header
ZESTAWIENIE ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY (ANTYOKSYDANTÓW) W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
środa, 21 grudnia 2011 11:41
ZESTAWIENIE ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY (ANTYOKSYDANTÓW)
W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Źródło:
Tytuł: A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants,
Autorzy: Bente L. Halvorsen, Kari Holte, Mari C. W. Myhrstad, Ingrid Barikmo,
Erlend Hvattum, Siv Fagertun Remberg, Anne-Brit Wold, Karin Haffner,
Halvard Bauger?d, Lene Frost Andersen, ?. Moskaug, David R. Jacobs, Jr. and Rune Blomhoff .
Czasopismo: The American Society for Nutritional Sciences: Journal of Nutrition, 132, pp 461-471.
Rok publikacji: 2002.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/3/461
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
Tabela 1 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w nasionach i przetworach zbożowych(1)
Zboża
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Jęczmień
Hordeum vulgare
Poaceae
M?llerens, Norwegia (n=3)(3)
1,15
Helios, Norwegia
(n=3)
1,18
Regal, Norwegia
(n=3)
0,94
1,09
Proso, pełna mąka
Pennisetum glaucum
Poaceae
Mali
(n=1)
0,82
0,82
Kukurydza biała mąka
Zea mays
Poaceae
Risenta, Włochy
(n=3)
0,47
Moka, Słowenia (n=3)
0,46
Prespa
Azja
(n=3)
0,88
0,60
Owies, płatki owsiane
Avena sativa
Poaceae
Helios, Szwecja (n=3)
0,54
Regal, Norwegia (n=3)
0,54
M?llerens, Norwegia
(n=3)
0,70
0,59
Jęczmień, biała mąka
Hordeum vulgare
Poaceae
Regal, Norwegia (n=3)
0,56
Regal, Norwegia (n=3)
0,60
Regal, Norwegia (n=3)
0,57
0,58
Żyto, pełna mąka
Secale cereale
Poaceae
Helios, Kanada (n=3)
0,35
Regal, Norwegia (n=3)
0,50
Regal, Norwegia (n=3)
0,57
0,47
Pszenica, pełna mąka
Triticum aestivum
Poaceae
Helios, Kanada
(n=3)
0,32
Helios, Kanada (n=3)
0,36
Regal, Norwegia (n=3)
0,31
0,33
Owies, biała mąka
Avena sativa
Poaceae
Regal, Norwegia
(n=3)
0,31
Regal, Norwegia (n=3)
0,32
Regal, Norwegia (n=3)
0,32
0,32
Pszenica, bulgur, pełna mąka
Triticum aestivum
Poaceae
Mat&Mer, Turcja (n = 3)
0,29
Namsos Liban
(n = 3)
0,35
Mat&Mer, Turcja
(n = 2)
0,29
0,31
Sorgo, pełna mąka
Sorgum bicolor
Poaceae
Jalpur, Angila
(n = 3)
0,40
Mali
(n = 1)
0,19
0,30
Proso, biała mąka
Pennisetum glaucum
Poaceae
E.Zwicky, Szwajcaria
(n = 3)
0,14
Mali
(n = 1)
0,36
0,25
Żyto, biała mąka
Secale cereale
Poaceae
Regal, Norwegia
(n = 3)
0,20
M?llerens, Norwegia
(n = 3)
0,27
M?llerens, Norwegia
(n = 3)
0,23
0,23
Ryż, nasiona
Oryza sativa
Poaceae
Zmielony biały, Eldorado, USA (n = 3)
0,14
Zmielony biały, Eldorado, USA (n = 3)
0,02
Zmielony brązowy, Basmati, India (n=3)
0,36
0,17
Pszenica, biała mąka
Triticum aestivum
Poaceae
Mali
(n = 1)
0,18
Regal, Norwegia
(n = 3)
0,08
M?llerens, Norwegia
(n = 3)
0,12
0,13
Pszenica, durum, biała mąka
Triticum durum
Poaceae
Meloni Grassi, Włochy
(n = 3)
0,06
Helios, Kanada
(n = 3)
0,05
Helios, Kanada
(n = 3)
0,05
0,05
Ryż, biała mąka
Oryza sativa
Poaceae
Risenta, Australia
(n = 3)
0,06
Tailandia
(n = 3)
0,02
Nutana
(n = 3)
0,05
0,04
Inne nasiona
Gryka pełna mąka
Fagopyrum esculentum
Polygona-ceae
Helios, USA (n = 3)
1,90
Nutana
(n = 3)
2,24
Nutana
(n = 3)
1,83
1,99
Gryka biała mąka
Fagopyrum esculentum
Polygona-ceae
Nutana
(n = 3)
1,01
Helios, USA (n = 3)
1,56
Nutana
(n = 3)
1,13
1,23
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku
Rośliny uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w nawiasach.
Tabela 2 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w korzeniach i bulwach (1)
Korzenie i bulwy
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Imbir
Zingiber officinale
Zingiberaceae
Norwegia (n=3)(3)
3,49
Mali
(n=2)
4,03
3,76
Burak ćwikłowy
Beta vulgaris var. rubra
Chenopodia-ceae
Norwegia (n=3)
1,88
Norwegia (n=3)
1,71
Mali
(n=3)
2,34
1,98
Ziemniak
Solanum andigenum
Solanaceae
Congo, Norwegia (n=3)
1,01
Congo, Norwegia (n=3)
0,71
Congo, Norwegia (n=3)
0,67
0,80
Rzepa ścierniskowa
Brassica napus ssp. rapifera
Brassicaceae
Vige, Norwegia (n=3)
0,37
Norway (n=3)
0,27
Norway (n=3)
056
0,40
Rzepa zw.
(kapusta dzika)
Brassica oleracea ssp.rapa
Brassicaceae
Mali (n=2)
0,29
0,29
Batat
Ipomoea batatas
Convolvula-ceae
Carmel, Meksyk (n=3)
0,43
Red/white Mali
(n=3)
0,16
Yellow, Mali
(n=2)
0,12
0,24
Yam
Dioscorea cayenensis
Dioscorea-ceae
Mali (n=1)
0,22
0,22
Cassawa, maniok, yuka
Manihot esculenta
Euphorbiaceae
Mali (n = 1)
0,17
0,17
Ziemniak
Solanum tuberosum
Solanaceae
Mali (n = 2)
0,13
Beate, Norwegia
(n = 3)
0,06
Roseval, Francja
(n = 3)
0,09
0,09
Pasterniak
Pastinaca sativa
Apiaceae
Holandia
(n = 3)
0,08
Holandia
(n = 3)
0,09
Francja
(n = 3)
0,11
0,09
Marchew
Daucus carota ssp. sativa
Apiaceae
Nantes Duke, Norwegia
(n = 3)
0,05
Yukon, Norwegia
(n = 3)
0,06
Mali
(n = 2)
0,01
0,04
(1)Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2)Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3)Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie,
została umieszczona w nawiasach.
Tabela 3 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w warzywach liściowych (1)
Warzywa liściowe
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Chili
Capsicum annuum
Solanaceae
Holandia
(n = 3)(3)
2,08
Red, Hiszpania
(n = 3)
2,99
Green
Hiszpania (n = 3)
2,32
2,46
Kale/curly kale
Brassica oleracea var acephala
Brassicaceae
Bornick, Norwegia
(n = 3)
2,65
USA
(n = 3)
2,03
2,34
Czerwona kapusta
Brassica oleracea var capitata, Rubra group
Brassicaceae
Autoro, Norwegia
(n = 3)
2,09
Norwegia (n = 3)
1,77
Norwegia
(n = 3)
1,79
1,88
Żółta papryka
Capsicum anuum
Solanaceae
Orange, Holandia
(n = 3)
1,94
Yellow, Holandia
(n = 3)
1,84
Yellow, Holandia
(n = 3)
1,77
1,85
Pietruszka
Petroselinum crispum
Apiaceae
Norwegia
(n = 3)
2,00
Norwegia
(n = 3)
1,97
Mali (n = 1)
1,13
1,70
Karczochy, liście
Cynara scolymus
Asteraceae
Włochy
(n = 3)
2,08
Włochy
(n = 3)
1,58
Włochy
(n = 3)
1,34
1,67
Czerwona/ zielona papryka
Capsicum anuum
Solanaceae
Red, Holandia
(n = 3)
1,81
Green, Holandia
(n = 3)
1,56
Green, Holandia
(n = 3)
1,55
1,64
Brukselka
kiełki
Brassica oleracea var. gemmifera
Brassicaceae
Hiszpania
(n = 3)
1,31
Content, Norwegia
(n = 3)
0,74
Hiszpania
(n = 3)
1,37
1,14
Szpinak
Spinacia oleracea
Chenopodia
-ceae
Vikong290, Norwegia
(n = 3)
1,10
Włochy
(n = 3)
0,96
Włochy
(n = 3)
0,87
0,98
Szparagi
Asparagus officinalis
Liliaceae
Agro Paracas, Peru (n = 3)
0,79
Agro Paracas, Peru (n = 3)
0,80
Agro Paracas, Peru (n = 3)
0,97
0,85
Seler
Apium graveolens
Apiaceae
Mali (n = 3)
0,80
0,80
Karchoczy, pąki
Cynaro scolymus
Asteraceae
Włochy
(n = 3
0,71
Włochy
(n = 3)
0,67
Włochy
(n = 3)
0,69
0,69
Cebula
Allium cepa
Liliaceae
Red
Włochy
(n = 3)
0,70
Yellow
Włochy
(n = 3)
0,63
Red Baron, Norwegia
(n = 3)
0,67
0,67
Brokuły
Brassica oleracea var. italica
Brassicaceae
Norwegia
(n = 3)
0,35
Hiszpania
(n = 3)
0,63
Hiszpania
(n = 3)
0,77
0,58
Por
Allium porrum
Liliaceae
Francja
(n = 3)
0,26
Mali (n = 3)
0,90
Francja
(n = 3)
0,24
0,47
Okra
Hibiscus esculentis
Malvaceae
Mali (n = 3)
0,41
0,41
Awokado
Persea americana
Lauraceae
Hiszpania
(n = 3)
0,60
Izrael
(n = 3)
0,18
Hiszpania
(n = 3)
0,44
0,41
Kapusta
Savoy
Brassica oleracea var capitata, Subanda
Brassicaceae
Taler, Norwegia
(n = 3)
0,40
Norwegia
(n = 3)
0,41
Norwegia
(n = 3)
0,43
0,41
Rzodkiewka
Raphanus sativus
Brassicaceae
Francja
(n = 3)
0,39
Francja
(n = 3)
0,42
Holandia
(n = 3)
0,39
0,40
Sałata
Lactuca sativa
Asteraceae
Crispheaded, Norwegia
(n = 3)
0,07
Lollo rosso, Norwegia
(n = 3)
0,60
0,34
Pomidor
Lycopersicon esculentum
Solanaceae
Cherry tomato, Holandia
(n = 3)
0,34
Plum tomato, Hiszpania
(n = 3)
0,24
Mali
(n = 2)
0,34
0,31
Czosnek
suszony
Allium sativum
Liliaceae
Holandia
(n = 3)
0,24
USA
(n = 3)
0,23
USA
(n = 3)
0,24
0,24
Kalafior
Brassica oleracea var. botrytis
Brassicaceae
Freemont, Norwegia
(n = 3)
0,13
Alverda, Norwegia
(n = 3)
0,22
Hiszpania
(n = 3)
0,35
0,23
Czosnek
Allium sativum
Liliaceae
Holandia
(n = 3)
0,19
Senegal
(n = 3)
0,25
Mali
(n = 3)
0,18
0,21
Kukurydza
Zea mays
Gramineae
Carmel, Izrael (n = 3)
0,21
Hiszpania
(n = 3)
0,26
Mali
(n = 1)
0,10
0,19
Kabaczek
Aubergines
Solanum melongena
Solanaceae
Holandia
(n = 3)
0,25
Włochy
(n = 3)
0,18
Mali
(n = 2)
0,07
0,17
Endywia
Cichorium endivia
Asteraceae
Francja
(n = 3)
0,10
Francja
(n = 3)
0,08
Francja
(n = 3)
0,11
0,10
Kapusta
Brassica oleracea var capitata, Capitata group
Brassicaceae
Norwegia
(n = 3)
0,15
Lady, Norwegia
(n = 3)
0,10
Mali
(n = 1)
0,02
0,09
Patison
Cucurbita pepo var. patisonina
Cucurbitaceae
Zielony, Norwegia
(n = 3)
0,11
Żółty,
Hiszpania (n = 3)
0,06
Mali
(n = 1)
0,08
0,08
Fenukuł
Foeniculum vulgare
Apiaceae
Holandia
(n = 3)
0,07
Holandia
(n = 3)
0,06
Holandia
(n = 3)
0,09
0,07
Ogórek
Cucumis sativus
Cucurbitaceae
Rosja
(n = 3)
0,10
Norwegia (n = 3)
0,04
Mali
(n = 3)
0,02
0,05
Cukinia
courgettes
Cucurbita pepo
Cucurbitaceae
Mali (n = 1)
0,02
0,02
(1)Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego produktu
chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały podane dla
każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w
nawiasach.
Tabela 4 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w owocach
Owoc
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Granat
Punica granatum
Punicaceae
Hiszpania
(n = 3)(3)
11,33
11,33
Winogrono
Vitis vinifera
Vitaceae
Carmel,
Izrael
(n = 3)
2,42
hiquita, Chile
(n = 3)
1,02
Del Monte, Chile
(n = 3)
0,90
1,45
Pomarańcza
Citrus sinensis
Rutaceae
Hiszpania
1,50
Outspan, Holandia
(n = 3)
1,08
Zenta
(n = 3)
0,83
1,14
Śliwka
Prunus domestica
Rosaceae
Red beauty, Ciruella, Hiszpania
(n = 3)
1,42
Herman, Norwegia (n = 3)
1,02
Forlimpo-poli, Włochy
(n = 3)
0,73
1,06
Ananas
Ananas comosus
Bromeliaceae
Del Monte, Costa Rica
(n = 3)
1,36
Wyb. Kości Słoniowej
(n = 3)
0,39
Del Monte, Costa Rica (n = 3)
1,36
1,04
Cytryna
Citrus limon
Rutaceae
Dana, Hiszpania
(n = 3)
1,03
Dana, Hiszpania (n = 3)
1,05
Dana, Hiszpania (n = 3)
0,99
1,02
Daktyl
Phoenix dactylifera
Arecaceae
USA
(n = 3)
1,02
Mali
(n = 3)
0,95
USA
(n = 3)
1,10
1,02
Kiwi
Actinida chinensis
Actinidiaceae
Yellow, Zespri,
N. Zelandia
(n = 3)
1,29
Green, Zespri,
N. Zelandia (n = 3)
1,02
Francja
(n = 3)
0,43
0,91
Mandarynka
Citrus reticulata
Rutaceae
Holandia
(n = 3)
0,99
Cevita
(n = 3)
0,95
Gamma, Włochy
(n = 3)
0,75
0,90
Grejfrut
Citrus paradisii
Rutaceae
Red, Dole, Honduras
(n = 3)
0,81
Yellow, Jaffa, Izrael
(n = 3)
0,82
Red, Dole, Honduras
(n = 3)
0,87
0,83
Limona
Citrus aurantifolia
Rutaceae
Holandia (n = 3)
0,73
Holandia (n = 3)
0,75
Holandia
(n = 3)
0,72
0,73
Figi
Ficus carica
Moraceae
Smyrna, Turcja
(n = 3)
0,81
Smyrna, Turkey (n = 3)
0,75
Smyrna, Turkey (n = 3)
0,64
0,73
Papaja
Carica papaya
Caricaceae
Mali
(n = 1)
0,34
Dana, Brazylia (n = 3)
0,75
Dana,
Brazylia
(n = 3)
0,76
0,62
Morela
Prunus armeniaca
Rosaceae
USA
(n = 3)
0,52
USA
(n = 3)
0,51
USA
(n = 3)
0,52
0,52
Persymona
Diospyros kaki
Ebenaceae
Włochy
(n = 3)
0,54
Izrael
(n = 3)
0,33
Izrael
(n = 3)
0,42
0,43
Mango
Mangifera indica
Anarcadiaceae
Red, OJ, Pakistan
(n = 3)
0,37
Red, Dole, Brazylia (n = 3)
0,33
Yellow,
La Bamba, Meksyk
(n = 3)
0,36
0,35
Jabłko
Malus pumila
Rosaceae
Golden Delicious,
N. Zelandia
(n = 3)
0,15
Granny Smith, N. Zelandia (n = 3)
0,51
Gala, Włochy
(n = 3)
0,22
0,29
Banan
Musa paradisiaca
Musaceae
Del Monte, Costa Rica (n = 3)
0,24
Mali
(n = 1)
0,07
Del Monte, Costa Rica (n = 3)
0,29
0,20
Gruszka
Pyrus communis
Rosaceae
Holandia
(n = 3)
0,20
Holandia
(n = 3)
0,19
Norwegia
(n = 3)
0,16
0,18
Banan
Zielony (plantain)
Musa paradisiaca
Musaceae
Wyb. Kości Słoniowej
(n = 1)
0,17
0,17
Ogórek afrykański
kiwiano
Cucumis metuliferus
Cucurbitaceae
Kiviano,
N. Zelandia
(n = 3)
0,05
Pattern, Mali
(n = 1)
0,15
Yellow, Mali
(n = 1)
0,29
0,16
Melon
Cucumis melo
Cucurbitaceae
Rose, Hiszpania
(n = 3)
0,19
Brazylia (n = 3)
0,13
Brazylia
(n = 3)
0,12
0,15
Arbuz
Citrullus lanatus
Cucurbitaceae
Red,
Bouquet, Hiszpania
(n = 3)
0,06
Yellow, Bouquet, Hiszpania (n = 3)
0,04
Mali
(n = 1)
0,02
0,04
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie,
została umieszczona w nawiasach.
Tabela 5 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w jagodach
Jagody
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Róża dzika
Rosa canina
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)(3)
35,17
Norwegia
(n = 3)
32,41
Norwegia
(n = 3)
50,80
39,46
Bażyna obupłciowa
Empetrum hermaphrodi-tum
Empetraceae
Norwegia
(n = 3)
9,63
Norwegia
(n = 3)
7,07
Norwegia
(n = 3)
10,80
9,17
Barówka czarna
Vaccinium myrtillus
Ericaceae
Polska
(n = 3)
7,57
Norwegia
(n = 3)
8,86
Szwecja
(n = 3)
8,25
8,23
Porzeczka czarna
Ribes nigrum
Grossulariaceae
Norwegia
(n = 3)
5,49
Ben Tiran, Norwegia
(n = 3)
9,09
Ben Tron, Norwegia
(n = 3)
7,46
7,35
Poziomka
Fragaria vesca
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)
7,01
Norwegia
(n = 3)
6,67
Norwegia
(n = 3)
6,95
6,88
Jeżyna smukło-kolcowa
Rubus nemoralis
Rosaceae
Norwegia
n = 3)
5,83
Norwegia
(n = 3)
6,40
Norwegia
(n = 3)
6,17
6,13
Wiśnia
Prunus cerasus
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)
7,14
Polska
(n = 3)
3,39
Norwegia
(n = 3)
6,07
5,53
Jeżyna uprawna
Rubus fruticosus
Rosaceae
Findus, Norwegia
(n = 3)
4,76
Belgia
(n = 3)
3,84
Polska
(n = 3)
6,61
5,07
Borówka brusznica
Vaccinium vitis-idaea
Ericaceae
Polska
(n = 3)
4,59
Norwegia
(n = 3)
5,25
Norwegia
(n = 3)
5,25
5,03
Bez czarny
Sambucus nigra
Caprifoliaceae
Norwegia
(n = 3)
5,24
Samdal, Norwegia
(n = 3)
3,37
4,31
Malina
Rubus idaeus
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)
4,01
Norwegia
(n = 3)
3,96
Norwegia
(n = 3)
3,93
3,97
Borówka amerykańska
Vaccinium corymbosum
Ericaceae
Hardyblue, Norwegia
(n = 3)
3,96
Aron,
Norwegia
(n = 3)
3,79
Patriot,
Norwegia
(n = 3)
3,17
3,64
Malina czerwona
Rubus idaeus ssp vulgatus
Rosaceae
Veten, Norwegia
(n = 3)
3,35
Polska
(n = 3)
3,35
Holandia
(n = 3)
2,49
3,06
Malina morożka
Rubus chamaemorus
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)
2,55
Norwegia
(n = 3)
2,51
Szwecja
(n = 3)
3,44
2,83
Jarząb pospolity
Sorbus aucuparia
Rosaceae
Norwegia
(n = 3)
2,35
Norwegia
(n = 3)
2,58
Norwegia
(n = 3)
2,34
2,42
Truskawka
Fragaria x ananassa
Rosaceae
Corona, Norwegia
(n = 3)
2,34
Senga Sengana, Norwegia
(n = 3)
1,85
Honeoy, Norwegia
(n = 3)
2,33
2,17
Porzeczka czerwona
Ribes rubrum
Grossulariaceae
Norwegia
(n = 3)
1,61
Polska
(n = 3)
1,82
Polska
(n = 3)
1,92
1,78
Agrest
Ribes uva-crispa
Grossulariaceae
Norwegia
(n = 3)
1,45
1,45
Czereśnia
Prunus avium
Rosaceae
USA
(n = 3)
0,62
Norwegia
(n = 3)
1,42
1,02
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona
w nawiasach.
Tabela 6 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w roślinach strączkowych
Strączkowe
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Bób
Vicia faba
Faba vulgaris
Fabaceae
Green, Toko-sun, Holandia
(n = 3)(3)
1,94
Toko-sun, Holandia
(n = 3)
1,64
Green, Toko-sun, Holandia (n = 3)
1,99
1,86
Fasola
Phaseolus vulgaris
Fabaceae
S&W, USA
(n = 3)
1,23
S&W, USA
(n = 3)
1,04
S&W, USA (n = 3)
1,16
1,14
Orzeszki ziemne
Phaseolus vulgaris
Fabaceae
S&W, USA
(n = 3)
1,23
S&W, USA
(n = 3)
1,04
S&W, USA (n = 3)
1,16
1,14
Soja
Glycine maximus
Fabaceae
Mekong, Tailandia
(n = 3)
0,91
Mekong, Tailandia
(n = 3)
0,74
Mekong, Tailandia
(n = 3)
0,81
0,82
Fasolnik chiński
Vigna unguiculata ssp unguiculata
Fabaceae
GFT Darmstadt, Niemcy
(n = 3)
0,47
Mekong, Tailandia
(n = 3)
0,79
Mekong, Tailandia
(n = 3)
0,69
0,65
Soczewica
Lens culinaris
Fabaceae
Green,
Turcja
(n = 3)
1,00
Red,
Turcja
(n = 3)
0,23
Red,
Turcja
(n = 3)
0,23
0,49
Fasola zwyczajna
(kidney beans)
Phaseolus vulgaris ssp. vulgaris
Fabaceae
Toko-sun, Holandia (n = 3)
0,41
Red, Conevas Viter, Hiszpania
(n = 3)
0,39
Toko-sun, Holandia
(n = 3)
0,33
0,38
Fasola mung
Vigna radiata
Fabaceae
Toko-sun, Holandia
(n = 3)
0,33
Urd, India
(n = 3)
0,36
Toko-sun, Holandia
(n = 3)
0,37
0,35
Ciecierzyca
Cicer arietinum
Fabaceae
Turcja
(n = 3)
0,23
Turcja
(n = 3)
0,24
Turcja
(n = 3)
0,21
0,23
Groch zwyczajny
Pisum sativa ssp sativum
Fabaceae
Norwegia
(n = 3)
0,09
Norwegia
(n = 3)
0,10
Norwegia
(n = 3)
0,16
0,12
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w
nawiasach.
Tabela 7 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w orzechach i nasiona roślin oleistych.
Orzechy
nasiona
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Orzech włoski
Juglans regia
Juglandaceae
Diamond
(n = 3)(3)
17,89
Helios
(n = 3)
19,76
Helios
(n = 3)
25,25
20,97
Słonecznik
Helianthus annuus
Asteraceae
Natuvit,
Dania
(n = 3)
5,41
Natuvit,
Dania
(n = 3)
4,57
Natuvit, Dania
(n = 3)
6,18
5,39
Sezam
Sesamum indicum
Pedaliaceae
Natana,
Dania
(n = 3)
1,09
Natana,
Dania
(n = 3)
1,25
Natana,
Dania
(n = 3)
1,28
1,21
Orzechy laskowe
Corylus avellana
Betulaceae
N?ttefabrikken (n = 3)
0,48
Solb?torvet
(n = 3)
0,50
N?ttefabrik-ken (n = 3)
0,49
0,49
Migdały
Prunus amygdalus
Rosaceae
Solb?torvet
(n = 3)
0,40
ICA, Norwegia
(n = 3)
0,23
Meny, Norwegia
(n = 3)
0,23
0,30
Nerkowce
Anacardium occidentale
Anarcadiaceae
N?ttefabrikken (n = 3)
0,22
N?ttefabrikken (n = 3)
0,23
N?ttefabrik-ken (n = 3)
0,24
0,23
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego produktu
chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały podane
dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została
umieszczona w nawiasach.
Tabela 8 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w suszonych owocach
Suszone
owoce
Nazwa łacińska
Rodzina
Próbka A(2)
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka B
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Próbka C
odmiana
Stężenie
Mmol/ 100g
Stężenie
Wart.
średnia
Suszone morele
Prunus armeniaca
Rosaceae
Diva,
Turcja
(n = 3)(3)
3,27
Sunsweet, Kalifornia
(n = 3)
3,23
Diva,
Turcja
(n = 3)
3,23
3,24
Suszone śliwki
Prunus nigra
Rosaceae
Diva,
Kalifornia
(n = 3)
1,95
Sunsweet, Kalifornia
(n = 3)
2,17
Sunsweet, Kalifornia
(n = 3)
3,69
2,60
Rodzynki (suszone winogrona)
Vitis vinifera
Vitaceae
SunMaid,
USA
(n = 3)
0,92
Asteche, Hiszpania
(n = 3)
0,92
Korints,
USA
(n = 3)
0,57
0,80
Suszone figi
Ficus carica
Moraceae
Smyrna,
Włochy
(n = 3)
0,71
Smyrna,
Włochy
(n = 3)
0,78
Smyrna,
Włochy
(n = 3)
0,79
0,76
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka
zostały podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku
rośliny uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została
umieszczona w nawiasach.
Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 14:42