header

Ananas, Arbuz, Banan, Brzoskwinia, Cytryna, Gruszka, Jabłko, Kiwi, Pomarańcza, Truskawka, Wiśnia

 

 

Owoc

Owoc jest organem rośliny powstającym zwykle w wyniku rozrastania się zalążni (owoce właściwe). Funkcją zalążni jest ochrona zalążków, a owocu ochrona nasion i udział w ich rozprzestrzenianiu się. W procesie rozwoju i dojrzewaniu owocu ściany zalążni, a czasem także inne części kwiatu, przekształcają się w owocnię, która może być mięsista, zdrewniała lub skórzasta. Budowa owoców jest niezmiernie urozmaicona i ściśle związana ze sposobem ich rozprzestrzeniania się. Owoce bywają mięsiste (soczyste) lub suche, pękające i niepękające. Owoce suche pękające zawierają zwykle dużo nasion, które wypadają z dojrzałego owocu. Wśród owoców tego typu rozróżniamy: strąki, torebki, łuszczyny, łuszczynki.

Owoce niepękające mają po jednym lub po kilka nasion, mogą być suche albo soczyste. Do owoców suchych niepękających należą orzechy, i ziarniaki (występujące u traw).Owoce suche niepękające, które zawierają dwa nasiona lub więcej mogą się rozpadać po dojrzeniu na owocki jednonasienne, które nazywamy rozłupkami, jak np. rozłupki marchwi czy oskrzydlone rozłupki klonu. Do mięsistych owoców niepękających należą pestkowce (np. czereśnie) i jagody, np. agrest czy winogrono oraz owoce rzekome jabłoni. Rozróżniamy też owoce zbiorowe powstałe z jednego wielosłupkowego kwiatu, jak truskawka, dzika róża, malina, a także owocostany powstałe z przekształcenia całych kwiatostanów, jak u morwy, figi.