Migdał

Kasztan jadalnyKokosMigdałNerkowiec,Orzech brazylijskiOrzech WłoskiOrzech ziemnyPekanPistacjaSłonecznik,

Migdał

Migdał jest członkiem rodziny różowatych i bardzo bliskim krewniakiem brzoskwini. Drzewa i kwiaty brzoskwini i migdała są bardzo podobne. Różnią się one zasadniczo budową owocu, choć botanicznie owoc obu gatunków jest pestkowcem. U brzoskwini środkowa i zewnętrzna część owocni rozrasta się w grubą warstwę soczystego, jadalnego miąższu, u migdała zaś pozostaje cienka, skórzasta i niejadalna. Jadalną częścią owocu migdała jest natomiast duże nasienie, pod względem składu chemicznego i wartości odżywczych zbliżone do orzechów. W handlu owocarskim migdały zaliczane są do orzechów, chociaż oczywiście orzechami nie są. Migdał nie jest gatunkiem podzwrotnikowym, wymaga jednak klimatu cieplejszego niż nasz. Można go uprawiać już na Węgrzech. Liście migdała opadają na zimę. Może on znieść mrozy do -20°.W krajach bardziej wysuniętych na .północ najgroźniejsze dla jego uprawy są przymrozki wiosenne. Migdały kwitną bardzo wcześnie, znacznie wcześniej niż morele. Dlatego nawet w tych krajach, gdzie migdał jest powszechnie uprawiany, przymrozki mogą w niektórych . latach zniszczyć cały plon. Kwitnące sady migdałowe przedstawiają widok piękny i nieoczekiwany wczesną wiosną; na tle bezlistnych jeszcze drzew tworzą one prawdziwe morze białego lub różowego kwiecia o delikatnym zapachu.

 

Additional information