header
PDF Drukuj E-mail

Czy wegańska dieta surowa zbuduje masę mięśniową?

Źródło: lifefood.de
Tłumaczenie: Agnieszka Maj-Karbownik

Daniel El Khatib opowiada o swoim eksperymencie.

Jak wegańska dieta surowa oddziałuje na budowę mięśni?

Odpowiedź na to pytanie Daniel El Khatib chce znaleźć dzięki przeprowadzeniu dwunastomiesięcznego eksperymentu. 32-latek przez rok odżywiał się będzie wg diety wegańskiej, z czego do 70 % to produkty surowe; dodatkowo będzie odbywał trzy krótkie treningi tygodniowo, aby sprawdzić, jak ta forma odżywiania się wpływa na jego ciało.

Daniel został zainspirowany książkami o tematyce diety surowej oraz sportowej. Zafascynowany opowieściami, wydawać by się mogło dwadzieścia lat młodszych, autorów, powziął on postanowienie: Ja też tak chcę! "Przez następne 12 miesięcy będę odżywiał się głównie surowymi produktami", powiedział Daniel. "Diety wegańskiej przestrzegam już kilka lat, mam też doświadczenie w sporcie siłowym. Te dwadzieścia lat mniej, dobrze mi zrobi!"

Miło, szczerze i autentycznie relacjonuje Daniel na swoim profilu na facebooku o smoothie'sach, dzikich ziołach i własnych postępach, odpowiada na pytania a swoje doświadczenia przekazuje dalej. Eksperymentowi towarzyszyć będzie PETA (organizacja walcząca o prawa zwierząt, przypis tłum.), fundacja ochrony zwierząt Hof Butenland i oczywiście również my. lifefood wspiera Daniela swoimi produktami: nowymi "Raw Protein", smacznymi "lifebars" oraz ""superfoodigen" lifebar plus".

Poprosiliśmy Daniela o udzielenie wywiadu. Dowiedz się więcej o przyczynach tej decyzji i jego motywacji.

Wywiad z Danielem El Kathib

lifefood: Drogi Danielu, co oznacza wegańskie "the strong way"?

Daniel El Khatib: "The strong way" oznacza u wegan doświadczenie. Czytałem w internecie o ludziach, którzy dzięki zmianie w sposobie odżywiania się wydają się być silniejszymi, bardziej umięśnionymi i młodszymi. Efekt ten zawdzięczają, z tego co mówią, regularnemu sportowi i bardzo naturalnemu sposobowi odżywiania. Często jest mowa o diecie surowej. Częściowo, zmiany jakie zaszły w tych osobach są tak widoczne, że zastanawiam się, co w tych historiach jest prawdziwe, a co nie. Od kilku lat stosuję dietę wegańską, czuję się na bardziej zdrowego i sprawniejszego fizycznie. Ale co się stanie, jeśli więcej niż połowę mojej żywności zastąpię surowymi produktami? O ile uda mi się zmienić moje ciało i zwiększyć o kilka kilogramów moją masę mięśniową - bez tofu i tym podobnych. Trenuję trzy razy w tygodniu i dokumentuję mój trening comiesięcznymi zdjęciami przed i po. O ile się zmienię powinny pokazać następne dwanaście miesięcy.

lifefood: Dlaczego zdecydowałeś się na to 12-sto miesięczne wyzwanie oraz na medialne towarzystwo Twoim doświadczeniom.

Daniel El Khatib: Wielu ludzi interesuje zmiana swojego ciała i chcą wiedzieć, co rzeczywiście jest możliwe w normalnych warunkach dnia powszedniego. Więcej niż co drugie pismo reklamuje porównania, a internetowe filmiki mają milionowe kliknięcia. Chcę, aby ludzie mogli śledzić i zobaczyć moje doświadczenia - a to wszystko w rzeczywistym czasie.

lifefood: Jak zareagowało Twoje otocznie na ten eksperyment na sobie samym?

Daniel El Khatib: :-) Wieloma pozytywnymi reakcjami. Większości ludzi wydaje się być trudnym, odżywiać w przeważającej części surowymi produktami. Również mnie zmiana ta nie przyszła łatwo, tak powstają niesamowite rozmowy, bowiem trzeba poznać własne granice i można się uczyć również z doświadczeń innych ludzi.

lifefood: Jakie masz doświadczenia z dietą surową?

Daniel El Khatib: Często próbowałem odżywiać się tylko wegańską dietą surową. Jednak sukces nie nadchodził. Mimo to dużo czytałem, bowiem zdrowie fizyczne nie składa się wyłącznie z jedzenia jak popadnie zdrowych artykułów spożywczych, ale również na kombinacjach a zaopatrzenie w szeroką gamę substancji odżywczych odgrywa ważną rolę.

lifefood: Od kiedy stosujesz dietę wegańską?

Daniel El Khatib:  Weganem jestem od około 4 lat. Jednak wcześniej stosowałem dietę wegetariańską.

lifefood: Co było najpiękniejszym przeżyciem tego wyzwania, którego doświadczyłeś w ciągu ostatnich tygodni?

Daniel El Khatib:  W ciągu ostatnich tygodni doświadczyłem wielu wspaniałych przeżyć. Szczególne są te, kiedy obcy ludzie nawiązują kontakt i mają pytania, a dzięki tej wymianie można ich albo siebie zainspirować.

lifefood: Były takie momenty, które stały się wyzwaniami?

Daniel El Khatib:  Dieta surowa w 70% to bardzo duże wyzwanie. Zawodowo jestem bardzo zajęty, przez co nie mam czasu na przygotowywanie jedzenia wg przepisów. Dlatego często kończy się na surowych owocach, warzywach i orzechach w ich podstawowych formach. Tym bardziej cieszę się, mieć lifefood.de po swojej stronie. Macie dużą i pyszna ofertę surowych produktów i to wszystko jest gotowe do jedzenia. Idealne na dzień powszedni.

lifefood: Jakie masz cele na najbliższe 12 miesięcy?

Daniel El Khatib: Maksymalna budowa mięśni, optymalna definicja tego procesu i 10-15 lat mniej, jeśli chodzi o wygląd, niż dziś.

lifefood: Jakie oczekiwania masz w stosunku do produktów firmy lifefood Raw Protein?

Daniel El Khatib: Raw Protein wspiera moje zaopatrzenie w białko i to w postaci surowych produktów. Tym samym moje zapotrzebowanie na białko jest zapewnione i to z pełnowartościowego źródła produktów surowych.

lifefood: Masz ulubiony shake proteinowy, który możesz polecić naszym czytelnikom?

Daniel El Khatib: Nie mam shake?a który faworyzuję. Wszystkie piję chętnie. Czasem dodaję trochę macy (roślina bulwiasta występująca gł. na wyżynie Ameryki Południowej, przyp. tłum.), szałwii hiszpańskiej lub świeżych owoców i miksuję wszystko razem. Tym samym ciągle doświadczam nowych przeżyć smakowych, z dużą zawartością białka. Z racji, iż każdy z nich zawiera różne substancje odżywcze, ważne jest aby je między sobą zamieniać i rozkoszować się pełną różnorodnością.

lifefood: Jaki produkt lifefood'u lubisz najbardziej?

Daniel El Khatib: Moim faworytem jest "lifebar plus Chia + Young Barley". Uwielbiam orzechy i ziarna szałwii hiszpańskiej, a ten batonik łączy to znakomicie. Jest słodki, ale smak daktyli nie jest zbyt wyrazisty, to jest dla mnie ważne.

Daniel El Khatib

Daniel El Khatib ma 32 lata i żyje wspólnie ze swoją żoną i dwojgiem dzieci w Nordenham (miasto w Dolnej Saksonii, w Niemczech, przyp. tłum.). Pracuje w zarządzaniu marketingiem i kreatywnością.

W ramach jednego z projektów opracował on koncepcję a następnie założył pierwszą w Niemczech społeczną wegańską kawiarnię w ośrodku pielęgnacyjnym. Oprócz tego wspiera on firmowe akcje darowizn, organizacji pożytku publicznego, takich jak World Vision i Hof Butenland.