header
Niedobór witaminy B12 u wegan z innej perspektywy PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
poniedziałek, 20 kwietnia 2015 13:39

 

Niedobór witaminy B12 u wegan: z innej perspektywy

Autor: dr med. Michael Greger , 25 sierpnia 2011

Źródło: nutritionfacts.com

Tłumaczenie: Karolina Kłosek

 

Po wyjściu dokumentu CNN pt. "The Last Heart Attack" (ang. "Ostatni atak serca") - opowiadającego o próbie cofnięcia rozwoju choroby serca Billa Clintona poprzez zmianę jego diety- eksperci bardzo chętnie wytykali jej minusy. Tak, dieta roślinna naprawdę uczyniła nas "odpornymi na atak serca", ale ktoś mógłby zapytać: co z witaminą B12?

Czyli z jednej strony, można wyeliminować największego zabójcę w naszym kraju, co rok dziesiątkującego ponad 100 000 amerykańskich rodzin, a kosztującego setki miliardów. Jednak z drugiej strony, jakiej niby witaminy niedobór ryzykujemy? Czy obrońcy status quo naprawdę chcą postawić udokumentowane lekarstwo na choroby serca (nie wspominając o cofaniu się cukrzycy, otyłości i nadciśnieniu) przeciwko jakiejś mitycznej witaminie B?

Prawdą jest, że rośliny nie produkują B12. Zwierzęta też nie. B12 produkują drobnoustroje z ziemi. Bakterie te rozwijają się w zwierzęcych wnętrznościach, dlatego ich mięso oraz produkty zwierzęcego mogą być źródłem tej witaminy. Nasi naczelni roślinożerni kuzyni dostarczają sobie wszystko poprzez jedzenie robaków, ziemi i odchodów. Być może my dostarczaliśmy sobie tego, pijąc wodę prosto z rzek i studni. Teraz jednak odkażamy swoją wodę chlorem i zabijamy owady, więc nie otrzymujemy już wraz z nią porcji B12, ale też nie grozi nam cholera - co jest dobrą wiadomością!

Dlatego w naszym nowoczesnym i sterylnym świecie diety roślinne muszą zapewniać pewne źródło B12. O potencjalnych skutkach takiego zaniedbania mówię w swoich filmach tu: , tu: i tu: Tak naprawdę mam zamiar spędzić trzy następne dni (zaczynając od dzisiaj), kręcąc profilaktyczne filmy podkreślające, jak istotne jest włączenie B12 do tych, przecież zdrowych, diet.

Nie dajcie się zwieść. Witamina B12 jest ważna, ale równie ważne jest patrzenie z naszej perspektywy, biorąc pod uwagę miliony niepełnosprawnych i tych, którzy zmarli z powodu chronicznych chorób, którym można było zapobiec, zatrzymać lub cofnąć dzięki roślinnej diecie wspartej witaminą B12.

 

Poprawiony: poniedziałek, 20 kwietnia 2015 13:50