header
Arbuz PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
piątek, 16 grudnia 2011 22:26

Ananas, Arbuz, Banan, Brzoskwinia, Cytryna, Gruszka, Jabłko, Kiwi,Pomarańcza, Truskawka, Wiśnia

Arbuz ( kawon zwyczajny )

Roślina jednoroczna, obcopylna, z rodziny dyniowatych - Cucurbitaceae, o płożącej się, silnie rozgałęzionej, pokrytej włosami łodydze. Na pędzie głównym wyrastają pędy boczne pierwszego rzędu, z nich pędy drugiego rzędu itd. Liście są duże, szarozielone, silnie powcinane, pokryte włoskami, osadzone na długich ogonkach; z kątów liści wyrastają rozgałęzione wąsy oraz osadzone pojedynczo kwiaty żółte,

kielichowate. Owocem jest zrośnięta z dnem kwiatowym jagoda różnej wielkości (wagi od 1 do 10 kg), o kształcie przeważnie kulistym lub owalnym. Skórka owocu jest twarda, zdrewniała, dość gruba, koloru jasno- lub ciemnozielonego, często z paskami na powierzchni. Miąższ bywa czerwony, różowy albo żółtawy, słodki orzeźwiający. Nasiona są białe, brązowe lub czarne.

W według opinii wielu badaczy dziejów ogrodnictwa, kawony, zwane beż często arbuzami, należą do bardzo starych roślin uprawnych. Były hodowane już przez człowieka przedhistorycznego. U starożytnych narodów odgrywały ważną rolę w jadłospisie, a motywy tych warzyw weszły do sztuki. Rzeźbami przedstawiającymi owoce kawona upiększano ściany budowli starożytnych.

Do Europy (poza Grecją i Rzymem) kawony dotarty na przełomie XI i XII w., ale tylko do południowo-zachodniej jej części, w której warunki klimatyczne zezwalały na uprawę kawonów. Jedynie na Bałkanach uprawiano je nieco wcześniej. W XIII w. podczas najazdu Mongołów dostały się kawony na obszar wschodniej Europy. Natomiast na obszarze środkowej i zachodniej Europy zaczęły się rozpowszechniać później.

Poprawiony: wtorek, 29 października 2013 20:56