Przystawki i dodatki
- Details
- Created on Monday, 19 December 2011 09:04
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 11127
Przepisy pochodzą z rawfoods
Tłumaczyła: Karolina Kwiatkowska
PUREE MARCHWIOWO-AWOKADOWE
składniki ( 2 porcje):
6-8 dużych surowych marchewek
1 duża czerwona lub żółta papryka
1 duże lub 2 małe dojrzałe awokado
30 gram wodorostów morskich
wykonanie:
Namoczyć wodorosty przez kilka minut,odsączyć i przepłukać przez 5 min.,odcisnąć ręką nadmiar wody.
Pokroić w paski paprykę.
Zmiksować marchew w robocie kuchennym na miazgę lub przepuścić przez sokowirówkę,a następnie zmieszać otrzymaną miazgę z odpowiednią ilością soku.
Usunąć miąższ z awokado i podusić widelcem,następnie dodać do miazgi z marchewki.
Zmieszać z wodorostami i papryką i podawać.
Warianty:
Wydrążyć połówki papryki i wypełnić je puree marchwiowo-awokadowym.
POTRAWA Z ZIAREN ZBÓŻ W CURRY
składniki:
1 szklanka jęczmienia ,namoczonego przez 3 dni
1/2 szklanki migdałów,namoczonych przez 12-24 godzin,wyłuskanych i posiekanych
1 szklanka nasion słonecznika,namoczonych przez 5-6 godzin
1/4 szklanki oleju lnianego
2 łyżki stołowe ostrej mieszanki przypraw
Zmieszać wszystkie składniki w misce.
Sos curry:
1 szklank migdałów, namoczonych przez 12-24 godziny,wyłuskanych
2 szklanki filtrowanej lub żródlanej wody
2 średnie jabłka Fuji,obrane,pokrojone w kostkę
1 szklanka rodzynek,nienamaczanych
1 łyżeczka curry
2 łyżki stołowe oleju lnianego
2 łyżki stołowe lub do smaku ..........
1 średni ,dojrzały banan
Umieścić migdały w robocie kuchennym-blenderze,dodać taką ilość wody ,aby zakryć migdały.Zmiksować do konsystencji śmietany.Dodać curry,olej,banana i ....,zmiksować przez 20 sekund.Następnie dodać jabłka
i rodzynki.Polać sosem jęczmień z nasionami,dobrze wymieszać i umieścić w dehydratorze( suszarka spożywcza) na minimum 2 godziny ,do momentu aż będzie ciepłe w dotyku, około 40 C.
Potrawa ta jest bardzo sycąca i jest wspaniałym daniem na specjalne okazje i święta.
PASTA KEFFI
Przepis na tę delikatną pastę pochodzi z restauracji Keffi w Santa Cruz w Kaliforni.
Nie wymaga ona pieczenia , jest wykonana z pestek dyni i nasion słonecznika,moczonych przez 6-12 godzin w celu osiągnięcia odpowiedniego smaku i konsystencji.A co najważniejsze,moczenie zapoczątkowuje proces kiełkowania,który zwiększa wartości odżywcze nasion.Pasta idealna do przyrządzania tradycyjnego meksykańskiego dania-tortilla-jest to rodzaj naleśnika z mąki kukurydzianej,smarujemy go dowolną pastą,dodajemy sałatę,pomidor,cebulę itp. i zawijamy.
składniki:
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka nasion słonecznika
1/2 średniej czerwonej cebuli
2 łyżki stołowe tamari
1/2 szklanki świerzej,posiekanej bazylii
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Pestki dyni i słonecznik zalać wodą w miseczce ,pozostawić na 6-12 godzin.Po tym czasie odsączyć , dokładnie przepłukać i ponownie odsączyć.Zmiksować na jednolitą masę w blenderze-robocie kuchennym- wraz z pozostałymi składnikami.
Umieścić w lodówce na minimum 1 godzinem,podawać.
Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
"ZIEMNIACZANE" PUREE INACZEJ
6 szklanek pokrojonego na kawałki kalafiora
1/4 szklanki oleju lnianego
mieszanka przypraw według uznania,do smaku
Zmiksować kalafior w robocie kuchennym do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.Do dużego garnka wlać olej,dodać przyprawy i kalafior.Podgrzewać na małym ogniu,cały czas mieszając,do momentu,aż będzie ciepłe i lepkie-około 36C.Podawać z sosem grzybowym.
PASTA JAK Z ŁOSOSIA
składniki:
2 szklanki migdałów namoczonych przez noc
1 szklanka selera naciowego drobno pokrojonego
1/2 szklanki cebulki dymki drobno posiekanej
1/4 szklanki filtrowanej lub żródlanej wody
2 średnie lub 1 duża marchew
3 łyżeczki soku z cytryny
suszone wodorosty morskie
1 główka sałaty np.lodowej
natka pietruszki
wykonanie:
Zmiksować na jednolitą masę migdały i marchew.
Zmieszać wszystkie składniki oprócz sałaty,dodać wodorostów do smaku.
Uformować z masy kulki lub dowolny kształt i przybrać pietruszką.Podawać
na liściach sałaty i jeść jak kanapki lub smarować łodygi selera naciowego.
PASTA ORZECHOWA
składniki:
1 szklanka migdałów,namoczonych przez 12-48 godzin,wyłuskanych
1 szklanka nasion słonecznika,namoczonych przez 6-8 godzin,wypłukanych
1/4 szklanki sezamu,namoczonego przez 8 godzin,wypłukanych
1 czerwona papryka ,drobno pokrojona
3 łodygi selera naciowego,drobno pokrojone
1mały por,drobno pokrojony
1-2 łyżeczki proszku z wodorostów
1-2 łyżki .....
2 łyżki soku z cytryny
Zmiksować migdały,słonecznik i sezam.Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
SŁONECZNE BURGERY
składniki:
2 szklanki nasion słonecznika,namoczonego przez 6-8 godzin
1/2 szklanki marchwi
1/2 szklanki selera
3 cebulki dymki,pokrojone
1 czerwona papryka,pokrojona
1/4 szklanki świeżej bazylii
1/4 szklanki natki pietruszki
przyprawy do smaku
Wszystkie składniki zmiksować.Uformować płaskie kotleciki i wstawić do dehydratora na 35C ,na 12-24 godziny,aż wyschną.W czasie schnięcia kotleciki obracać na drugą stronę po 6 godzinach.
WARZYWNE SZASZŁYKI
4 grzyby
1 cukinia
1/2 kalafiora
1 czerwona papryka
2 marchwie
1 cebula
5-cio centymetrowy kawałek świeżego,obranego imbiru
2 ząbki czosnku
.........
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Pierwszych sześć składników pokroić w kostkę.Pozostałe składniki wymieszać i polać nimi warzywa
w miseczce.Wstawić do lodówki na noc,żeby się zamarynowały.Nabić na drewniane patyki do szaszłyków i
umieścić w dehydratorze na 24 godziny ,w temperaturze około 35C.
KOTLECIKI WARZYWNE
1 duża czerwona cebula
1 duża papryka
3 marchwie
1 mały kalafior
1 główka brokuł
1 szklanka migdałów,namoczonych przez 12-24 godzin
1 szklanka pestek słonecznika,namoczonych przez 5-6 godzin
1/4 szklanki sezamu,namoczonego przez 5-6 godzin
5 ząbków czosnku
2 łyżki .......
1 łyżeczka kminku
2 łyżki suszonej pietruszki lub 1-2 szklanki świeżej zielonej pietruszki
Zmiksować wszystkie składniki.Uformować kotleciki i umieścić w dehydratorze na 8-12 godzin w temperaturze ok. 35C lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Po upływie 4 godzin kotleciki przewrócić na drugą stronę.
NIESPODZIANKA Z CUKINII
3 poszatkowane cukinie
2 czerwone jabłka drobno pokrojone
1 awokado drobno pokrojone
kminek do smaku
przyprawy do smaku ,wedle uznania
Zmieszać wszystkie składniki razem i podawać.
PRZYSMAK Z SIEMIENIA LNIANEGO
1.Namoczyć 1/3 szklanki siemienia lnianego przez noc,upewniając się,że wszystkie ziarna są namoczone.
2.Po 12 godzinach,posiekać drobno mała cebulę i dodać do ziaren.
3.Na tacce dehydratora umieścić gazę.
4.Rozsmarować siemie na gazie i uformować w dowolne kształty.Bądżcie kreatywni.
5.Trzymać w dehydratorze aż będzie suche.Masa może być lekko wilgotna w środku-będzie wówczas przyjemna do żucia.
6.Można jeść z sałatką z posiekanych pomidorów,selera naciowego,cebuli,zielonej pietruszki itp. lub innej według uznania.
PASTA MIGDAŁOWA
2 porcje:
40 sztuk całych migdałów
1/2 łodygi selera naciowego
2 cebulki szalotki
1 mała marchew
sok z jednej cytryny
2-3 łyżeczki sproszkowanych wodorostów ( niekoniecznie)
Namoczyć migdały przez 12-36 godzin,zmieniając wodę co 12 godzin.
Odsączyć i obrać ze skórek.
Posiekać seler i cebulki oraz marchew.Warzywa i migdały zmiksować na gładką masę.
Dodać sok z cytryny do smaku i sproszkowane wodorosty.
Można podawać na talerzu z liśćmi sałaty i pokrojonymi warzywami: selerem naciowym,brokułami,
czerwoną papryką.
BRĄZOWY RYŻ W SOSIE CURRY
1/2 szklanki brązowego ryżu
1 łyżka curry
1/2 kg marchwi
1/2 małego buraka
1 łodyga selera naciowego
namoczone siemie lniane do zageszczenia sosu
1 starty ząbek czosnku
1/2 małej,drobno posiekanej cebuli
oliwa z oliwek
kiełki fasoli mung
Namoczyć ryż przez 12 godzin w dużej ilości wody.Odsączyć.Posiekać kiełki fasoli mung i dodać do ryżu. W naczyniu wymieszać cebulę,czosnek i inne przyprawy według uznania.Zalać oliwą i pozostawić.
W innym naczyniu zmieszać curry z oliwa do uzyskania konsystencji pasty.
Wycisnąć sok z marchwi,buraka,selera.Zmieszać sok z pastą curry.Sos można zagęścić namoczonym siemieniem lnianym.
Danie to daje ci możliwość eksperymentowania za każdym kęsem.Dlaczego?To proste.
W jednej miseczce masz ryż,w drugiej miksture cebulowo-czosnkową,a w trzeciej sos curry (pomarańczowo-czerwono-brązowy).Twój talęrz jest pusty.Nakładasz trochę ryżu,z jednej strony kładziesz troszkę mikstury cebulowo-czosnkowej,a z drugiej trochę sosu curry.I do dzieła każdy kęs może smakować inaczej wszystko zależy od ciebie,jak wymieszasz smaki.Przypomina to trochę sposób jedzenia Azjatów ,gdzie stół jest zastawiony mieszaniną miseczek z rożnymi smakołykami.
Ta potrawa nie tylko jest smaczna ,ale i wygłąda wspaniale.
SPAGETTI I SOS POMIDOROWY
SKŁADNIKI:
1 średnia lub duża cukinia
5 małych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina pieprzu cayenne
sól morska
Poszatkować cukinię w paski przypominające spagetti.
Pomidory pokroić w ćwiartki i umieścic razem z czosnkiem i bazylią w mikserze(blenderze).
Zmiksować do odpowiedniej konsystencji,wedle uznania.Przelać sos do miseczki i dodac oliwę
z pieprzem cayenne,wymieszać.Polać sosem spagetti i podawać.
"MIĘSNY " BOCHENEK
1 burak starty na tarce
1-2 słodkie ziemniaki,starte
1-2 ziemniaki,starte
1 rzepa,starta
1 posiekana cebula
3 gałązki selera naciowego z liśćmi
1/2 kg orzeszków ziemnych
Zmiksowac każdy ze składników osobno.Następnie wymieszać wszystkie składniki w misce i zostawić w lodówce na noc.Następnego dnia uformować w bochenek.
CHRUPIĄCE TACO
3 dojrzałe awokado
1 duża cebula
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1 1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki posiekanego czosnku
1 szklanka suszonych na słońcu pomidorów,namoczonych i posiekanych
2-3 ostre papryczki jalapenos
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
dowolny rodzaj sałaty
Pokroić awokado na kawałki i polać sokiem z cytryny.Rozdrobnić cebulę w robocie kuchennym,dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.Wykładać łyżkę masy na liście sałąty i zawinąć.Podawać.
POTRAWKA Z SUROWYCH WARZYW
3 liście sałaty podrobnione
1-2 cukinie,poszatkowane w robocie kuchennym
1-2 marchewki,poszatkowane w robocie kuchennym
garść kiełków alfa-alfa
garść podrobionego kalafiora
czerwona papryka,pokrojona w plastry
garść poszatkowanej czerwonej kapusty
Wymieszać wszystki składniki w salaterce.
2 pomidory
1 gałązka selera naciowego
2 marchewki
sok z 1 cytryny
Zmiksować .
Dodać namoczone nasiona sezamu,pestki dyni,siemie lniane,migdały lub awokado,zmiksowac do odpowiedniej konsystencji.Otrzymanym sosem polać sałatkę i wymieszać.
HUMMUS
1 szklanka kiełków grochu włoskiego (skiełkowane przez noc)
sok z 1 cytryny lub limetki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
według uznania: zmielony kminek,sól morska,szczypiorek,papryka,pieprz
cayenne
Zmiksować wszystkie składniki.Dodać wody w cwlu uzyskania porządanej
konsystencji.
SŁONECZNE KOTLECIKI
! szklanka migdałów,namoczonych przez 12-48 godzin
1 szklanka pestek słonecznika,namoczonych przez 6-8 godzin i przepłukanych
wodą
8 łodyg selera naciowego,drobno posiekanych
1/2 szklanki czerwonej cebuli,drobno posiekanej
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
sok z 1 cytryny
czosnek granulowany do smaku
3-4 łyżki tahini
Zmiksować wszystkie składniki razem.Uformować 8 dużych kotlecików.Umieścić w
dehydryzatorze w temperaturze ok. 35C.
BURRITOS
składniki:
-kiszona kapusta
-liście sałaty lodowej lub kapusty dowolnej odmiany ,według uznania
-Quacamole:
2 awokado na osobę
2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
2 rzodkiewki,drobno pokrojone
1/2 szklanki ogórka drobno pokrojonego
drobno pokrojona zielona pietruszka
według uznania:
2 drobno pokrojone papryczki cayenne lub pieprz cayenne w proszku
nieco soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Zmieszać składniki razem i doprawić solą morską.Dodać 2 posiekane
pomidory.Quacamole gotowe.
-sos czosnkowo-bazyliowy:
1/2 szklanki soku z cytryny
1 1-1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
garść świeżej bazyli
3-4 ząbki czosnku
sól morska
odrobina miodu
Dobrze zmiksować.Nalać do miseczki.Otrzymana ilość jest wystarczająca dla
2 osób.
Na liściach sałaty lub dowolnego gatunku kapusty rozprowadzić quacamole i
kapustę kiszoną.Zwinąć.Polać sosem czosnkowo-bazyliowym i .... smacznego!
BOCHENEK ORZECHOWO-RYŻOWY
3 szklanki orzechów laskowych,namoczonych przez 1 godzinę
2 szklanki marchwi
1 czerwona papryka
1/2 szklanki cebuli
1/2 szklanki świeżej bazyli
1/2 szklanki zielonej pietruszki
1 szklanka skiełkowanej fasoli mung
1 szklanka skiełkowanego dzikiego ryżu
sok z 2 1/2 cytryny
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki cayenne lub do smaku
sól morska do smaku
Zmiksować orzechy i marchew na pastę.Odstawić na bok w miseczce.
Zmiksować papryke,cebulę bazylię i pietruszkę.Połączyć z pastą
orzechowo-marchwiową.
Dodać skiełkowany ryż i fasolę mung oraz sok z cytryny i przyprawy.
Dobrze wymieszać ręką.Jeśli trzeba doprawić do smaku.Uformować bochenek i
ułożyć na talerzu.
Udekorować połówkami orzechów i krążkami z czerwonej papryki w efektowny
sposób.
Ilość na 6 porcji.Można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.Smakuje
doskonale z sosem pomarańczowo-żurawinowym.
SOS POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWY
2 szklanki żurawin
sok z 1 pomarańczy
1 pomarańcz pokrojona na kawałki
starta skórka z 1/4 pomarańczy
1/2 szklanki orzechów włoskich,namoczonych przez noc
3-4 łyżki miodu (lub syrop rodzynkowy-namoczyć szklankę rodzynek w
filtrowanej wodzie,tak aby przykrywała rodzynki.Pozostawić na 24 godziny w
lodówce.Użyć tylko syropu ,a rodzynki można urzyć do sałatki owocowej)
Zmiksować wszystkie składniki razem do konsystencji sosu.Można przechowywac
w lodówce do 2 tygodni.
GULASZ ORZECHOWY
Namoczyć surowe orzeszki ziemne przez noc.
Zrobić meksykańską sałatkę z drobno posiekanych
pomidorów,czosnku,cebuli,zielonej pietruszki,soku cytrynowego,przyprawić na
ostro,według uznania.
Rozkruszyć surowe grzyby np.pieczarki lub inne jeśli lubisz.
Zmieszać wszystkie składniki w dowolnych proporcjach.