header
PDF Drukuj E-mail

 

Czy Karmelowy Barwnik Powoduje Raka?

Artykuł Dr Michaela Gregera z dnia 13 listopada 2014

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Wojciech Milczarek

Barwnik karmelowy który używany jest w wielu produktach takich jak cola, piwo czy sosy, może być najpopularniejszym barwnikiem na świecie. Pomaga on sklepom spożywczym sprzedawać ponad miliard porcji jedzenia oraz napojów dziennie. Niestety w procesie wytwarzania niektórych sztucznych barwników karmelowych może prowadzić do wystąpienia substancji rakotwórczych, takich jak 4-metyloimidazol, które powodują raka u myszy lecz nie u szczurów, a przynajmniej nie u męskich osobników szczurów. Nie jest jednak jasne czy ludzie są bardziej jak myszy czy bardziej jak szczury jeśli chodzi o reakcję organizmu na te substancje.

Aby się zabezpieczyć Kalifornia oficjalnie sklasyfikowała karmelowy barwnik jako substancję rakotwórczą i zaczęła wymagać etykiet ostrzegawczych na napojach gazowanych zawierających więcej niż 29 mikrogramów szkodliwych substancji na porcję. Przemysł napoi gazowanych bez skutku próbował przeciwstawić się temu rozporządzeniu i został zmuszony by zmniejszyć poziom rakotwórczej substancji w swoich produktach, ale tylko w Kalifornii. Kupując colę gdzieś indziej może ona mieć pięć razy więcej substancji rakotwórczych niż dopuszcza norma (obejrzyj wideo Czy Karmelowy Barwnik Jest Rakotwórczy?).

Jest jeszcze jeden rodzaj dodatków, które przemysł napojów gazowanych wykorzystuje aby ich napoje były brązowe (zobacz wideo Fosforanowe Dodatki W Mięsie i Coli).W napojach gazowanych znajdują się również inne szkodliwe dodatki (Czy Benzoesan Sodu Jest Szkodliwy? i Dietetyczne Napoje Gazowane i Przedwczesny Poród).

Podobnie przemysł fast foodowy wykorzystuje dwutlenek tytanu by wybielać przetworzoną żywność (Dwutlenek Tytanu i Choroba Zapalna Jelit).

Przemysł mięsny również używa potencjalnie toksycznych dodatków w celach kosmetycznych. Są nimi na przykład leki zawierające arsen (Arsen w Kurczakach) i dodatków fosforanowe, aby drób był różowy. Tlenek węgla jest używany do utrzymania koloru czerwonego mięsa, a kantaksantyna sprawia, że mięso z łososia pozostaje różowe (Sztuczne Barwniki Ryb).

Niesamowite jest jakie ryzyko podejmuje przemysł spożywczy by zmienić wygląd swoich produktów (Sztucznie Kolorowana Żywność i ADHD).

-Dr Michael Greger.