header
PDF Drukuj E-mail

 

Porównanie tętnic wegan i biegaczy

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Michał Przybylski

Wiemy z prac Dr Dean Ornish i Caldwell B. Esselstyn Jr., że zmiana diety na taką, której podstawą jest spożywanie roślin może przyczynić się do wyleczenia chorób serca, otwarcia tętnic, w niektórych przypadkach, bez użycia leków lub przeprowadzenia operacji. Nie możemy czekać z wprowadzeniem zdrowej diety aż do wystąpienia pierwszych objawów choroby serca, ponieważ pierwszy objaw może być naszym ostatnim (zobacz Chińskie badania dotyczące nagłych zgonów sercowych. 64% kobiet i 50% mężczyzn, którzy nagle umierają na choroby wieńcowe nie wykazywało żadnych wcześniejszych objawów schorzenia.

Aby oszacować ryzyko zgonu na atak serca, możemy zmierzyć ryzyko czynników, takich jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Natomiast, czy nie byłoby lepiej wiedzieć co dzieje się wewnątrz naszych tętnic zanim jest za późno? Współczesne technologie obrazujące są na tyle skuteczne, że możemy to sprawdzić, ale potrzebna dawka promieniowania dostarczanego do klatki piersiowej jest tak wysoka, że w przypadku młodej kobiety, pojedyńczy skan klatki piersiowej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi i raka płuc o 1 do 4%. Więcej na temat ryzyka promieniowania związanego z procedurami diagnostycznymi w "Cancer Risk From CT Scan Radiation" i "Do Dental X-Rays Cause Brain Tumors?".

Nasza tętnica szyjna, jakkolwiek łącząca serce z mózgiem, przebiega na tyle blisko powierzchni szyi, iż możemy zobrazować ścianki tętnicy używając nieszkodliwych fal dźwiękowych (ultradźwięki). Grubość ścianki tętnicy szyjnej jest mierzona w badaniach, które przedstawiłem w "Eggs vs. Cigarettes In Atherosclerosis". Jak wypada porównanie tętnic osób na diecie roślinnej do tętnic osób na diecie amerykańskiej? Badacze zebrali grupę wegan aby znaleźć odpowiedź.

Na nagraniu "Porównanie tętnic wegan i biegaczy", możesz zobaczyć grubość wewnętrznej ścianki tętnicy szyjnej z zalegającym tłuszczem w postaci blaszki miażdżycowej (uważanej za prognostyk wszystkich przyczyn śmiertelności sercowo-naczyniowej) u osób stosujący amerykańską dietę. Ta sama ścianka wewnętrzna była znacznie smuklejsza u wegan, jakkolwiek grupa weganów zawierała osoby szczuplejsze od osób w grupie pierwszej. Osoby z grupy pierwszej miały nadwagę ze średnim współczynnikiem BMI ponad 26, podczas gdy u wegan średnia wyniosła 21.

Może więcej jedynym powodem, dlaczego osoby jedzące mięso, jaja i nabiał miały pogrubione ścianki tętnic był fakt, iż występowała u nich nadwaga - możliwe, że dieta sama w sobie nie ma z tym żadnego związku. Aby rozwiązać zagadkę, należało znaleźć grupę osób stosujących dietę amerykańską, będących natomiast tak samo szczupłych, jak weganie. W celu selekcji odpowiedniej grupy badanych badacze zaangażowali do próby długodystansowych, wytrzymałościowych biegaczy, którzy odżywiali się w standardowym amerykańskim stylu, ale biegali średnio 48 mil tygodniowo, przez ostatnie 21 lat. Zarówno weganie, jak i grupa osób stosujących dietę amerykańską prowadzili siedzący tryb życia, tzn. wysiłek fizyczny wynosił mniej niż jedna godzina ćwiczeń tygodniowo.

Jak możesz zauważyć na nagraniu, wartość średnia grubości ścian tętnicy szyjnej u biegaczy wytrzymałościowych wynosi pomiędzy tą u wegan prowadzących siedzący tryb życia a osobami wszystkożernymi. Oznacza to, że biegając średnio około 1000 mil rocznie możemy dorównać w tej kwestii weganom. Nie stanowi to powodu, dla którego mielibyśmy nie stosować aktywności fizycznej i diety wegańskiej jednocześnie.

Inne porównanie pomiędzy sportowcami a zjadaczami roślin znaleźć można w artykule "is It the Diet, the Excercise Or Both ?" Okazuje się, że z perspektywy działania anty-nowotworowego osiągane są podobne prawidłowości.

Nie wszystkie badania pokazują, że weganie mają lepsze tętnice pod względem kształtu i pełnienia ich funkcji. Dowiedz się dlaczego, z nagrania Vitamin B12 Necessary for Arterial Health.

- Michael Greger, Doktor Nauk Medycznych