header
PDF Drukuj E-mail

 

Dlaczego ciężarne powinny unikać spożywania tuńczyka?

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Magdalena Tomczuk

 

Wszystkie ryby zawierają niewielką ilość metylortęci, najbardziej toksycznego związku rtęci, którego głównym źródłem rażenia są spożywane przez nas ryby.

W moich filmikach: Nerwy a rtęć i Rybi zamęt (Nerves of Mercury and Fish Fog) omawiam w jakiej mierze, nawet przy zachowaniu określonych przepisami wartości dopuszczalnych, poziom rtęci natęża się poprzez spożywanie ryb, co może mieć niekorzystny wpływ na neurologiczny i behawioralny rozwój dziecka. Wysokie stężenie metylortęci może spowodować wyraźne dysfunkcje mózgu, takie jak mikrocefalia czy kurczenie mózgu. Jeszcze do niedawna nie zdawano sobie sprawy z tego, że nawet niskie stężenie może mieć wpływ na rozmiar mózgu.

Jak wykazała autopsja, rtęć preferencyjnie wpływa na rozwój móżdżku, dlatego naukowcy postanowili wykorzystać badanie USG do pomiaru wielkości móżdżku noworodków, u których matek wykryto wysoki poziom zawartości rtęci w organizmie.

Wyjaśnijmy, co w praktyce oznacza wysoki wskaźnik rtęci. W filmiku Konsumpcja ryb związana z kurczeniem mózgu (Fish Intake Associated with Brain Shrinkage), można zobaczyć rezultaty badań pomiaru stężenia rtęci w ludzkim włosie. Wystarczy jedna puszka tuńczyka tygodniowo, by stężenie rtęci w ludzkim włosie podniosło się prawie trzykrotnie wyżej w stosunku do grupy "wysokiego stężenia", określonej w badaniu ultrasonograficznym. Organizmy kobiet obciążonych wysokim wskaźnikiem rtęci uznano wtedy za ciężko skażone, jednak nawet jedna malutka puszka tuńczyka raz na jakiś czas może spowodować, że wskaźnik naszego stężenia podskoczy jeszcze wyżej. Okazało się, że może być gorzej. Co więc odkryto?

Naukowcy dowiedli, iż niemowlęta matek z wyższym poziomem rtęci we włosie miały do 14% mniejszy móżdżek, niż dzieci matek z niższą zawartością związku. Wywnioskowano stąd, że prenatalne ryzyko narażenia na to, co można określić mianem niskiego wskaźnika metylortęci, ma rzeczywiście wpływ na płodowy rozwój mózgu, czego dowodzi "zmniejszenie rozmiaru mózgu tychże noworodków".

A co z długim łańcuchem kwasów Omega-3 zawartym w rybach, czy nie jest konieczny do prawidłowego rozwoju mózgu? W filmiku video Rtęć vs. Omega-3 dla rozwoju mózgu (Mercury vs. Omega3s for Brain Developement) rozwijam ten temat.