header
PDF Drukuj E-mail

 

Czy można się uzależnić od cukru ?

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Magdalena Tomczuk

 

Co najmniej od 8 tysięcy lat ludzie żuli liście koki, tak jak niewinną używkę, bez żadnych objawów uzależnienia. Jednak w momencie, gdy pewne składniki zostały z nich wyizolowane i skoncentrowane w postaci kokainy, pojawił się problem. To samo może dotyczyć cukru ? ludzie nie mają w zwyczaju by objadać się bananami. Wyizolowanie cukru ze wszystkich pokarmów może być powodem tego, że chętniej sięgniemy po napoje gazowane niż np. ziemniaki, a rzadziej zjemy kukurydzę w nadmiarze niż zaspokoimy się wysokofruktozowym syropem kukurydzianym.

Dieta oparta na nadmiernym spożyciu cukru często jest porównywana do uzależnienia od narkotyków. Chociaż jeszcze do niedawna porównanie to opierało się raczej na anegdocie niż solidnych dowodach naukowych. Dzięki badaniom PET, zyskaliśmy teraz technologiczną możliwość pomiaru aktywności mózgu. Wszystko zapoczątkowało ukazanie się publikacji Instytutu Fizjologii Klinicznej USA, w której mowa o różnicach wrażliwości na dopaminę osób otyłych. Wraz ze wzrostem wagi, zmniejsza się ich podatność na wpływ dopaminy. Tę samą redukcję wrażliwości możemy zaobserwować u osób uzależnionych od kokainy i alkoholu, co mogłoby sugerować, że redukcja receptorów dopaminy jest związana ze skłonnością do uzależnień, bez względu na jego źródło - jedzenie czy narkotyki.

Dopamina jest uważana za neuroprzekaźnik związany głównie z ośrodkiem przyjemności i układem nagrody w naszym mózgu, które motywują nas do powstania uczucia łaknienia, pragnienia, popędów ? wszystkich pierwotnych pobudek potrzebnych do podtrzymania gatunku. Zdrowym przejawem dostosowania się mózgu naczelnych, w przypadku braku wystarczającej ilości pożywienia, był sygnał do zjedzenia banana. Jednak obecnie, owoc ten jest w ciągłym obiegu, a zdolność adaptacyjna stała się "niebezpieczną odpowiedzialnością". Oryginalna receptura Coca-Coli zawierała liście koki, ale aktualnie, być może to właśnie cukier stał się ich uzależniającym zastępnikiem.

Co ze sztucznymi słodzikami? Wydaje się, że jedne są mniej szkodliwe od innych, mimo to mogą powodować odmienne efekty, niezależnie od indywidualnego składu. Na ten temat zobacz mój 3-odcinkowy serial:

Jak dietetyczne napoje gazowane mogą powodować tycie

Neurobiologia słodzików

Odsładzanie diety

A co z tłustym pożywieniem, takim jak mięso? Czy tłuszcz również posiada uzależniające właściwości? Dobre pytanie! Zobaczcie mój filmik "Czy tłuste uzależnia?"