ZESTAWIENIE ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY (ANTYOKSYDANTÓW) W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
- Details
- Created on Wednesday, 21 December 2011 11:41
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 4454
ZESTAWIENIE ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY (ANTYOKSYDANTÓW)
W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Źródło:
Tytuł: A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants,
Autorzy: Bente L. Halvorsen, Kari Holte, Mari C. W. Myhrstad, Ingrid Barikmo,
Erlend Hvattum, Siv Fagertun Remberg, Anne-Brit Wold, Karin Haffner,
Halvard Bauger?d, Lene Frost Andersen, ?. Moskaug, David R. Jacobs, Jr. and Rune Blomhoff .
Czasopismo: The American Society for Nutritional Sciences: Journal of Nutrition, 132, pp 461-471.
Rok publikacji: 2002.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/3/461
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
Tabela 1 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w nasionach i przetworach zbożowych(1)
Zboża |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Jęczmień |
Hordeum vulgare |
Poaceae |
M?llerens, Norwegia (n=3)(3) |
1,15 |
Helios, Norwegia(n=3) |
1,18 |
Regal, Norwegia(n=3) |
0,94 |
1,09 |
Proso, pełna mąka |
Pennisetum glaucum |
Poaceae |
Mali(n=1) |
0,82 |
|
|
|
|
0,82 |
Kukurydza biała mąka |
Zea mays |
Poaceae |
Risenta, Włochy(n=3) |
0,47 |
Moka, Słowenia (n=3) |
0,46 |
PrespaAzja(n=3) |
0,88 |
0,60 |
Owies, płatki owsiane |
Avena sativa |
Poaceae |
Helios, Szwecja (n=3) |
0,54 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,54 |
M?llerens, Norwegia(n=3) |
0,70 |
0,59 |
Jęczmień, biała mąka |
Hordeum vulgare |
Poaceae |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,56 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,60 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,57 |
0,58 |
Żyto, pełna mąka |
Secale cereale |
Poaceae |
Helios, Kanada (n=3) |
0,35 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,50 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,57 |
0,47 |
Pszenica, pełna mąka |
Triticum aestivum |
Poaceae |
Helios, Kanada(n=3) |
0,32 |
Helios, Kanada (n=3) |
0,36 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,31 |
0,33 |
Owies, biała mąka |
Avena sativa |
Poaceae |
Regal, Norwegia(n=3) |
0,31 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,32 |
Regal, Norwegia (n=3) |
0,32 |
0,32 |
Pszenica, bulgur, pełna mąka |
Triticum aestivum |
Poaceae |
Mat&Mer, Turcja (n = 3) |
0,29 |
Namsos Liban(n = 3) |
0,35 |
Mat&Mer, Turcja(n = 2) |
0,29 |
0,31 |
Sorgo, pełna mąka |
Sorgum bicolor |
Poaceae |
Jalpur, Angila(n = 3) |
0,40 |
Mali(n = 1) |
0,19 |
|
|
0,30 |
Proso, biała mąka |
Pennisetum glaucum |
Poaceae |
E.Zwicky, Szwajcaria(n = 3) |
0,14 |
Mali(n = 1) |
0,36 |
|
|
0,25 |
Żyto, biała mąka |
Secale cereale |
Poaceae |
Regal, Norwegia(n = 3) |
0,20 |
M?llerens, Norwegia(n = 3) |
0,27 |
M?llerens, Norwegia(n = 3) |
0,23 |
0,23 |
Ryż, nasiona |
Oryza sativa |
Poaceae |
Zmielony biały, Eldorado, USA (n = 3) |
0,14 |
Zmielony biały, Eldorado, USA (n = 3) |
0,02 |
Zmielony brązowy, Basmati, India (n=3) |
0,36 |
0,17 |
Pszenica, biała mąka |
Triticum aestivum |
Poaceae |
Mali(n = 1) |
0,18 |
Regal, Norwegia(n = 3) |
0,08 |
M?llerens, Norwegia(n = 3) |
0,12 |
0,13 |
Pszenica, durum, biała mąka |
Triticum durum |
Poaceae |
Meloni Grassi, Włochy(n = 3) |
0,06 |
Helios, Kanada(n = 3) |
0,05 |
Helios, Kanada(n = 3) |
0,05 |
0,05 |
Ryż, biała mąka |
Oryza sativa |
Poaceae |
Risenta, Australia(n = 3) |
0,06 |
Tailandia(n = 3) |
0,02 |
Nutana(n = 3) |
0,05 |
0,04 |
Inne nasiona |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gryka pełna mąka |
Fagopyrum esculentum |
Polygona-ceae |
Helios, USA (n = 3) |
1,90 |
Nutana(n = 3) |
2,24 |
Nutana(n = 3) |
1,83 |
1,99 |
Gryka biała mąka |
Fagopyrum esculentum |
Polygona-ceae |
Nutana(n = 3) |
1,01 |
Helios, USA (n = 3) |
1,56 |
Nutana(n = 3) |
1,13 |
1,23 |
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku
Rośliny uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w nawiasach.
Tabela 2 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w korzeniach i bulwach (1)
Korzenie i bulwy |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Imbir |
Zingiber officinale |
Zingiberaceae |
Norwegia (n=3)(3) |
3,49 |
Mali(n=2) |
4,03 |
|
|
3,76 |
Burak ćwikłowy |
Beta vulgaris var. rubra |
Chenopodia-ceae |
Norwegia (n=3) |
1,88 |
Norwegia (n=3) |
1,71 |
Mali(n=3) |
2,34 |
1,98 |
Ziemniak |
Solanum andigenum |
Solanaceae |
Congo, Norwegia (n=3) |
1,01 |
Congo, Norwegia (n=3) |
0,71 |
Congo, Norwegia (n=3) |
0,67 |
0,80 |
Rzepa ścierniskowa |
Brassica napus ssp. rapifera |
Brassicaceae |
Vige, Norwegia (n=3) |
0,37 |
Norway (n=3) |
0,27 |
Norway (n=3) |
056 |
0,40 |
Rzepa zw.(kapusta dzika) |
Brassica oleracea ssp.rapa |
Brassicaceae |
Mali (n=2) |
0,29 |
|
|
|
|
0,29 |
Batat |
Ipomoea batatas |
Convolvula-ceae |
Carmel, Meksyk (n=3) |
0,43 |
Red/white Mali(n=3) |
0,16 |
Yellow, Mali(n=2) |
0,12 |
0,24 |
Yam |
Dioscorea cayenensis |
Dioscorea-ceae |
Mali (n=1) |
0,22 |
|
|
|
|
0,22 |
Cassawa, maniok, yuka |
Manihot esculenta |
Euphorbiaceae |
Mali (n = 1) |
0,17 |
|
|
|
|
0,17 |
Ziemniak |
Solanum tuberosum |
Solanaceae |
Mali (n = 2) |
0,13 |
Beate, Norwegia(n = 3) |
0,06 |
Roseval, Francja(n = 3) |
0,09 |
0,09 |
Pasterniak |
Pastinaca sativa |
Apiaceae |
Holandia(n = 3) |
0,08 |
Holandia(n = 3) |
0,09 |
Francja(n = 3) |
0,11 |
0,09 |
Marchew |
Daucus carota ssp. sativa |
Apiaceae |
Nantes Duke, Norwegia(n = 3) |
0,05 |
Yukon, Norwegia(n = 3) |
0,06 |
Mali(n = 2) |
0,01 |
0,04 |
(1)Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2)Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3)Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie,
została umieszczona w nawiasach.
Tabela 3 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w warzywach liściowych (1)
Warzywa liściowe |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Chili |
Capsicum annuum |
Solanaceae |
Holandia(n = 3)(3) |
2,08 |
Red, Hiszpania(n = 3) |
2,99 |
GreenHiszpania (n = 3) |
2,32 |
2,46 |
Kale/curly kale |
Brassica oleracea var acephala |
Brassicaceae |
Bornick, Norwegia(n = 3) |
2,65 |
USA(n = 3) |
2,03 |
|
|
2,34 |
Czerwona kapusta |
Brassica oleracea var capitata, Rubra group |
Brassicaceae |
Autoro, Norwegia(n = 3) |
2,09 |
Norwegia (n = 3) |
1,77 |
Norwegia(n = 3) |
1,79 |
1,88 |
Żółta papryka |
Capsicum anuum |
Solanaceae |
Orange, Holandia(n = 3) |
1,94 |
Yellow, Holandia(n = 3) |
1,84 |
Yellow, Holandia(n = 3) |
1,77 |
1,85 |
Pietruszka |
Petroselinum crispum |
Apiaceae |
Norwegia(n = 3) |
2,00 |
Norwegia(n = 3) |
1,97 |
Mali (n = 1) |
1,13 |
1,70 |
Karczochy, liście |
Cynara scolymus |
Asteraceae |
Włochy(n = 3) |
2,08 |
Włochy(n = 3) |
1,58 |
Włochy(n = 3) |
1,34 |
1,67 |
Czerwona/ zielona papryka |
Capsicum anuum |
Solanaceae |
Red, Holandia(n = 3) |
1,81 |
Green, Holandia(n = 3) |
1,56 |
Green, Holandia(n = 3) |
1,55 |
1,64 |
Brukselkakiełki |
Brassica oleracea var. gemmifera |
Brassicaceae |
Hiszpania(n = 3) |
1,31 |
Content, Norwegia(n = 3) |
0,74 |
Hiszpania(n = 3) |
1,37 |
1,14 |
Szpinak |
Spinacia oleracea |
Chenopodia-ceae |
Vikong290, Norwegia(n = 3) |
1,10 |
Włochy(n = 3) |
0,96 |
Włochy(n = 3) |
0,87 |
0,98 |
Szparagi |
Asparagus officinalis |
Liliaceae |
Agro Paracas, Peru (n = 3) |
0,79 |
Agro Paracas, Peru (n = 3) |
0,80 |
Agro Paracas, Peru (n = 3) |
0,97 |
0,85 |
Seler |
Apium graveolens |
Apiaceae |
Mali (n = 3) |
0,80 |
|
|
|
|
0,80 |
Karchoczy, pąki |
Cynaro scolymus |
Asteraceae |
Włochy(n = 3 |
0,71 |
Włochy(n = 3) |
0,67 |
Włochy(n = 3) |
0,69 |
0,69 |
Cebula |
Allium cepa |
Liliaceae |
RedWłochy(n = 3) |
0,70 |
YellowWłochy(n = 3) |
0,63 |
Red Baron, Norwegia(n = 3) |
0,67 |
0,67 |
Brokuły |
Brassica oleracea var. italica |
Brassicaceae |
Norwegia(n = 3) |
0,35 |
Hiszpania(n = 3) |
0,63 |
Hiszpania(n = 3) |
0,77 |
0,58 |
Por |
Allium porrum |
Liliaceae |
Francja(n = 3) |
0,26 |
Mali (n = 3) |
0,90 |
Francja(n = 3) |
0,24 |
0,47 |
Okra |
Hibiscus esculentis |
Malvaceae |
Mali (n = 3) |
0,41 |
|
|
|
|
0,41 |
Awokado |
Persea americana |
Lauraceae |
Hiszpania(n = 3) |
0,60 |
Izrael(n = 3) |
0,18 |
Hiszpania(n = 3) |
0,44 |
0,41 |
KapustaSavoy |
Brassica oleracea var capitata, Subanda |
Brassicaceae |
Taler, Norwegia(n = 3) |
0,40 |
Norwegia(n = 3) |
0,41 |
Norwegia(n = 3) |
0,43 |
0,41 |
Rzodkiewka |
Raphanus sativus |
Brassicaceae |
Francja(n = 3) |
0,39 |
Francja(n = 3) |
0,42 |
Holandia(n = 3) |
0,39 |
0,40 |
Sałata |
Lactuca sativa |
Asteraceae |
Crispheaded, Norwegia(n = 3) |
0,07 |
Lollo rosso, Norwegia(n = 3) |
0,60 |
|
|
0,34 |
Pomidor |
Lycopersicon esculentum |
Solanaceae |
Cherry tomato, Holandia(n = 3) |
0,34 |
Plum tomato, Hiszpania(n = 3) |
0,24 |
Mali(n = 2) |
0,34 |
0,31 |
Czosneksuszony |
Allium sativum |
Liliaceae |
Holandia(n = 3) |
0,24 |
USA(n = 3) |
0,23 |
USA(n = 3) |
0,24 |
0,24 |
Kalafior |
Brassica oleracea var. botrytis |
Brassicaceae |
Freemont, Norwegia(n = 3) |
0,13 |
Alverda, Norwegia(n = 3) |
0,22 |
Hiszpania(n = 3) |
0,35 |
0,23 |
Czosnek |
Allium sativum |
Liliaceae |
Holandia(n = 3) |
0,19 |
Senegal(n = 3) |
0,25 |
Mali(n = 3) |
0,18 |
0,21 |
Kukurydza |
Zea mays |
Gramineae |
Carmel, Izrael (n = 3) |
0,21 |
Hiszpania(n = 3) |
0,26 |
Mali(n = 1) |
0,10 |
0,19 |
KabaczekAubergines |
Solanum melongena |
Solanaceae |
Holandia(n = 3) |
0,25 |
Włochy(n = 3) |
0,18 |
Mali(n = 2) |
0,07 |
0,17 |
Endywia |
Cichorium endivia |
Asteraceae |
Francja(n = 3) |
0,10 |
Francja(n = 3) |
0,08 |
Francja(n = 3) |
0,11 |
0,10 |
Kapusta |
Brassica oleracea var capitata, Capitata group |
Brassicaceae |
Norwegia(n = 3) |
0,15 |
Lady, Norwegia(n = 3) |
0,10 |
Mali(n = 1) |
0,02 |
0,09 |
Patison |
Cucurbita pepo var. patisonina |
Cucurbitaceae |
Zielony, Norwegia(n = 3) |
0,11 |
Żółty,Hiszpania (n = 3) |
0,06 |
Mali(n = 1) |
0,08 |
0,08 |
Fenukuł |
Foeniculum vulgare |
Apiaceae |
Holandia(n = 3) |
0,07 |
Holandia(n = 3) |
0,06 |
Holandia(n = 3) |
0,09 |
0,07 |
Ogórek |
Cucumis sativus |
Cucurbitaceae |
Rosja(n = 3) |
0,10 |
Norwegia (n = 3) |
0,04 |
Mali(n = 3) |
0,02 |
0,05 |
Cukiniacourgettes |
Cucurbita pepo |
Cucurbitaceae |
Mali (n = 1) |
0,02 |
|
|
|
|
0,02 |
(1)Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego produktu
chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały podane dla
każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w
nawiasach.
Tabela 4 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w owocach
Owoc |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Granat |
Punica granatum |
Punicaceae |
Hiszpania(n = 3)(3) |
11,33 |
|
|
|
|
11,33 |
Winogrono |
Vitis vinifera |
Vitaceae |
Carmel,Izrael(n = 3) |
2,42 |
hiquita, Chile(n = 3) |
1,02 |
Del Monte, Chile(n = 3) |
0,90 |
1,45 |
Pomarańcza |
Citrus sinensis |
Rutaceae |
Hiszpania |
1,50 |
Outspan, Holandia(n = 3) |
1,08 |
Zenta(n = 3) |
0,83 |
1,14 |
Śliwka |
Prunus domestica |
Rosaceae |
Red beauty, Ciruella, Hiszpania(n = 3) |
1,42 |
Herman, Norwegia (n = 3) |
1,02 |
Forlimpo-poli, Włochy(n = 3) |
0,73 |
1,06 |
Ananas |
Ananas comosus |
Bromeliaceae |
Del Monte, Costa Rica(n = 3) |
1,36 |
Wyb. Kości Słoniowej(n = 3) |
0,39 |
Del Monte, Costa Rica (n = 3) |
1,36 |
1,04 |
Cytryna |
Citrus limon |
Rutaceae |
Dana, Hiszpania(n = 3) |
1,03 |
Dana, Hiszpania (n = 3) |
1,05 |
Dana, Hiszpania (n = 3) |
0,99 |
1,02 |
Daktyl |
Phoenix dactylifera |
Arecaceae |
USA(n = 3) |
1,02 |
Mali(n = 3) |
0,95 |
USA(n = 3) |
1,10 |
1,02 |
Kiwi |
Actinida chinensis |
Actinidiaceae |
Yellow, Zespri,N. Zelandia(n = 3) |
1,29 |
Green, Zespri,N. Zelandia (n = 3) |
1,02 |
Francja(n = 3) |
0,43 |
0,91 |
Mandarynka |
Citrus reticulata |
Rutaceae |
Holandia(n = 3) |
0,99 |
Cevita(n = 3) |
0,95 |
Gamma, Włochy(n = 3) |
0,75 |
0,90 |
Grejfrut |
Citrus paradisii |
Rutaceae |
Red, Dole, Honduras(n = 3) |
0,81 |
Yellow, Jaffa, Izrael(n = 3) |
0,82 |
Red, Dole, Honduras(n = 3) |
0,87 |
0,83 |
Limona |
Citrus aurantifolia |
Rutaceae |
Holandia (n = 3) |
0,73 |
Holandia (n = 3) |
0,75 |
Holandia(n = 3) |
0,72 |
0,73 |
Figi |
Ficus carica |
Moraceae |
Smyrna, Turcja(n = 3) |
0,81 |
Smyrna, Turkey (n = 3) |
0,75 |
Smyrna, Turkey (n = 3) |
0,64 |
0,73 |
Papaja |
Carica papaya |
Caricaceae |
Mali(n = 1) |
0,34 |
Dana, Brazylia (n = 3) |
0,75 |
Dana,Brazylia(n = 3) |
0,76 |
0,62 |
Morela |
Prunus armeniaca |
Rosaceae |
USA(n = 3) |
0,52 |
USA(n = 3) |
0,51 |
USA(n = 3) |
0,52 |
0,52 |
Persymona |
Diospyros kaki |
Ebenaceae |
Włochy(n = 3) |
0,54 |
Izrael(n = 3) |
0,33 |
Izrael(n = 3) |
0,42 |
0,43 |
Mango |
Mangifera indica |
Anarcadiaceae |
Red, OJ, Pakistan(n = 3) |
0,37 |
Red, Dole, Brazylia (n = 3) |
0,33 |
Yellow,La Bamba, Meksyk(n = 3) |
0,36 |
0,35 |
Jabłko |
Malus pumila |
Rosaceae |
Golden Delicious,N. Zelandia(n = 3) |
0,15 |
Granny Smith, N. Zelandia (n = 3) |
0,51 |
Gala, Włochy(n = 3) |
0,22 |
0,29 |
Banan |
Musa paradisiaca |
Musaceae |
Del Monte, Costa Rica (n = 3) |
0,24 |
Mali(n = 1) |
0,07 |
Del Monte, Costa Rica (n = 3) |
0,29 |
0,20 |
Gruszka |
Pyrus communis |
Rosaceae |
Holandia(n = 3) |
0,20 |
Holandia(n = 3) |
0,19 |
Norwegia(n = 3) |
0,16 |
0,18 |
BananZielony (plantain) |
Musa paradisiaca |
Musaceae |
Wyb. Kości Słoniowej(n = 1) |
0,17 |
|
|
|
|
0,17 |
Ogórek afrykańskikiwiano |
Cucumis metuliferus |
Cucurbitaceae |
Kiviano,N. Zelandia(n = 3) |
0,05 |
Pattern, Mali(n = 1) |
0,15 |
Yellow, Mali(n = 1) |
0,29 |
0,16 |
Melon |
Cucumis melo |
Cucurbitaceae |
Rose, Hiszpania(n = 3) |
0,19 |
Brazylia (n = 3) |
0,13 |
Brazylia(n = 3) |
0,12 |
0,15 |
Arbuz |
Citrullus lanatus |
Cucurbitaceae |
Red,Bouquet, Hiszpania(n = 3) |
0,06 |
Yellow, Bouquet, Hiszpania (n = 3) |
0,04 |
Mali(n = 1) |
0,02 |
0,04 |
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie,
została umieszczona w nawiasach.
Tabela 5 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w jagodach
Jagody |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Róża dzika |
Rosa canina |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3)(3) |
35,17 |
Norwegia(n = 3) |
32,41 |
Norwegia(n = 3) |
50,80 |
39,46 |
Bażyna obupłciowa |
Empetrum hermaphrodi-tum |
Empetraceae |
Norwegia(n = 3) |
9,63 |
Norwegia(n = 3) |
7,07 |
Norwegia(n = 3) |
10,80 |
9,17 |
Barówka czarna |
Vaccinium myrtillus |
Ericaceae |
Polska(n = 3) |
7,57 |
Norwegia(n = 3) |
8,86 |
Szwecja(n = 3) |
8,25 |
8,23 |
Porzeczka czarna |
Ribes nigrum |
Grossulariaceae |
Norwegia(n = 3) |
5,49 |
Ben Tiran, Norwegia(n = 3) |
9,09 |
Ben Tron, Norwegia(n = 3) |
7,46 |
7,35 |
Poziomka |
Fragaria vesca |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3) |
7,01 |
Norwegia(n = 3) |
6,67 |
Norwegia(n = 3) |
6,95 |
6,88 |
Jeżyna smukło-kolcowa |
Rubus nemoralis |
Rosaceae |
Norwegian = 3) |
5,83 |
Norwegia(n = 3) |
6,40 |
Norwegia(n = 3) |
6,17 |
6,13 |
Wiśnia |
Prunus cerasus |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3) |
7,14 |
Polska(n = 3) |
3,39 |
Norwegia(n = 3) |
6,07 |
5,53 |
Jeżyna uprawna |
Rubus fruticosus |
Rosaceae |
Findus, Norwegia(n = 3) |
4,76 |
Belgia(n = 3) |
3,84 |
Polska(n = 3) |
6,61 |
5,07 |
Borówka brusznica |
Vaccinium vitis-idaea |
Ericaceae |
Polska(n = 3) |
4,59 |
Norwegia(n = 3) |
5,25 |
Norwegia(n = 3) |
5,25 |
5,03 |
Bez czarny |
Sambucus nigra |
Caprifoliaceae |
Norwegia(n = 3) |
5,24 |
Samdal, Norwegia(n = 3) |
3,37 |
|
|
4,31 |
Malina |
Rubus idaeus |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3) |
4,01 |
Norwegia(n = 3) |
3,96 |
Norwegia(n = 3) |
3,93 |
3,97 |
Borówka amerykańska |
Vaccinium corymbosum |
Ericaceae |
Hardyblue, Norwegia(n = 3) |
3,96 |
Aron,Norwegia(n = 3) |
3,79 |
Patriot,Norwegia(n = 3) |
3,17 |
3,64 |
Malina czerwona |
Rubus idaeus ssp vulgatus |
Rosaceae |
Veten, Norwegia(n = 3) |
3,35 |
Polska(n = 3) |
3,35 |
Holandia(n = 3) |
2,49 |
3,06 |
Malina morożka |
Rubus chamaemorus |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3) |
2,55 |
Norwegia(n = 3) |
2,51 |
Szwecja(n = 3) |
3,44 |
2,83 |
Jarząb pospolity |
Sorbus aucuparia |
Rosaceae |
Norwegia(n = 3) |
2,35 |
Norwegia(n = 3) |
2,58 |
Norwegia(n = 3) |
2,34 |
2,42 |
Truskawka |
Fragaria x ananassa |
Rosaceae |
Corona, Norwegia(n = 3) |
2,34 |
Senga Sengana, Norwegia(n = 3) |
1,85 |
Honeoy, Norwegia(n = 3) |
2,33 |
2,17 |
Porzeczka czerwona |
Ribes rubrum |
Grossulariaceae |
Norwegia(n = 3) |
1,61 |
Polska(n = 3) |
1,82 |
Polska(n = 3) |
1,92 |
1,78 |
Agrest |
Ribes uva-crispa |
Grossulariaceae |
Norwegia(n = 3) |
1,45 |
|
|
|
|
1,45 |
Czereśnia |
Prunus avium |
Rosaceae |
USA(n = 3) |
0,62 |
Norwegia(n = 3) |
1,42 |
|
|
1,02 |
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona
w nawiasach.
Tabela 6 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w roślinach strączkowych
Strączkowe |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Bób |
Vicia fabaFaba vulgaris |
Fabaceae |
Green, Toko-sun, Holandia(n = 3)(3) |
1,94 |
Toko-sun, Holandia(n = 3) |
1,64 |
Green, Toko-sun, Holandia (n = 3) |
1,99 |
1,86 |
Fasola |
Phaseolus vulgaris |
Fabaceae |
S&W, USA(n = 3) |
1,23 |
S&W, USA(n = 3) |
1,04 |
S&W, USA (n = 3) |
1,16 |
1,14 |
Orzeszki ziemne |
Phaseolus vulgaris |
Fabaceae |
S&W, USA(n = 3) |
1,23 |
S&W, USA(n = 3) |
1,04 |
S&W, USA (n = 3) |
1,16 |
1,14 |
Soja |
Glycine maximus |
Fabaceae |
Mekong, Tailandia(n = 3) |
0,91 |
Mekong, Tailandia(n = 3) |
0,74 |
Mekong, Tailandia(n = 3) |
0,81 |
0,82 |
Fasolnik chiński |
Vigna unguiculata ssp unguiculata |
Fabaceae |
GFT Darmstadt, Niemcy(n = 3) |
0,47 |
Mekong, Tailandia(n = 3) |
0,79 |
Mekong, Tailandia(n = 3) |
0,69 |
0,65 |
Soczewica |
Lens culinaris |
Fabaceae |
Green,Turcja(n = 3) |
1,00 |
Red,Turcja(n = 3) |
0,23 |
Red,Turcja(n = 3) |
0,23 |
0,49 |
Fasola zwyczajna(kidney beans) |
Phaseolus vulgaris ssp. vulgaris |
Fabaceae |
Toko-sun, Holandia (n = 3) |
0,41 |
Red, Conevas Viter, Hiszpania(n = 3) |
0,39 |
Toko-sun, Holandia(n = 3) |
0,33 |
0,38 |
Fasola mung |
Vigna radiata |
Fabaceae |
Toko-sun, Holandia(n = 3) |
0,33 |
Urd, India(n = 3) |
0,36 |
Toko-sun, Holandia(n = 3) |
0,37 |
0,35 |
Ciecierzyca |
Cicer arietinum |
Fabaceae |
Turcja(n = 3) |
0,23 |
Turcja(n = 3) |
0,24 |
Turcja(n = 3) |
0,21 |
0,23 |
Groch zwyczajny |
Pisum sativa ssp sativum |
Fabaceae |
Norwegia(n = 3) |
0,09 |
Norwegia(n = 3) |
0,10 |
Norwegia(n = 3) |
0,16 |
0,12 |
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego
produktu chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały
podane dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została umieszczona w
nawiasach.
Tabela 7 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w orzechach i nasiona roślin oleistych.
Orzechynasiona |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Orzech włoski |
Juglans regia |
Juglandaceae |
Diamond(n = 3)(3) |
17,89 |
Helios(n = 3) |
19,76 |
Helios(n = 3) |
25,25 |
20,97 |
Słonecznik |
Helianthus annuus |
Asteraceae |
Natuvit,Dania(n = 3) |
5,41 |
Natuvit,Dania(n = 3) |
4,57 |
Natuvit, Dania(n = 3) |
6,18 |
5,39 |
Sezam |
Sesamum indicum |
Pedaliaceae |
Natana,Dania(n = 3) |
1,09 |
Natana,Dania(n = 3) |
1,25 |
Natana,Dania(n = 3) |
1,28 |
1,21 |
Orzechy laskowe |
Corylus avellana |
Betulaceae |
N?ttefabrikken (n = 3) |
0,48 |
Solb?torvet(n = 3) |
0,50 |
N?ttefabrik-ken (n = 3) |
0,49 |
0,49 |
Migdały |
Prunus amygdalus |
Rosaceae |
Solb?torvet(n = 3) |
0,40 |
ICA, Norwegia(n = 3) |
0,23 |
Meny, Norwegia(n = 3) |
0,23 |
0,30 |
Nerkowce |
Anacardium occidentale |
Anarcadiaceae |
N?ttefabrikken (n = 3) |
0,22 |
N?ttefabrikken (n = 3) |
0,23 |
N?ttefabrik-ken (n = 3) |
0,24 |
0,23 |
(1) Przeciwutleniacze jako donor elektronów został określony za pomacą metody FRAP.
Wartości odnoszą się do średniej zawartości w 100 gramach świeżej wagi jadalnego produktu
chyba że podano dodatkowe informacje. Pochodzenie, odmiana i marka zostały podane
dla każdej próbki o ile to tylko było możliwe.
(2) Próbki A, B i C odnoszą się do różnych próbek należących do tego samego gatunku rośliny
uzyskanej z różnych źródeł t.j. lokalizacja geograficzna lub producent.
(3) Liczba określająca ilość przeanalizowanych próbek w każdej grupie, została
umieszczona w nawiasach.
Tabela 8 Całkowite stężenie przeciwutleniaczy w suszonych owocach
Suszoneowoce |
Nazwa łacińska |
Rodzina |
Próbka A(2)odmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Bodmiana |
StężenieMmol/ 100g |
Próbka Codmiana |
StężenieMmol/ 100g |
StężenieWart.średnia |
Suszone morele |
Prunus armeniaca |
Rosaceae |
Diva,Turcja(n = 3)(3) |
3,27 |
Sunsweet, Kalifornia(n = 3) |
3,23 |
Diva,Turcja(n = 3) |
3,23 |
3,24 |
Suszone śliwki |
Prunus nigra |
Rosaceae |
Diva,Kalifornia(n = 3) |
1,95 |
Sunsweet, Kalifornia(n = 3) |
2,17 |
Sunsweet, Kalifornia(n = 3) |
3,69 |
2,60 |
Rodzynki (suszone winogrona) |
Vitis vinifera |
Vitaceae |
SunMaid,USA(n = 3) |
0,92 |
Asteche, Hiszpania(n = 3) |
0,92 |
Korints,USA(n = 3) |
0,57 |
0,80 |
Suszone figi |
Ficus carica |
Moraceae |
Smyrna,Włochy(n = 3) |
0,71 |
Smyrna,Włochy(n = 3) |
0,78 |
Smyrna,Włochy(n = 3) |
0,79 |
0,76 |