header
"Oda do zielenin" -Viktoria Boutenko PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 16:50

"Oda do zielenin" -Viktoria Boutenko

Artykuł pochodzi z rawfamily.com

Tłumaczenie Robert G.

 

Rosyjskie przysłowie mówi: ?Nowe jest czymś starym, co zostało dawno zapomniane.?

 

Tego lata odkryłam ponownie zielone szejki. Co oznacza zielony szejk? Oto jeden z moich ulubionych przepisów:4 dojrzałe gruszki, 1 pęczek pietruszki i 1 filiżanki wody- dobrze zmiksować. Ten szejk wygląda bardzo zielono, ale smakuje owocowo. Ja uwielbiam zielone szejki tak bardzo, że kupiłam dodatkowy blender i ustawiłam go w swym biurze, tak bym mogła robić sobie zielone szejki przez cały dzień. Więcej jak połowę całego mojego pożywienia, jakie zjadłam w ciągu ostatnich kilku miesięcy stanowiły zielone szejki.

 

Mam o wiele więcej energii i jasności, że przestałam pijać soki z zielenin. (Do tej pory wyciskanie soków było czymś, co robiłam regularnie od lat.) Zielone szejki mają liczne korzyści dla ludzkiego zdrowia.

 

Zielone szejki są bardzo odżywcze. Wierzę, że ich skład jest optymalny dla ludzi: ok60% dojrzałych ekologicznych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonymi ekologicznymi warzywami.

Zielone szejki w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem gdyż nadal zawierają błonnik.

Zielone szejki należą do najbardziej smacznych posiłków dla ludzi w każdym wieku. Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Zielone szejki są po prostu najlepiej smakującym daniem dla większości dorosłych i dzieci. Ja zawsze robię dodatkowy szejk i częstuję nim moich przyjaciół i klientów. Niektórzy z nich są na Standardowej Amerykańskiej Diecie. Wszyscy oni wypili wielką porcję zielonego szejka chwaląc jego smak. Byli bardzo zdziwieni, że coś tak zielonego może smakować tak miło i słodko.

Wypicie 2 ? 3 filiżanek zielonego szejka dziennie pobierasz wystarczającą ilość zielenin, aby odżywić twe ciało w ciągu całego dnia i dobrze je przyswoić. Wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości zielenin, nawet ci, którzy odżywiają się surową żywnością,

 

Cząsteczka chlorofilu różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. Zgodnie z naukami Dr. Anny Wigmore, spożywanie chlorofilu jest jak robieni transfuzji zdrowej krwi.

 

 

Zielone szejki są łatwe w przygotowaniu i szybko się po nich sprząta. Wiele osób powiedziało mi, że nie spożywa soków z zielonych warzyw regularnie, ponieważ przygotowanie ich i sprzątanie sprzętów kuchennych zajmuje sporo czasu. Jeżdżenie specjalnie do baru z sokami też jest niewygodne.

 

Zielone szejki są idealnym pożywieniem dla dzieci w każdym wieku, wliczając niemowlęta w wieku 6 miesięcy lub starsze przy wprowadzaniu nowej żywności po tym jak były karmione piersią. Oczywiście należy być ostrożnym i zwiększać powoli ilość szejków by uniknąć reakcji alergicznych.

 

Gdy konsumujesz zieleniny w formie szejków, możesz znacząco zredukować używanie soli i olejów w swej diecie.

 

Regularne spożywanie zielonych szejków prowadzi do nawyku jedzenia zielenin. Kilku ludzi powiedziało mi, że po paru tygodniach picia zielonych szejków zaczęli odczuwać ochotę i lubić spożywanie większej ilości zielenin. Jedzenie odpowiedniej ilości zielonych warzyw jest często problemem wśród wielu osób a szczególnie dzieci.

 

Zielone szejki mogą być łatwo przyrządzane na miejscu w barach, restauracjach lub sklepach ze zdrową żywnością ku uciesze klientów dbających o zdrowie.

 

Polecam swym czytelnikom tego artykułu by zaczęli bawić się w przygotowywanie zielonych szejków i odkrywali inne radości i korzyści tego cudownego, smacznego i odżywczego dodatku do menu.

 

Oto więcej pomysłów na twe zielone kombinacje:

Niektóre z moich ulubionych zielenin, które dodaję do szejków to: pietruszka, szpinak, seler, kapusta włoska i sałata.

Moje ulubione owoce do zielonych szejków to: gruszki, brzoskwinie, nektarynki, banany, mango i jabłka.

Truskawki i maliny w zielonych szejkach są przepyszne, gdy połączymy je z dojrzałymi bananami.

Smakowite połączenie:

 

Mango i pietruszka:

2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda

 

Brzoskwinia i szpinak

Mango + dzikie zieleniny:

2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda

 

Truskawki, banany i sałata:

1filiżanka truskawek + 2banany + połowa wiązki sałaty + woda

 

Jabłko, kapusta i cytryna

4jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej

 

Kiwi, banan i seler:

4bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda

 

Gruszka, kapusta i mięta:

4 gruchy + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty

 

 

Viktoria Boutenko

 

Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 14:57