header
PDF Drukuj E-mail

 

Gdzie znajdziemy dodatki fosforanów?

Źródło: nutritionfacts.org

Tłumaczenie: Magdalena Tomczuk

 

W moich filmikach "Fosforany w mięsie i Coli" i "Fosforany w kurczaku" mówię o niebezpieczeństwie jakim jest związek fosforanu oraz jego pochodne obecne w pokarmach i kiedy fosforany są dodawane do mięsa kurczaka czy indyka, by pomóc w jego konserwacji. Jak często zdarza się, że drób jest faszerowany fosforanami? Jak odkryto, olbrzymia większość produktów drobiowych (ponad 90%) zawierała ten dodatkowy składnik. Niestety, na większości opakowań nie wymieniono fosforanu w tabeli składników.

Czasem fosforany nazywa się "wzmacniaczami smaku" lub "ekstraktami", a czasem w ogóle zostają one pominięte w składzie. W filmiku "Jak unikać dodatków fosforanu" możecie zobaczyć różnice w tym, jak fosforany zostały nazwane (o ile w ogóle je wymieniono) w tabelach z zawartością produktu. Radzę zminimalizować spożycie wszystkiego, co zawiera cząstkę -for- w nazwie. Dodatki te znajdziemy również w jedzeniu "śmieciowym" i fast-foodach. Niektóre z produktów zawierają luminofor i aluminium. Wiele z nich odnajdziemy w przetworzonym serze. Dla przykładu, jeden tost z serem może spowodować przekroczenie normy WHO dopuszczalnego dziennego spożycia aluminum o 428%.

Wcześniej wspomniałem o aluminium zawartym w serze w spocie "Aluminium w szczepionkach vs. pożywienie". Filmiki dotyczące zawartości cynku w sarninie: "Nadziana cynkiem" i rtęci w tuńczyku: "Skutki spożycia tuńczyka w puszcze".

Przemysł spożywczy nie ma obowiązku wykazywania zawartości fosforanów w tabeli składników odżywczych produktu. Wspólnota Na Rzecz Zdrowia Publicznego zgłaszała problem, by na powrót odnotowywano zawartość fosforanów w składzie pożywienia, ale nie wierzę, że może się to uda

.

Z wszystkich powyższych badań wynika, że "dodatek fosforanów znajduje się w większości produktów mięsnych, a jego zawartość stale rośnie. Co więcej, brak informacji w tabelach składników odżywczych, a nawet w bazach danych nie pozwala pacjentom i dietetykom prawidłowo oszacować zawartości fosforanu w pożywieniu i ustalić dopuszczalnej normy dziennego spożycia".