header
PDF Drukuj E-mail

 

DODAWAJ ROŚLINY STRĄCZKOWE, JAGODY I ZIELENINĘ DO POSIŁKÓW

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Katarzyna Misiejuk

 

Po zjedzonym posiłku, w czasie procesu trawienia, nasze organizmy wytwarzają wolne rodniki. Dlatego też, przy każdym posiłku powinniśmy jeść żywność bogatą
w przeciwutleniacze, aby przeciwdziałać oksydacji wywołanej przez metabolizm. Nie możemy dorzucać jedynie owoców do naszej porannej owsianki, aby spełnić minimalny rekomendowany dzienny poziom zawartości przeciwutleniaczy, i na tym poprzestać. Każdy posiłek powinien zawierać żywność bogatą w przeciwutleniacze, co oznacza, że każdy posiłek powinien uwzględniać produkty roślinne. Istnieją tysiące różnych naturalnych mieszanin przeciwutleniaczy wytworzonych w sposób naturalny przez rośliny wchodzące
w skład naszych posiłków.

Jedząc owoce, bogate w fitoskładniki fenolowe, zwiększa się ilość przeciwutleniaczy we krwi. Gdy z posiłkami wysokotłuszczowymi, zawierającymi oczyszczone węglowodany "wspomagające oksydację i przeciwzapalne" zjadamy również owoce, mogą one wyrównać poziom negatywnych skutków, jakie one wywołują. Zawartość i dostępność tłuszczów
i cukrów w diecie panującej na Zachodzie, regularne spożywanie produktów bogatych w fenole, w szczególności w połączeniu z posiłkami, okazuje się być rozsądną strategią
w celu utrzymania równowagi utleniaczy, a w konsekwencji, zdrowia. Spośród wszystkich owoców, najlepszym źródłem fitoskładników są jagody. W nagraniu pt.: "Jak osiągnąć poziom przeciwutleniaczy RDA", podany jest przykład nagłego wzrostu utleniania wywołanego przez dietę śródziemnomorską, a w szczególności sosy pomidorowe, pasty, oliwę z oliwek, czy smażoną rybę. Co będzie, jeśli przy nagłym wzroście poziomu utleniania zabraknie pomidorów. Dodając lampkę czerwonego wina, które zawiera fitoskładniki pochodzące z winogron, możemy zmniejszyć , a niezupełnie zniwelować poziom utleniania. Oznacza to, że istnieje potrzeba uwzględniania większej ilości roślin
w spożywanych przez nas posiłkach.

Prowadzone przeze mnie badanie, krótko scharakteryzowane na nagraniu mówi, że naukowcy podali badanym typowe zestawy śniadaniowe, co doprowadziło do wytworzenia się dużej ilości utlenionych cząsteczek cholesterolu w krwiobiegu, w przedziale od 1 do 6 godzin po posiłku. A wystarczyłby jedynie kubeczek truskawek zjedzonych z tym samym śniadaniem, aby powstrzymać dalszy proces utleniania. W moim nagraniu "Związek przeciwutleniaczy pochodzących z żywności a choroba nowotworowa" porównuję jakość śniadania zawierającego owoce ze śniadaniem bez owoców.

Jeżeli nie zjadamy na śniadanie roślin o wysokim poziomie przeciwutleniaczy, do obiadu zarejestrujemy niedobór poziomu utlenienia. Powiedzmy, że zjedliśmy typowe amerykańskie śniadanie o 6 rano. Jeśli nie zjemy z tym śniadaniem wspomnianych truskawek, zanim nadejdzie pora obiadowa zaczniemy wchodzić w stan nadmiernego utlenienia, a obiad może jedynie ten stan pogorszyć. Ze względu na fakt, że zachodnie style żywieniowe uwzględniają spożywanie różnorodnych posiłków w ciągu dnia, łącznie z przekąskami pomiędzy posiłkami, można tu podjąć rozważania na temat poziomu zaburzeń systemu biologicznego organizmu.

Jeżeli jednym z elementów naszego śniadania są jagody, będą one punktem startowym do obiadu. Działanie takiej ochrony jest prawdopodobne dzięki zawartym w fitoskładnikach pochodzących z truskawek przeciwutleniaczom. A co będzie, jeśli do obiadu poprawimy swój punkt odniesienia? I jeśli nasze posiłki we właściwy sposób poprawią sytuację utleniania w naszym organizmie?

Jeśli, na przykład, zjemy dużą kiść czerwonych winogron do posiłku, poziom przeciwutleniaczy w krwiobiegu wzrasta, a nasze organizmy utrzymują dobry poziom przeciwutleniaczy przez kilka godzin. Taki sam wynik osiągniemy zjadając czarne jagody. Wyobraźmy sobie, że w czasie między posiłkami dodatkowo pijemy zieloną herbatę, herbatę z hibiskusa, lub z żurawiny (Patrz: "Pink Juice with Green Foam" - "Różowy Sok z Zieloną Pianką"). W takiej sytuacji zwyżka przeciwutleniaczy utrzymywałaby się przez cały dzień.

Grupa naukowców twierdzi, że: "powyższe dane zapewniają interesującą perspektywę w zakresie doradzania ludziom, jaką żywność należy wybierać, gdy niemożliwe jest unikanie średnio  lub wysokotłuszczowych produktów". (trudne do uniknięcia? Jak to możliwe, jeśli jesteśmy w pułapce produktów fast food lub podobnych). Sugerują oni, że do każdego posiłku należy jeść jagody. Przypomina mi to badania, w których sugerowałem palaczom spożywanie dużej ilości kapusty i brokułów, aby zredukować szkody oksydacyjne w stosunku do DNA. Oczywiście, najlepszym wyjściem jest rzucić palenie.

W ciągu jednego dnia może okazać się, że przeciążenie układu ze względu na dużą zawartość wszystkich tłuszczów oraz zachwianie równowagi redukcji, jest sprawą drugorzędną. W przeciągu czasu, te codzienne uchybienia mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, prowadzące do setek tysięcy zgonów w ciągu roku (Patrz: "The Power of NO"  "Siła odmawiania".

Dążę do tego, aby jeść jagody każdego dnia, i tak powinien robić każdy z nas. Jeżeli pijemy wino, to tylko czerwone (Patrz: "Breast Cancer Risk: Red Wine vs. White Wine" "Ryzyko Raka Piersi: Czerwone wino a białe wino").

Widzimy jak szybko stres wyniszcza przeciwutleniacze w: Dynamika Poziomu Przeciwutleniaczy.

Wykorzystałem podobną technikę składników posiłku, aby zilustrować potężną moc przypraw jako przeciwutleniaczy (Patrz: "Antioxidants in a Pinch" - "Szczypta Przeciwutleniaczy".

Nie wszystkie owoce i warzywa są takie same. Przedstawiam to na wiele sposobów w nagraniach "Które owoce są skuteczniejsze w zwalczaniu raka piersi, i jakie przeciwutleniacze przeciwzapalne?"

Posiadam szereg nagrań pokazujących, które produkty spożywcze zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Patrz: "Antioxidant Content of 3.139 Foods and Antioxidant Power of Plant FoodsVersus Animal Foods" - "Wykaz przeciwutleniaczy zawartych 3.139 produktach spożywczych oraz Siła Przeciwutleniaczy w Produktach Pochodzenia Roślinnego w porównaniu do Produktów Pochodzenia Zwierzęcego". Dane te pochodzą z badań wykonanych w probówkach. Istnieją bardziej wyrafinowane sposoby na to, aby zbadać działanie przeciwutleniaczy. Patrz: "Anti Up on the Veggies"  "Przeciwutleniacze w Warzywach".

Jakie jest najtańsze źródło pełnowartościowych produktów spożywczych zawierających przeciwutleniacze? Patrz: "Superfood Bargains for a dollar per dollar comparison" - "Superjedzenie - pełne porównanie". Jakie jest najtańsze, najrzadziej wykorzystywane źródło: Patrz: "Dragon`s Blood" - "Krew Smoka".

Czy maleją wyniki dostarczania zbyt wielu przeciwutleniaczy? Patrz: "Maxing Out on Antioxidants" - "Zwiekszenie Poziomu Przeciwutleniaczy".

Więc, jeśli zjemy rano miseczkę jagód, aby dostarczyć minimalne dzienne zapotrzebowanie na przeciwutleniacze, czy możemy poprzestać na tym? Wskazówka: tytuł mojego następnego nagrania: "Antioxidant Rich Foods With Every Meal" - "Produkty Spożywcze Bogate w Przeciwutleniacze z Każdym Posiłkiem".

Doktor Nauk Medycznych - Michael Greger