header

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Tekst pochodzi z rawfoods

Tłumaczyła: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska

 

Czym są żywe i surowe pokarmy?

Całość gotowanego jedzenia jest pozbawiona enzymów, ponadto gotowanie jedzenia zmienia jego strukturę molekularną i sprawia, że staje się ono toksyczne. Żywe i surowe pożywienie ma także kolosalnie wyższą wartość odżywczą niż jedzenie, które zostało ugotowane. {116 Fahrenheitów to ok. 55 stopni C, a 106 = 50 st. C.}

Czy mycie wypłucze pestycydy z przemysłowo wyhodowanych produktów?

Spłukiwanie chłodną wodą usunie nieco pestycydów pozostałych na powierzchni, ale nie pestycydów, które zostały wchłonięte w procesie wzrastania ( rośliny ). Jednymi z najdotkliwiej skażonych typów produktów są truskawki i pieprz ( bell pepper ). Te najmniej skażone: marchew i awokado.

Czy to nowa dietetyczna fanaberia czy coś takiego?

Wcale nie! Rozważ następujące: przez rozległą większość naszej egzystencji na tej planecie, jaki wybór co do jedzenia mieliśmy? Co MOGLIBYŚMY jeść przez pierwsze 10-50 tys. lat ( lub dłużej)zanim odkryliśmy ogień, narzędzia i przyrządy do zabijania zwierząt? Oryginalna dieta homo sapiens MUSIAŁA być warzywna, owocowa i orzechowa! Jaki inny wybór mieliśmy? Dokładnie, surowa, oparta na roślinach dieta jest naczelnym surowcem żywnościowym przez rozległą większość historii rodzaju ludzkiego. Zanim Ludzie zaczęli zabijać zwierzęta i jeść ich zwłoki, jedliśmy owoce, liście, orzechy, jagody, etc...

Czy to nic innego jak wegetariańska lub wegańska dieta?

Tak i NIE! Jest to ostateczna wegetariańska/wegańska dieta. Powinno to być celem wszystkich zwolenników wegetarianizmu, weganizmu i SAD*(Standardowej Amerykańskiej Diety ) by jeść na surowo. Korzysta na tym cały świat! Gdy zostaniesz zwolennikiem wyłącznie surowej diety, jesteś bardziej żywy, masz lepsze zdrowie, myślisz jaśniej, stajesz się bardziej zharmonizowany ze swoim ciałem. Ten typ diety da Ci nawet przewagę nad ludźmi, którzy jedzą ubogie w życie pożywienie.

Jaka jest różnica pomiędzy surowym/żywym jedzeniem a wegetarianizmem?

Wegetarianie i weganie są zwolennikami jedzenia wyłącznie pożywienia opartego na roślinach. Zwolennicy surowego i żywego pożywienia uznają wyłącznie niegotowaną, nieogrzewaną, nieprzetwarzaną i organiczną dietę opartą na roślinach.

Kto może się nazywać jedzącym surowe lub żywe pożywienie?

Osoba, która je 75% lub więcej surowego/żywego pokarmu. Im więcej, tym lepiej. Najlepiej powinna spożywać 100% surowego i żywego jedzenia, jeśli czuje, że to dobre dla niej.

Czy istnieje dokładnie jeden typ jedzących żywe/surowe pokarmy?

Frutarianie- ludzie, którzy spożywają głównie owoce

Sproutaranie- ludzie, którzy spożywają głównie kiełki

Juicearianie- ludzie, którzy odżywiają się głównie świeżymi sokami

Dlaczego ktoś miałby chcieć jeść surowe i żywe pokarmy?

Jest wielew powodów dla których ludzie spożywają surowe i żywe pokarmy.

Zdrowie: Osoby wykorzystujące ten typ diety niezmiennie doświadczają więcej energii, lepszego zdrowia, więcej energii{uśmiech}, utraty wagi, detoksykacji( oczyszczenia organizmu z zanieczyszczeń ) i silniejszego systemu odpornościowego, który lepiej odpiera każdy rodzaj niemocy i przywraca zdrowie... i to nie wszystko...

Wydajność energetyczna: Od czasu, gdy już więcej nie gotujesz, nie marnujesz elektryczności i ochraniasz środowisko.

Od czasu, gdy jesz pożywienie z upraw organicznych, pomagasz chronić planetę.

Większość ludzi staje się bardziej w harmonii ze swoim ciałem, wielu donosi o wyraźnych postępach duchowych.

Nie są używane produkty zwierzęce, więc zwierzęta docenią to.

*sad( ang. smutny, straszliwy, lichy) gra słów, skrót ten wg autora artykułu wiernie charakteryzuje typową dietę amerykańską i jej skutki. (przyp.tłum )

Co jedzą zwolennicy surowego/żywego jedzenia?

Jedzą oni wszystkie owoce, warzywa, kiełki, orzechy, nasiona, ziarna, warzywa morskie i inne rodzaje organicznego/surowego jedzenia, które nie jest przetworzone. W niektórych przypadkach istnieją specjalne sposoby przygotowywania jedzenia ( większość jadających surowy i żywy pokarm moczy w wodzie/kiełkuje orzechy, pestki, i ziarna przed konsumpcją ). Przejrzyj akapit z przepisami, jeśli chcesz kilka pysznych przepisów.

Skąd możesz wiedzieć, że coś jest surowym/żywym jedzeniem?...

Większość pokarmów, które nie zostały przetworzone w żaden sposób, ukształtowane lub formowane są surowym i żywym pokarmem ( do tej pory gotowane ). Przetworzone ( puszkowane, butelkowane lub paczkowane ) są najczęściej sfałszowane- ( zmieniony jest ich oryginalny stan ) przez ogrzewanie, dodatki, środki konserwujące, koloryzujące, sól i cukier. Nie myśl, że to wszystko jest dla twojego dobra, ten, kto na tym korzysta, to wytwórca, który ma z tego zysk. NIE TY. Próbuj zdobyć jedzenie,które jest w jego naturalnym stanie.

Co piją zwolennicy surowych/żywych pokarmów?

Wodę ( oczyszczoną ? nigdy z kranu ), świeżo wyciśnięte soki ( zrobione we własnej sokowirówce i zużyte natychmiast ), mleko kokosowe ( ze świeżych kokosów ), niektóre surowe i żywe napoje. Wszystkie napoje, jakie można dostać w sklepie zostały przetworzone ( włączając : gazowane, butelkowane soki, kawę, alkohol, i inne ) i nie włącza się ich do żywej/surowej diety.

Skąd odżywiający się surowym i żywym pokarmem czerpią białko?

WHO ( World Health Organization ? Światowa Organizacja Zdrowia ) powiada, że człowiek potrzebuje 5% białka z jego dziennej normy kalorycznej, by być zdrowym. USDA podaje liczbę 6,5%. Przeciętnie,owoce posiadają 5% ich wartości kalorycznej z białek. Natomiast warzywa mają jej 20-50% . Skiełkowane nasiona, fasolki i zboża mają 10-25% białek z ich kalorycznej wartości. Więc jeśli spożywasz różnorodność żywych produktów roślinnych, dostarczasz sobie więcej białka niż jest to wystarczające. Liczne studia naukowe ukazały, że dzienne apotrzebowanie na białko wynosi ok. 25-35 gramów. Więc, jeśli spożyłeś dziennie 2000 kalorii i jadłeś surowe pożywienie roślinne, miałeś przeciętnie 10% kalorii z białka, mogłeś mieć wartość 200 kalorii z białek lub 50 gramów. Jest to więcej niż wystarczająco do podtrzymania optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Inne badania wykazały, że traktowanie ciepłem ( podgrzewanie ) białka ( tak jak jest to z gotowaniem ) czyni je o połowę mniej użytecznym dla ciała ludzkiego. Tak więc białko z surowych pokarmów roślinnych jest nawet lepszym źródłem niż gotowane białko roślinne lub pokarm zwierzęcy. Pokutuje wciąż jeszcze potężna, głupia i błędna idea, że białko roślinne nie jest białkiem ?kompletnym?. Jest to oparte na studiach, przeprowadzonych w 1940 roku na szczurach. Ta fałszywa konkluzja została wyciągnięta przed odkryciem mechanizmu wykorzystywania białek w ciele człowieka i ich zdolności ?kompletowania ? pomieszanych aminokwasów z puli aminokwasowej naszego organizmu, bez znaczenia, która kompozycja aminokwasów została skonsumowana w danym posiłku. Ta fałszywa idea jest jeszcze unieśmiertelniana przez mleczny i mięsny przemysł, w usiłowaniu wpłynięcia na ludzi, by dalej spożywali produkty które faktycznie niszczą ich zdrowie.

Jeśli masz ważne pytania o surowe i żywe pokarmy, na które chciałbyś otrzymać odpowiedzi, napisz. Nie obiecuję że uda mi się na nie odpowiedzieć, ale zawsze możemy razem poszukać odpowiedzi.

Zachęcam także do zapoznania się z sekcją artykułów.