? (zapobieganie i odwrócenie chorób serca), opisują w znacznie większych szczegółach, to wszystko, o czym napisałem, ale wystarczająco aby stwierdzić, że jeżeli to pracuje, w tak ciężkich przypadkach, to będzie pracowało dla każdego z nas. Gdy dieta w oparciu o produkty wysoko przetworzone i bogate w produkty pochodzenia zwierzęcego, powoduje stwardnienia ścian naczyń krwionośnych, tworzenie się płytek miażdżycowych, podnoszenie ciśnienia krwi, to produkty pełne, nieprzetworzone, pochodzenia roślinnego, powodują wręcz odwrotne efekty. W praktyce, to samo dotyczy nowotworów. Dr. Campbell w swym laboratorium zademonstrował, że jedynie sposób naszego odżywiania, może albo promować albo wstrzymywać wzrost tkanki rakowej u szczurów, a badania epidemiologiczne jasno potwierdzają, jego założenia, odnośnie populacji ludzkiej.

ZASADA 7.

Odżywianie, które jest korzystne w leczeniu danej choroby zwyrodnieniowej, wspomaga nasze zdrowie w całej rozciągłości.

Niniejsza zasada jest sama w sobie wyjaśnieniem. Pełne produkty pochodzenia roślinnego, będą zapobiegać i leczyć wszelkie schorzenia zwyrodnieniowe, nękające obecne społeczeństwa a zarazem będą promowały dobry stan zdrowia, w całej rozciągłości.

ZASADA 8.

Dobre odżywianie stwarza zdrowe warunki, we wszystkich strefach naszej egzystencji.

Ostatnia zasada Dr Campbella, odnośnie odżywiania jest dalekosiężna. Poprzez spożywanie zdrowych produktów, każdy aspekt naszego życia i naszego otoczenia czerpie z tego korzyści. Nasza ekonomia opiera się na korzyściach z zaoszczędzenia miliardów dolarów, na koszty opieki zdrowotnej. Nasza populacja, opiera się na korzyściach związanych z lepszym odżywianiem się, ponieważ jest tańsza i bardziej efektywna, w wykorzystaniu gruntów pod uprawy raczej niż na pastwiska i wytwarzanie paszy, a środowisko naturalne jako całość, skorzysta z tego samego powodu. W rzeczywistości, największym, pojedynczym wpływem jest nadmierna ilość dwutlenku węgla w atmosferze, jeżeli to zagadnienie jest dla nas ważne, to logiczny staje się wybór, pełnych produktów pochodzenia roślinnego, zamiast produktów wysoko przetworzonych i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Mam głęboką nadzieję, że powyższe informacje są pomocne i inspirujące, jak to miało miejsce w moim przypadku, w momencie gdy się o tym dowiedziałem. Jako sportowiec wegan, pełnimy rolę modeli i bierzemy odpowiedzialność, dając przykład i wskazując, że dieta w oparciu o pełne, nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, promuje optymalny stan naszego zdrowia oraz polepsza świat wokół nas. Jak zawsze, uwielbiam otrzymywać wszelkie zapytania i komentarze oraz odpowiadać na państwa pytania, zatem proszę pytać!

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 15:00