header
Przystawki i dodatki PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:04

Przepisy pochodzą z rawfoods

Tłumaczyła: Karolina Kwiatkowska

 

PUREE MARCHWIOWO-AWOKADOWE

składniki ( 2 porcje):

6-8 dużych surowych marchewek

1 duża czerwona lub żółta papryka

1 duże lub 2 małe dojrzałe awokado

30 gram wodorostów morskich

wykonanie:

Namoczyć wodorosty przez kilka minut,odsączyć i przepłukać przez 5 min.,odcisnąć ręką nadmiar wody.

Pokroić w paski paprykę.

Zmiksować marchew w robocie kuchennym na miazgę lub przepuścić przez sokowirówkę,a następnie zmieszać otrzymaną miazgę z odpowiednią ilością soku.

Usunąć miąższ z awokado i podusić widelcem,następnie dodać do miazgi z marchewki.

Zmieszać z wodorostami i papryką i podawać.

Warianty:

Wydrążyć połówki papryki i wypełnić je puree marchwiowo-awokadowym.

 

 

POTRAWA Z ZIAREN ZBÓŻ W CURRY

składniki:

1 szklanka jęczmienia ,namoczonego przez 3 dni

1/2 szklanki migdałów,namoczonych przez 12-24 godzin,wyłuskanych i posiekanych

1 szklanka nasion słonecznika,namoczonych przez 5-6 godzin

1/4 szklanki oleju lnianego

2 łyżki stołowe ostrej mieszanki przypraw

Zmieszać wszystkie składniki w misce.

Sos curry:

1 szklank migdałów, namoczonych przez 12-24 godziny,wyłuskanych

2 szklanki filtrowanej lub żródlanej wody

2 średnie jabłka Fuji,obrane,pokrojone w kostkę

1 szklanka rodzynek,nienamaczanych

1 łyżeczka curry

2 łyżki stołowe oleju lnianego

2 łyżki stołowe lub do smaku ..........

1 średni ,dojrzały banan

Umieścić migdały w robocie kuchennym-blenderze,dodać taką ilość wody ,aby zakryć migdały.Zmiksować do konsystencji śmietany.Dodać curry,olej,banana i ....,zmiksować przez 20 sekund.Następnie dodać jabłka

i rodzynki.Polać sosem jęczmień z nasionami,dobrze wymieszać i umieścić w dehydratorze( suszarka spożywcza) na minimum 2 godziny ,do momentu aż będzie ciepłe w dotyku, około 40 C.

Potrawa ta jest bardzo sycąca i jest wspaniałym daniem na specjalne okazje i święta.

 

 

PASTA KEFFI

Przepis na tę delikatną pastę pochodzi z restauracji Keffi w Santa Cruz w Kaliforni.

Nie wymaga ona pieczenia , jest wykonana z pestek dyni i nasion słonecznika,moczonych przez 6-12 godzin w celu osiągnięcia odpowiedniego smaku i konsystencji.A co najważniejsze,moczenie zapoczątkowuje proces kiełkowania,który zwiększa wartości odżywcze nasion.Pasta idealna do przyrządzania tradycyjnego meksykańskiego dania-tortilla-jest to rodzaj naleśnika z mąki kukurydzianej,smarujemy go dowolną pastą,dodajemy sałatę,pomidor,cebulę itp. i zawijamy.

składniki:

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka nasion słonecznika

1/2 średniej czerwonej cebuli

2 łyżki stołowe tamari

1/2 szklanki świerzej,posiekanej bazylii

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Pestki dyni i słonecznik zalać wodą w miseczce ,pozostawić na 6-12 godzin.Po tym czasie odsączyć , dokładnie przepłukać i ponownie odsączyć.Zmiksować na jednolitą masę w blenderze-robocie kuchennym- wraz z pozostałymi składnikami.

Umieścić w lodówce na minimum 1 godzinem,podawać.

Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

 

"ZIEMNIACZANE" PUREE INACZEJ

6 szklanek pokrojonego na kawałki kalafiora

1/4 szklanki oleju lnianego

mieszanka przypraw według uznania,do smaku

Zmiksować kalafior w robocie kuchennym do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.Do dużego garnka wlać olej,dodać przyprawy i kalafior.Podgrzewać na małym ogniu,cały czas mieszając,do momentu,aż będzie ciepłe i lepkie-około 36C.Podawać z sosem grzybowym.

 

 

PASTA JAK Z ŁOSOSIA

składniki:

2 szklanki migdałów namoczonych przez noc

1 szklanka selera naciowego drobno pokrojonego

1/2 szklanki cebulki dymki drobno posiekanej

1/4 szklanki filtrowanej lub żródlanej wody

2 średnie lub 1 duża marchew

3 łyżeczki soku z cytryny

suszone wodorosty morskie

1 główka sałaty np.lodowej

natka pietruszki

wykonanie:

Zmiksować na jednolitą masę migdały i marchew.

Zmieszać wszystkie składniki oprócz sałaty,dodać wodorostów do smaku.

Uformować z masy kulki lub dowolny kształt i przybrać pietruszką.Podawać

na liściach sałaty i jeść jak kanapki lub smarować łodygi selera naciowego.

 

 

PASTA ORZECHOWA

składniki:

1 szklanka migdałów,namoczonych przez 12-48 godzin,wyłuskanych

1 szklanka nasion słonecznika,namoczonych przez 6-8 godzin,wypłukanych

1/4 szklanki sezamu,namoczonego przez 8 godzin,wypłukanych

1 czerwona papryka ,drobno pokrojona

3 łodygi selera naciowego,drobno pokrojone

1mały por,drobno pokrojony

1-2 łyżeczki proszku z wodorostów

1-2 łyżki .....

2 łyżki soku z cytryny

Zmiksować migdały,słonecznik i sezam.Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

 

 

SŁONECZNE BURGERY

składniki:

2 szklanki nasion słonecznika,namoczonego przez 6-8 godzin

1/2 szklanki marchwi

1/2 szklanki selera

3 cebulki dymki,pokrojone

1 czerwona papryka,pokrojona

1/4 szklanki świeżej bazylii

1/4 szklanki natki pietruszki

przyprawy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować.Uformować płaskie kotleciki i wstawić do dehydratora na 35C ,na 12-24 godziny,aż wyschną.W czasie schnięcia kotleciki obracać na drugą stronę po 6 godzinach.

 

 

WARZYWNE SZASZŁYKI

4 grzyby

1 cukinia

1/2 kalafiora

1 czerwona papryka

2 marchwie

1 cebula

5-cio centymetrowy kawałek świeżego,obranego imbiru

2 ząbki czosnku

.........

2 szklanki wody

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

Pierwszych sześć składników pokroić w kostkę.Pozostałe składniki wymieszać i polać nimi warzywa

w miseczce.Wstawić do lodówki na noc,żeby się zamarynowały.Nabić na drewniane patyki do szaszłyków i

umieścić w dehydratorze na 24 godziny ,w temperaturze około 35C.

 

 

KOTLECIKI WARZYWNE

1 duża czerwona cebula

1 duża papryka

3 marchwie

1 mały kalafior

1 główka brokuł

1 szklanka migdałów,namoczonych przez 12-24 godzin

1 szklanka pestek słonecznika,namoczonych przez 5-6 godzin

1/4 szklanki sezamu,namoczonego przez 5-6 godzin

5 ząbków czosnku

2 łyżki .......

1 łyżeczka kminku

2 łyżki suszonej pietruszki lub 1-2 szklanki świeżej zielonej pietruszki

Zmiksować wszystkie składniki.Uformować kotleciki i umieścić w dehydratorze na 8-12 godzin w temperaturze ok. 35C lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Po upływie 4 godzin kotleciki przewrócić na drugą stronę.

 

 

NIESPODZIANKA Z CUKINII

3 poszatkowane cukinie

2 czerwone jabłka drobno pokrojone

1 awokado drobno pokrojone

kminek do smaku

przyprawy do smaku ,wedle uznania

Zmieszać wszystkie składniki razem i podawać.

PRZYSMAK Z SIEMIENIA LNIANEGO

1.Namoczyć 1/3 szklanki siemienia lnianego przez noc,upewniając się,że wszystkie ziarna są namoczone.

2.Po 12 godzinach,posiekać drobno mała cebulę i dodać do ziaren.

3.Na tacce dehydratora umieścić gazę.

4.Rozsmarować siemie na gazie i uformować w dowolne kształty.Bądżcie kreatywni.

5.Trzymać w dehydratorze aż będzie suche.Masa może być lekko wilgotna w środku-będzie wówczas przyjemna do żucia.

6.Można jeść z sałatką z posiekanych pomidorów,selera naciowego,cebuli,zielonej pietruszki itp. lub innej według uznania.

 

 

PASTA MIGDAŁOWA

2 porcje:

40 sztuk całych migdałów

1/2 łodygi selera naciowego

2 cebulki szalotki

1 mała marchew

sok z jednej cytryny

2-3 łyżeczki sproszkowanych wodorostów ( niekoniecznie)

Namoczyć migdały przez 12-36 godzin,zmieniając wodę co 12 godzin.

Odsączyć i obrać ze skórek.

Posiekać seler i cebulki oraz marchew.Warzywa i migdały zmiksować na gładką masę.

Dodać sok z cytryny do smaku i sproszkowane wodorosty.

Można podawać na talerzu z liśćmi sałaty i pokrojonymi warzywami: selerem naciowym,brokułami,

czerwoną papryką.

 

 

BRĄZOWY RYŻ W SOSIE CURRY

1/2 szklanki brązowego ryżu

1 łyżka curry

1/2 kg marchwi

1/2 małego buraka

1 łodyga selera naciowego

namoczone siemie lniane do zageszczenia sosu

1 starty ząbek czosnku

1/2 małej,drobno posiekanej cebuli

oliwa z oliwek

kiełki fasoli mung

Namoczyć ryż przez 12 godzin w dużej ilości wody.Odsączyć.Posiekać kiełki fasoli mung i dodać do ryżu. W naczyniu wymieszać cebulę,czosnek i inne przyprawy według uznania.Zalać oliwą i pozostawić.

W innym naczyniu zmieszać curry z oliwa do uzyskania konsystencji pasty.

Wycisnąć sok z marchwi,buraka,selera.Zmieszać sok z pastą curry.Sos można zagęścić namoczonym siemieniem lnianym.

Danie to daje ci możliwość eksperymentowania za każdym kęsem.Dlaczego?To proste.

W jednej miseczce masz ryż,w drugiej miksture cebulowo-czosnkową,a w trzeciej sos curry (pomarańczowo-czerwono-brązowy).Twój talęrz jest pusty.Nakładasz trochę ryżu,z jednej strony kładziesz troszkę mikstury cebulowo-czosnkowej,a z drugiej trochę sosu curry.I do dzieła każdy kęs może smakować inaczej wszystko zależy od ciebie,jak wymieszasz smaki.Przypomina to trochę sposób jedzenia Azjatów ,gdzie stół jest zastawiony mieszaniną miseczek z rożnymi smakołykami.

Ta potrawa nie tylko jest smaczna ,ale i wygłąda wspaniale.

 

 

SPAGETTI I SOS POMIDOROWY

SKŁADNIKI:

1 średnia lub duża cukinia

5 małych pomidorów

1-2 ząbki czosnku

10 listków świeżej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

odrobina pieprzu cayenne

sól morska

Poszatkować cukinię w paski przypominające spagetti.

Pomidory pokroić w ćwiartki i umieścic razem z czosnkiem i bazylią w mikserze(blenderze).

Zmiksować do odpowiedniej konsystencji,wedle uznania.Przelać sos do miseczki i dodac oliwę

z pieprzem cayenne,wymieszać.Polać sosem spagetti i podawać.

 

 

"MIĘSNY " BOCHENEK

1 burak starty na tarce

1-2 słodkie ziemniaki,starte

1-2 ziemniaki,starte

1 rzepa,starta

1 posiekana cebula

3 gałązki selera naciowego z liśćmi

1/2 kg orzeszków ziemnych

Zmiksowac każdy ze składników osobno.Następnie wymieszać wszystkie składniki w misce i zostawić w lodówce na noc.Następnego dnia uformować w bochenek.

 

 

CHRUPIĄCE TACO

3 dojrzałe awokado

1 duża cebula

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

1 1/2 łyżeczki kminku

2 ząbki posiekanego czosnku

1 szklanka suszonych na słońcu pomidorów,namoczonych i posiekanych

2-3 ostre papryczki jalapenos

1 1/2 łyżeczki soli morskiej

dowolny rodzaj sałaty

Pokroić awokado na kawałki i polać sokiem z cytryny.Rozdrobnić cebulę w robocie kuchennym,dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.Wykładać łyżkę masy na liście sałąty i zawinąć.Podawać.

 

 

POTRAWKA Z SUROWYCH WARZYW

3 liście sałaty podrobnione

1-2 cukinie,poszatkowane w robocie kuchennym

1-2 marchewki,poszatkowane w robocie kuchennym

garść kiełków alfa-alfa

garść podrobionego kalafiora

czerwona papryka,pokrojona w plastry

garść poszatkowanej czerwonej kapusty

Wymieszać wszystki składniki w salaterce.

2 pomidory

1 gałązka selera naciowego

2 marchewki

sok z 1 cytryny

Zmiksować .

Dodać namoczone nasiona sezamu,pestki dyni,siemie lniane,migdały lub awokado,zmiksowac do odpowiedniej konsystencji.Otrzymanym sosem polać sałatkę i wymieszać.

 

 

HUMMUS

1 szklanka kiełków grochu włoskiego (skiełkowane przez noc)
sok z 1 cytryny lub limetki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
według uznania: zmielony kminek,sól morska,szczypiorek,papryka,pieprz
cayenne

Zmiksować wszystkie składniki.Dodać wody w cwlu uzyskania porządanej
konsystencji.


SŁONECZNE KOTLECIKI

! szklanka migdałów,namoczonych przez 12-48 godzin
1 szklanka pestek słonecznika,namoczonych przez 6-8 godzin i przepłukanych
wodą
8 łodyg selera naciowego,drobno posiekanych
1/2 szklanki czerwonej cebuli,drobno posiekanej
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
sok z 1 cytryny
czosnek granulowany do smaku
3-4 łyżki tahini

Zmiksować wszystkie składniki razem.Uformować 8 dużych kotlecików.Umieścić w
dehydryzatorze w temperaturze ok. 35C.

BURRITOS

składniki:

-kiszona kapusta
-liście sałaty lodowej lub kapusty dowolnej odmiany ,według uznania
-Quacamole:
2 awokado na osobę
2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
2 rzodkiewki,drobno pokrojone
1/2 szklanki ogórka drobno pokrojonego
drobno pokrojona zielona pietruszka
według uznania:
2 drobno pokrojone papryczki cayenne lub pieprz cayenne w proszku
nieco soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Zmieszać składniki razem i doprawić solą morską.Dodać 2 posiekane
pomidory.Quacamole gotowe.
-sos czosnkowo-bazyliowy:
1/2 szklanki soku z cytryny
1 1-1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
garść świeżej bazyli
3-4 ząbki czosnku
sól morska
odrobina miodu
Dobrze zmiksować.Nalać do miseczki.Otrzymana ilość jest wystarczająca dla
2 osób.


Na liściach sałaty lub dowolnego gatunku kapusty rozprowadzić quacamole i
kapustę kiszoną.Zwinąć.Polać sosem czosnkowo-bazyliowym i .... smacznego!


BOCHENEK ORZECHOWO-RYŻOWY

3 szklanki orzechów laskowych,namoczonych przez 1 godzinę
2 szklanki marchwi
1 czerwona papryka
1/2 szklanki cebuli
1/2 szklanki świeżej bazyli
1/2 szklanki zielonej pietruszki
1 szklanka skiełkowanej fasoli mung
1 szklanka skiełkowanego dzikiego ryżu
sok z 2 1/2 cytryny
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki cayenne lub do smaku
sól morska do smaku

Zmiksować orzechy i marchew na pastę.Odstawić na bok w miseczce.
Zmiksować papryke,cebulę bazylię i pietruszkę.Połączyć z pastą
orzechowo-marchwiową.
Dodać skiełkowany ryż i fasolę mung oraz sok z cytryny i przyprawy.
Dobrze wymieszać ręką.Jeśli trzeba doprawić do smaku.Uformować bochenek i
ułożyć na talerzu.
Udekorować połówkami orzechów i krążkami z czerwonej papryki w efektowny
sposób.

Ilość na 6 porcji.Można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.Smakuje
doskonale z sosem pomarańczowo-żurawinowym.


SOS POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWY

2 szklanki żurawin
sok z 1 pomarańczy
1 pomarańcz pokrojona na kawałki
starta skórka z 1/4 pomarańczy
1/2 szklanki orzechów włoskich,namoczonych przez noc
3-4 łyżki miodu (lub syrop rodzynkowy-namoczyć szklankę rodzynek w
filtrowanej wodzie,tak aby przykrywała rodzynki.Pozostawić na 24 godziny w
lodówce.Użyć tylko syropu ,a rodzynki można urzyć do sałatki owocowej)

Zmiksować wszystkie składniki razem do konsystencji sosu.Można przechowywac
w lodówce do 2 tygodni.


GULASZ ORZECHOWY

Namoczyć surowe orzeszki ziemne przez noc.
Zrobić meksykańską sałatkę z drobno posiekanych
pomidorów,czosnku,cebuli,zielonej pietruszki,soku cytrynowego,przyprawić na
ostro,według uznania.
Rozkruszyć surowe grzyby np.pieczarki lub inne jeśli lubisz.
Zmieszać wszystkie składniki w dowolnych proporcjach.


Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 14:02